Pregled - lokalne volitve 2022, 29. 11. (torek)

Ljubljana, 29. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v torek, 29. novembra.

MARIBOR/CELJE/KRANJ... - Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, bo v teh dneh možno predčasno glasovati. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno danes, v sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših, pa le en dan. Državna volilna komisija je priporočila, da naj bo to sreda. V dneh, ki so jih za predčasno glasovanje določile občinske volilne komisije, bodo volišča odprta med 7. in 19. uro. Na župane med drugim še čakajo mestnih občinah Maribor, Kranj, Celje, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

MARIBOR - V Mariboru se bosta tako kot pred štirimi leti v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila Saša Arsenovič in Franc Kangler. A s to razliko, da ima Arsenovič zdaj za sabo štiri leta županovanja, v katerih je povlekel tudi nekaj spornih potez. In da so minila še štiri leta od t.i. mariborskih vstaj, ki so Kanglerja stale županskega položaja. V nastopih pred prvim krogom volitev sta bila tekmeca prizanesljiva drug do drugega, zdaj sta bolj napadalna. Ostali županski kandidati se ne želijo opredeljevati o tem, koga bodo podprli v drugem krogu. Zadržane do opredeljevanja so tudi ostale politične stranke, ki bodo imele v naslednjih štirih letih svoje predstavnike v mestnem svetu. Arsenovičeva lista bo imela največ, to je 12 sedežev, Kanglerjeva osem, zato bosta oba v primeru izvolitve prisiljena v sklepanje koalicije. Pričakovati je, da bo Gibanje Svoboda, ki ima z 11 mandati drugo najmočnejšo svetniško skupino v 45-članskem mestnem svetu, stopilo na stran Arsenoviča. Enako velja za SD in Listo kolesarjev in pešcev s po dvema mestnima svetnikoma, medtem ko SDS s štirimi sedeži v drugem krogu podpira Kanglerja.

CELJE - Aktualni župan Celja iz Celjske županove liste Bojan Šrot, ki občino vodi že 24 let, in neodvisni kandidat Matija Kovač sta pred drugim krogom županskih volitev v organizaciji časnika Večer soočila mnenja. Oba sta se zavzela za sprejetje občinskega prostorskega načrta, zadovoljna sta tudi s količnikom razvitosti Celja.

NOVA GORICA - Predsednik vlade Robert Golob je med prvimi na predčasnih volitvah oddal glas v drugem krogu županskih volitev v Novi Gorici. Kot je dejal ob tem, si želi zmage kandidatov koalicijskih strank po Sloveniji. V vladni koaliciji se sicer dogovarjajo, da bi enotno podprli vse kandidate leve sredine vsaj v mestnih občinah, je dodal. Po Golobovih besedah v koaliciji verjamejo, da bodo ti kandidati skupaj s koalicijo skrbeli za dober razvoj svojih občin. V prvem krogu volitev v Novi Gorici je največ glasov dobil kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel pred aktualnim županom Klemnom Miklavičem. Turela so pred drugim krogom podprli NSi, Levica ter listi Mdruzi in Lista za razvoj.

MURSKA SOBOTA - V Murski Soboti se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila kandidata SD in SDS, Damjan Anželj in Andrej Mešič. V predvolilni kampanji sta oba obljubljala povezovanje z vsemi strankami glede na program, pred drugim krogom volitev pa sta zagnala nekoliko živahnejšo kampanjo. Od ostalih strank je za drugi krog le Mešič dobil podporo NSi. Anželj, ki je v prvem krogu dobil 42,4 odstotka glasov, je sicer ob uvrstitvi v drugi krog napovedal povezovalno delovanje tudi za nadaljevanje kampanje. Mešič, ki je v prvem krogu dobil nekaj manj kot 33 odstotkov glasov, pa je napovedal konkretnejše odgovore o perečih vprašanjih. Po njegovih besedah je vprašljivo, kdo bi vodil občino, če zmaga Anželj, češ da zdaj to vlogo bolj ali manj opravlja prejšnji župan iz vrst SD Aleksander Jevšek, to pa po njegovem mnenju ni bo najbolj ustrezno.

