V Desklah predstavili rezultate merjenja onesnaženosti zraka

Idrija, 29. novembra - V občini Kanal ob Soči so danes predstavili poročilo o določanju virov onesnaženosti zraka na podlagi meritev, ki so jih sodelavci Univerze v Novi Gorici opravili v letu 2021. Količinsko k onesnaženosti največ prispeva kurjenje lesa, zdravju bolj škodljivi pa so tudi kloridi, ki po vsej verjetnosti izvirajo iz cementarne, ugotavlja poročilo, ki ga je predstavil vodja Centra za raziskave atmosfere na novogoriški univerzi Griša Močnik.

Deskle, kulturni dom.
Vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici Griša Močnik je zbranim občanom predstavil rezultate raziskave o onesnaženosti zraka v občini.
Foto: Primož Božič/Primorski val

Po njegovih besedah h koncentraciji delcev PM10 v zraku pozimi največ prispevajo individualna kurišča na les, nato nitrati in sulfati, ki jih v to regijo prinese iz Padske nižine, nadalje mineralni prah in kloridi, ki so povezani s cementarno.

Županja Tina Gerbec je povedala, da ima občina prvič relevanten dokument, s katerim bi lahko pri državnih inštitucijah zahtevala posebne ukrepe.

ako/pv/ako
© STA, 2022