Pregled - svet, 29. 11. (torek)

Ljubljana, 29. novembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 29. novembra.

BUKAREŠTA - Zunanji ministri članic Nata so na današnjem začetku dvodnevnega zasedanja v Bukarešti sprejeli skupno izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo okrepili pomoč Ukrajini, ji pomagali zaščititi prebivalstvo ter se zoperstaviti ruskim dezinformacijskim kampanjam in lažem. Nato bo še naprej podpiral Ukrajino, dokler bo to potrebno, je ponovil generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je obtožil, da želi zimo uporabiti kot orožje in zaveznice pozval k dobavi dodatnih sistemov zračne obrambe Ukrajini.

BERLIN - Pravosodni ministri držav skupine G7 so se v Berlinu dogovorili, da bo skupina usklajevala preiskave vojnih zločinov v Ukrajini. Namen tega bo zagotoviti dokaze o zločinih in preprečiti podvajanje dela, na primer, da žrtvam zločinov ne bi bilo treba večkrat pričati o svojih travmatičnih izkušnjah. Ob tem so prav tako izrazili ostre obsodbe na račun ruskih napadov na infrastrukturo v Ukrajini.

BRUSELJ - Ministri članic EU, pristojni za kulturo, so v Bruslju govorili tudi o predlogu akta o svobodi medijev. Slovenska ministrica Asta Vrečko je ob tem poudarila, da je treba o regulaciji medijev govoriti tudi na ravni unije. Predlog gre po njenih besedah v pravo smer, bodo pa potrebne še določene spremembe.

BRUSELJ - Ob 330. obletnici rojstva v Piranu rojenega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija so v Evropskem parlamentu v Bruslju uradno odprli razstavo o glasbeniku, ki je s svojim delovanjem povezal vso Evropo. Razstava je povezala tudi vse slovenske evroposlance, saj so jo pripravili skupaj.

LUXEMBOURG - Evropsko javno tožilstvo je v okviru operacije Admiral, preiskave največje davčne prevare z DDV v EU, v sodelovanju z organi pregona v 14 državah članicah izvedlo več kot 200 preiskav. Gre za preiskavo zapletene sheme čezmejne goljufije na področju DDV pri prodaji priljubljenega elektronskega blaga. Škoda naj bi znašala 2,2 milijarde evrov.

HAAG - Nizozemska, Kanada in Ekvador so v ponedeljek podprli predlog o ustanovitvi mednarodnega protikorupcijskega sodišča. To bi delovalo podobno kot Mednarodno kazensko sodišču v Haagu (ICC) in sodno preganjalo koruptivne voditelje po svetu.

PEKING - Ob zgodovinskih protestih v več mestih na Kitajskem proti strogim ukrepom v okviru politike ničelne tolerance do covida-19 in za več svoboščin, so danes kitajske oblasti odločile pospešiti cepljenje starejših proti covidu. Zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom so medtem znova zaprli Disneyland v Šanghaju.

PEKING/LONDON - Najvišji kitajski varnostni organ, osrednja komisija za politične in pravne zadeve, je pozvala k zatrtju "sovražnih sil", potem ko so ljudje v večjih mestih protestirali proti strogi kitajski politiki preprečevanja širjenja novega koronavirusa in zahtevali več političnih svoboščin. Medtem je bil zaradi aretacije in pretepanja novinarja britanske medijske hiše BBC na Kitajskem na zagovor poklican kitajski veleposlanik v Londonu.

PEKING - Kitajska je proti svoji vesoljski postaji Tiangong izstrelila vesoljsko plovilo Shenzhou-15 s tremi astronavti na krovu. Ti se bodo na postaji pridružili trem kolegom, ki so tja prispeli v začetku junija in se bodo decembra vrnili na Zemljo. Medtem bo nova ekipa v vesolju ostala predvidoma šest mesecev.

MOSKVA - Ruske oblasti so krivdo za preložitev dolgo pričakovanih pogovorov o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem z ZDA pripisale Washingtonu in izjemno negativnim odnosom med državama. Prav tako so ZDA obtožile strupenosti in sovražnosti do Rusije.

SARAJEVO - Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi se je ob drugem dnevu obiska v Bosni in Hercegovini srečal s predsednikom Republike Srbske in predsednikom Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Miloradom Dodikom. Poudaril je, da je potrebno pospešiti reforme v BiH, pri tem pa je po njegovih besedah ključno politično vodstvo. Sestal se je tudi z glavnim državnim tožilcem v BiH Milankom Kajganićem.

SARAJEVO - Predsednik največje stranke bosanskih Hrvatov HDZ BiH Dragan Čović je v Sarajevu s predsednikom SDP BiH Nerminom Nikšićem, ki je predstavljal blok osmih opozicijskih državljanskih in bošnjaških strank, podpisal koalicijski sporazum o oblikovanju oblasti na ravni Federacije BiH, ki bo verjetno prerasel v zavezništvo tudi na ravni države.

REKA - Po petih letih so na Hrvaškem priprli 36-letno Slovenko, potem ko so na podlagi molekularno-genetske analize vzorcev in pri njej najdenih predmetov kriminalistično-tehnični izvedenci ugotovili, da je na Reki preprodajala mamila. Sumijo jo, da je bila del mreže preprodajalcev mamil, je sporočila policija primorsko-goranske županije.

RIM - Italijanska premierka Giorgia Meloni ne namerava umakniti tožbe proti priznanemu italijanskemu novinarju in pisatelju Robertu Savianu zaradi razžalitve. Kot je dejala za milanski dnevnik Corriere della Sera, ni razloga za umik tožbe. Poudarila je, da bo sodišče zagotovilo pravičen sodni proces.

RAMALA - Izraelski vojaki so ponoči na okupiranem Zahodnem bregu ustrelili tri Palestince, so sporočile palestinske oblasti. V ločenem incidentu so ubili tudi domnevnega napadalca, ki naj bi pred tem z avtomobilom severno od Jeruzalema zapeljal v izraelsko vojakinjo in jo poškodoval.

TEHERAN - V Iranu je bilo od začetka množičnih protestov, ki državo pretresajo že skoraj dva meseca, odkar je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini, ubitih več kot 300 ljudi, je sporočil poveljnik letalskih sil iranske revolucionarne garde. Ta številka je nekoliko nižja od navedb tujih organizacij za človekove pravice.

SINGAPUR - Singapurski parlament je z odpravo zakona iz kolonialnih časov dekriminaliziral spolne odnose med moškimi. Četudi ta zakon v praksi ni bil uveljavljen, je bil dolga leta tarča kritik LGBTQ skupnosti. Parlament je hkrati z ustavnim amandmajem utrdil tradicionalno definicijo družine in s tem praktično onemogočil enakopravnost istospolnim parom.

lkr/blm/mlj/kb/rpe/msc/vr/mc/vb/akt/lkr
© STA, 2022