PIRAN - V Piranu se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila Gašpar Gašpar-Mišič, ki je prejel 22 odstotkov glasov, in Andrej Korenika, ki jih je dobil 21 odstotkov. Gašpar-Mišič je pred drugim krogom pozval vse občinske svetnike k poenotenju glede razvojnih prioritet. V prihodnjih štirih letih je po njegovem mnenju treba zgraditi infrastrukturo, predvsem parkirna mesta. Korenika je povedal, da imata s protikandidatom podobna programa, in dodal, da so doslej drugi že imeli priložnost kaj spremeniti, pa je niso izkoristili. Odhajajoči župan Đenio Zadković in kandidat SD Dušan Olaj, ki sta v prvem krogu zasedla tretje in četrto mesto, v drugem krogu ne bosta podprla nikogar. Gašpar-Mišič je dobil zaupanje Roberta Fakina, ki je prepričal 10 odstotkov volivcev. Korenika pa ima podporo Gibanja Svoboda, ki bo najmočnejša v občinskem svetu.

ILIRSKA BISTRICA - Novinec v politiki Gregor Kovačič pričakuje, da bo po drugem krogu volitev župan Ilirske Bistrice. V prvem krogu je namreč dobil 45 odstotkov glasov, podpira pa ga tudi kandidat NSi Andrej Černigoj, ki je izpadel s 14,3 odstotka podpore. Emil Rojc pa je kljub manjši podpori v prvem krogu prepričan, da bo dobil še četrti županski mandat. V občini bo politična slika po lokalnih volitvah zelo spremenjena ne glede na izid županskih volitev. Obdobja, v katerem je občinski svet gladko potrjeval predloge župana Emila Rojca, bo očitno konec, saj je lista Gremo, ki so jo sestavili v podporo županski kandidaturi Kovačiča, osvojila devet od 23 sedežev v občinskem svetu, še tri pa ima Nova Slovenija, ki je prav tako podprla tekmeca aktualnega župana.

LENDAVA - V Lendavi se za župansko mesto potegujeta Ivan Koncut, zadnjega pol leta podžupan, ki je opravljal funkcijo župana, in prejšnji župan Janez Magyar, ki je položaj zapustil in postal poslanec, zdaj pa se želi vrniti. Oba v drugem krogu napovedujeta zmago. Peter Oletič, ki je v prvem krogu dobil najmanj glasov, v drugem ni podprl nobenega. Magyarju je za zmago v prvem krogu zmanjkalo le 50 glasov. O koaliciji v lendavskem mestnem svetu je še prezgodaj govoriti. Gibanje Svoboda in SDS sta dobili po pet mandatov, Lista za razvoj in čisto okolje dva, DeSUS, Lista gasilcev za varnost občanov, Pro Lendava in SD pa po enega.

KRANJSKA GORA - Največjo izbiro županskih kandidatov so na Gorenjskem letos imeli Kranjskogorčani. Med osmimi kandidati, ki so ob umiku župana Janeza Hrovata začutili svojo priložnost, so v drugi krog poslali Henriko Zupan in Blaža Vebra. Slednji predstavlja kontinuiteto in vrsto novih projektov, kandidatka pa spremembo pri temeljni usmeritvi občine. V prvem krogu je največ, skoraj 38 odstotkov glasov, prejela 57-letna ekonomistka in nekdanja direktorica Komunale Kranjska Gora, medtem ko je 45-letni magister turizma in direktor Turizma Kranjska Gora prejel 28-odstotno podporo. Oba se za župansko funkcijo potegujeta s podpisi skupine volivcev in oba sta oblikovala tudi nestrankarski listi za občinski svet. Njena je prejela pet, njegova pa štiri svetniška mesta.

ako/ako
© STA, 2022