Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 29. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je glede očitkov Fidesa o grožnjah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine zdravniškega sindikata zatrdil, da sam ministru ni dajal nobenih takšnih navodil. Se je pa z Bešičem Loredanom pogovoril in ta mu je pojasnil, da so pri njem v enem od pogovorov z zdravniki "prevladala čustva". Sam je to sprejel, pri čemer verjame, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo.

LJUBLJANA - Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil. A za uveljavitev sporazuma, ki predvideva dvig zdravniških plač, podpis Fidesa ni potreben, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

ZAGREB - Živimo v zelo nepredvidljivem času, v katerem so ključni dobri odnosi med sosedami, sta se na poslovnem dogodku s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki v Zagrebu strinjala predsednik Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović. Pahor je poudaril, da mora gospodarstvo kljub krizam ostati odprto v svet. Gospodarski minister Matjaž Han in sekretar na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo Ivo Milatić pa sta pohvalila sodelovanje med državama na energetskem področju. Milatić je pozdravil solidarnostni sporazum s Slovenijo o oskrbi s plinom, ki ga bosta državi podpisali v prihodnjih dneh.

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, bo v teh dneh možno predčasno glasovati. Državna volilna komisija je občinskim volilnim komisijam priporočila, da kot dan predčasnega glasovanja določijo sredo, današnji torek in četrtek pa glede na krajevni običaj oziroma potrebe. Volivci bodo izbirali med kandidatoma, ki sta bila najuspešnejša v prvem krogu. Na župane med drugim čakajo tudi v polovici mestnih občin. Gre za Maribor, Kranj, Celje, Novo Gorico, Mursko Soboto in Krško.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob obisku NUK napovedala, da je gradnja NUK II končno postala realnost. So tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, gradnjo bodo začeli prihodnje leto. Vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je 102 milijona evrov.

LJUBLJANA - Stopnja brezposelnosti je bila v Sloveniji v tretjem četrtletju 4,0-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju in 0,5 odstotne točke manj kot v tretjem četrtletju lani. Število brezposelnih je bilo na ravni 42.000 in se je četrtletno znižalo za 4,4 odstotka, medletno pa za 11,7 odstotka, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil oktobra na mesečni ravni še drugič zapored nižji. Tokrat za 0,7 odstotka, najbolj se je znižal v trgovini z živili. Na letni ravni se je realni prihodek od prodaje zvišal za 8,5 odstotka, k čemur je po podatkih statistikov najbolj pripomogel višji realni prihodek v trgovini z motornimi gorivi.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 24. novembra stala 42,23 evra, kar je enako kot ob prejšnjem popisu 10. novembra. Vrednosti košaric večine trgovcev so se približale, so pa tokrat prvič ločeno spremljali tudi košarico sadja in zelenjave.

LJUBLJANA - Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo danes začeti novo, že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, vendar glavne obravnave tudi danes ni bilo, ker je več obtoženih opravičilo svojo odsotnost. Višja državna tožilka Blanka Žgajnar je v izjavi za medije poudarila, da je do nastopa zastarajanja primera še približno leto dni.

tz/tz
© STA, 2022