Pregled - svet, 30. 11. (sreda)

Ljubljana, 30. novembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 30. novembra.

PEKING - V Šanghaju je v 97. letu starosti umrl nekdanji kitajski predsednik in vodja kitajske komunistične partije Jiang Zemin. Kot poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, je umrl po odpovedi več organov zaradi levkemije. Jiang je je postal generalni sekretar kitajske komunistične partije po krvavem zatrtju prodemokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru leta 1989. Med letoma 1993 in 2003 je bil kitajski predsednik. Pod njegovim vodstvom je Kitajska nadaljevala gospodarske reforme in doživela znatno gospodarsko rast.

BRUSELJ - Evropska komisija predlaga vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskalo in preganjalo kaznivo dejanje agresije, ki jo Rusija izvaja nad Ukrajino, je dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je, da bodo skušali pridobiti čim širšo mednarodno podporo za vzpostavitev takšnega sodišča. Zavzela se je tudi za to, da se premoženje, ki ga je EU zasegla Rusiji, uporabi za obnovo Ukrajine. Na kratek rok lahko EU skupaj s svojimi partnerji vzpostavi strukturo za upravljanje in investiranje teh sredstev.

BRUSELJ - Evropska komisija je ocenila, da Madžarska ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Zato komisija ohranja predlog Svetu EU, da se Madžarski ta sredstva zamrzne. Komisija je obenem pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje, a je izplačilo sredstev pogojeno s 27 ukrepi.

LUXEMBOURG - Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat novembra na letni ravni zabeležilo 10-odstotno inflacijo, potem ko je ta oktobra znašala 10,6 odstotka. Še naprej so jo spodbujale predvsem visoke cene energentov. Te so bile novembra za 34,9 odstotka višje kot pred letom dni.

BUKAREŠTA - V Natu obstaja vse večja konvergenca glede izziva, ki ga predstavlja Kitajska, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov Nata v Bukarešti dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken in pri tem poudaril, da si ZDA ne prizadevajo za konflikt s Kitajsko. Najvišji ameriški diplomat je kot dve področji, kjer meni, da bi bilo treba krepiti sodelovanje, izpostavil varnostna vprašanja v zvezi s kitajskimi gospodarskimi naložbami in izvozom tehnologije na občutljivih strateških področjih. Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je članice znova pozval, naj bodo pozorne pri svoji odvisnosti od avtoritarnih režimov, kot sta Rusija in Kitajska.

LUXEMBOURG - Splošno sodišče EU je zavrnilo tožbo Avstrije proti odločitvi Evropske komisije iz leta 2017, s katero je ta odobrila širitev jedrske elektrarne v madžarskem Paksu, ki jo finančno podpira Rusija. Sodišče je zavrnilo vse argumente Avstrije glede kršenja pravil EU pri javnem naročanju, državnih pomočeh in na področju konkurence.

BRUSELJ - Svet EU je dosegel dogovor o pogajalskem mandatu glede uredbe o potovanjih brez vizumov za imetnike potnih listov, ki jih izda Kosovo. Češko predsedstvo Sveta EU bo na podlagi tega mandata začelo pogajanja z Evropskim parlamentom. Češki zunanji minister Jan Lipavsky je izrazil upanje, da bo dogovor s parlamentom dosežen hitro.

WASHINGTON - Zvezna porota v Washingtonu je vodjo skrajno desne skupine Varuhi prisege in podpornika bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Stewarta Rhodesa v torek spoznala za krivega sodelovanja v zaroti za upor proti vladi, ker je sodeloval pri organizaciji napada na ameriški kongres 6. januarja lani. Gre za pomembno zmago ministrstva za pravosodje ZDA. Skupaj z Rhodesom so sodili še štirim osebam, porota pa je za krivega sodelovanja v zaroti za upor proti vladi spoznala še Kellyja Meggsa, ki je vodil floridsko vejo skupine Varuhi prisege. Je pa porota vseh pet spoznala za krive oviranja uradnega postopka, to je formalne potrditve zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah.

