Pregled - Slovenija, 29. 11. (torek)

Ljubljana, 29. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 29. novembra.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na novinarski konferenci po pogajanjih z zdravniškimi sindikati odzval na očitke sindikata Fides o grožnjah in pritiskih podpredsedniku sindikata Gregorju Zemljiču. Zatrdil je, da v telefonskem pogovoru ni šlo za grožnje, pač pa so ga "odnesla čustva". Predsednik vlade Robert Golob pa je vodji pogajalske skupine zdravniškega sindikata zatrdil, da sam ministru ni dajal nobenih takšnih navodil. Se je pa z Bešičem Loredanom pogovoril in ta mu je pojasnil, da so pri njem v enem od pogovorov z zdravniki "prevladala čustva". Sam je to sprejel, pri čemer verjame, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo.

LJUBLJANA - Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil. A za uveljavitev sporazuma, ki predvideva dvig zdravniških plač, podpis Fidesa ni potreben, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce, s katero bo z opredeljeno referenčno nabavno ceno elektrike pomagala podjetjem zaradi visokih cen energije. Uredba določa mehanizem oblikovanja cene električne energije za potrebe dobave elektrike poslovnim odjemalcem za leto 2023, in sicer le za pogodbe, sklenjene od srede do vključno 31. decembra 2022.

ZAGREB - Živimo v zelo nepredvidljivem času, v katerem so ključni dobri odnosi med sosedami, sta se na poslovnem dogodku s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki v Zagrebu strinjala predsednik Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović. Pahor je poudaril, da mora gospodarstvo kljub krizam ostati odprto v svet. Gospodarski minister Matjaž Han in sekretar na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo Ivo Milatić pa sta pohvalila sodelovanje med državama na energetskem področju. Milatić je pozdravil solidarnostni sporazum s Slovenijo o oskrbi s plinom, ki ga bosta državi podpisali v prihodnjih dneh.

BRDO PRI KRANJU - Vodilni gospodarstveniki so si na vrhu gospodarstva v organizaciji GZS zastavili nove razvojne cilje do leta 2030. Med njimi so 95 milijard evrov prihodkov od izvoza, 88.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega in 3200 evrov povprečne bruto plače. Izpostavili so nujnost povezovanja, digitalizacije in zelenega prehoda, v središču razprav pa je bilo predvsem sprejemanje ukrepov za energetsko draginjo pri podjetjih in ostalih velikih porabnikih.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine je po več mesecih pogajanj s predstavniki delodajalcev dosegel kompromis, ki med drugim vključuje tudi zvišanje najnižjih osnovnih plač zaposlenih. Te se bodo do vključno petega tarifnega razreda dvignile za 36,18 odstotka, v šestem in sedmem tarifnem razredu pa za 25 odstotkov. Po besedah sindikalista Ladija Rožiča z izkupičkom pogajanj niso zadovoljni, o višjih plačah bodo pogajanja nadaljevali februarja.

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je udeležila virtualnega foruma Evropske komisije o zakonitih poteh do zaščite, kjer je poudarila, da je omogočanje zakonitih poti, h katerim spadajo tudi sheme trajnih preselitev, eden temeljnih elementov celovite migracijske politike v EU. Poudarila je tudi pomen solidarnosti s tretjimi državami pri obvladovanju velikega števila ljudi, ki bežijo pred vojnami ali pregonom.

TRENTO - Predsednik republike Borut Pahor bo postal letošnji dobitnik mednarodne nagrade Alcide de Gasperi: Graditelji Evrope. Nagrado bo prejel zaradi svojega dragocenega dela v korist sožitja in sodelovanja med narodi, v prvi vrsti med Italijani in Slovenci, je sporočil tiskovni urad italijanske avtonomne pokrajine Trento.

LJUBLJANA - Po potrditvi sprememb zakona o vladi na nedeljskem referendumu bodo koalicijski partnerji do petka oblikovali predloge imen kandidatov za nove ministrske položaje, je napovedal premier Robert Golob. Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bo na novo ustanovljeno, po njegovih besedah ostaja v domeni Levice.

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, bo v teh dneh možno predčasno glasovati. Državna volilna komisija je občinskim volilnim komisijam priporočila, da kot dan predčasnega glasovanja določijo sredo, današnji torek in četrtek pa glede na krajevni običaj oziroma potrebe. Volivci bodo izbirali med kandidatoma, ki sta bila najuspešnejša v prvem krogu. Na župane med drugim čakajo tudi v polovici mestnih občin. Gre za Maribor, Kranj, Celje, Novo Gorico, Mursko Soboto in Krško.

LJUBLJANA - Prvak NSi Matej Tonin je nedeljski oceni, da vsake volitve, v katerih se pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne, v ponedeljek zvečer dodal še napoved, da NSi z vlado, ki bi jo vodil Janša, ne bo več sodelovala. Janša odgovarja, da se Tonin ni nič naučil. Je pa Janšo k umiku pozvala tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob obisku NUK napovedala, da je gradnja NUK II končno postala realnost. So tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, gradnjo bodo začeli prihodnje leto. Vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je 102 milijona evrov.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 24. novembra stala 42,23 evra, kar je enako kot ob prejšnjem popisu 10. novembra. Vrednosti košaric večine trgovcev so se približale, so pa tokrat prvič ločeno spremljali tudi košarico sadja in zelenjave.

JESENICE - Svet Splošne bolnišnice Jesenice je na današnji seji sprejel predlog za razrešitev Marka Toplaka z mesta direktorja bolnišnice in za v. d. direktorice izbral Petro Rupar. Sklep bo stopil v veljavo, ko bo svoje soglasje podala še vlada. Toplaka je na direktorsko funkcijo imenovala prejšnja vlada, oktobra letos pa je podal odstopno izjavo.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je v ponedeljek in danes pripravila plenarno zasedanje na temo zaščite mladoletnih v Katoliški cerkvi. Na zasedanju so spregovorili o obravnavi spolnega nasilja in ustanovitvi neodvisne komisije za zaščito otrok, ki jo želi SŠK v Sloveniji ustanoviti v prihodnjih mesecih.

LJUBLJANA - Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo danes začeti novo, že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, vendar glavne obravnave tudi danes ni bilo, ker je več obtoženih opravičilo svojo odsotnost. Višja državna tožilka Blanka Žgajnar je v izjavi za medije poudarila, da je do nastopa zastaranja primera še približno leto dni.

LJUBLJANA - Na policiji ugotavljajo nove primere žrtev, ujetih v past kriminalne združbe, ki izkorišča stisko ljudi. Prejeli so še 23 prijav kaznivih dejanj goljufije, povezane z izročanjem denarnih sredstev tretji osebi, je povedal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Mitja Bartolme.

BRUSELJ - Ob 330. obletnici rojstva v Piranu rojenega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija so v Evropskem parlamentu v Bruslju uradno odprli razstavo o glasbeniku, ki je živel razpet med več kulturami. Pri pripravi razstave, ki bo na ogled do petka, je sodelovalo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije. Razstava na 20 panojih prikazuje različne vidike Tartinijevega delovanja.

ako/moz/tzu/vte/da/mde/mo/ako
© STA, 2022