WASHINGTON - Ameriški senat je v torek zvečer potrdil predlog zakona, ki uradno legalizira poroke med istospolnimi pari, čeprav so te dejansko že dovoljene po odločitvi vrhovnega sodišča leta 2015. Zagovorniki pravic homoseksualcev so zakon pozdravili, da se jim ne bi ponovila zgodba s pravico do splava, ki jo je vrhovno sodišče letos poleti ukinilo. Predlog zakona mora sedaj potrditi še predstavniški dom kongresa. Demokratska večina namerava to storiti kmalu, saj za republikance, ki bodo januarja prevzeli večino v predstavniškem domu, to ne bo prioriteta.

WASHINGTON - Francoski predsednik Emmanuel Macron začenja državniški obisk v ZDA. Prvi dan se bo srečal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in se udeležil slovesnosti na pokopališču Arlington, v četrtek pa ga bo v Beli hiši sprejel ameriški predsednik Joe Biden, ki ga bo tudi gostil na državniški večerji. Na pogovorih bosta Biden in Macron obravnavala različne teme, med njimi vojno v Ukrajini in trgovinske spore med ZDA in Francijo oziroma EU. Pri teh temah imata namreč Pariz in Washington v nekaterih pogledih različna stališča.

SAN FRANCISCO - Twitter je prenehal izvajati pravilnik, ki na družbenem omrežju prepoveduje širjenje dezinformacij v zvezi s covidom-19, so sporočili iz podjetja. Gre za zadnje v vrsti sprememb, ki jih izvaja Elon Musk, odkar je konec oktobra kupil Twitter.

TOKIO - Znanstveniki so kot prelomne pozdravili rezultate klinične študije novega zdravila lecanemab, ki se je izkazalo kot učinkovito pri upočasnitvi upadanja kognitivnih sposobnosti pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Rezultati študije, ki so jo izvedli na skoraj 1800 osebah, ki so jih spremljali 18 mesecev, so potrdili 27-odstotno zmanjšanje upadanja kognitivnih sposobnosti. Vendar pa zdravilo omogoča izboljšanje samo v začetku bolezni, v nekaterih primerih pa ima lahko hude stranske učinke, kot so možganske krvavitve in edem.

ISLAMABAD - V samomorilskem napadu na policijski tovornjak v mestu Kveta na zahodu Pakistana so bili ubiti najmanj trije ljudje, vsaj 23 pa je ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti. Po besedah visokega predstavnika pakistanske policije je bil napad uperjen proti pakistanskim varnostnim silam, ki so spremljale cepilce proti otroški paralizi v prestolnici province Balučistan. Odgovornost za napad je prevzela organizacija pakistanskih talibanov TTP, ki je v ponedeljek preklicala večmesečno premirje s pakistansko vlado in svojim borcem ukazala nove napade.

KABUL - V eksploziji, ki je odjeknila v medresi oziroma višji verski šoli v mestu Ajbak na severu Afganistana, je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, vsaj 24 pa je ranjenih, so sporočili iz ene tamkajšnjih bolnišnic. Žrtve so bile večinoma običajni ljudje in otroci. Vzrok eksplozije za zdaj ni znan. Odkar so talibani avgusta lani ponovno prevzeli oblast v Afganistanu, je v državi prišlo do več deset eksplozij in napadov na civiliste. Odgovornost za napade je večinoma prevzela lokalna izpostava skrajne skupine Islamska država, s katero so talibani že dolgo v sporu.

SHENZHEN - V Guangzhouju na jugu Kitajske so izbruhnili novi spopadi med policijo in protestniki. Ti so del vala demonstracij proti strogim protikoronskim omejitvam v več kitajskih mestih, ki se je začel v nedeljo. Lokalne oblasti so kasneje sporočile, da bodo v mestu ponovno odprle več okrožij, ki so bila zaprta zaradi preprečevanja širjenja okužb. Kitajska je sicer danes zabeležila 37.612 domačih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je manj od rekordnih vrednosti ob koncu tedna in razmeroma malo v primerjavi s številom primerov na Zahodu na vrhuncu pandemije.

MINSK - Zaprto belorusko opozicijsko voditeljico Marijo Kolesnikovo, ki prestaja 11-letno zaporno kazen, so v torek sprejeli na intenzivno nego v bolnišnico, so sporočili njeni zavezniki. Kolesnikova je bila skupaj z disidentko Svetlano Tihanovsko in Veroniko Cepkalo ena od voditeljic protivladnih protestov v Belorusiji po volitvah leta 2020.

akt/akt
© STA, 2022