Na Kitajskem novi protesti proti covidnim ukrepom

Peking/Šanghaj/London, 28. novembra - Na Kitajskem se danes v večjih mestih nadaljujejo protesti proti strogi kitajski politiki preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Proti več sto protestnikom, ki so se zbrali blizu diplomatske četrti v Pekingu, je posredovala policija. Oblasti skušajo medtem s cenzuro omejiti poročanje o protestih. Policija je med drugim začasno pridržala novinarja BBC, ki je poročal o dogajanju.

Kitajska, Šanghaj.
Več sto protestnikov je na ulicah Šanghaja izražalo nezadovoljstvo s kitajsko strategijo preprečevanja širjenja novega koronavirusa s popolnimi zaprtji družbe.
Foto: Twitter
Arhiv STA

V Pekingu so protestniki vzklikali gesla proti zapiranju javnega življenja, nekateri so zahtevali odstop kitajskega voditelja Xi Jinpinga. O protestih danes poročajo tudi iz Šanghaja, Chengduja in Nanjinga.

Že včeraj je na ulice prišlo na stotine jeznih Kitajcev. Policija je pridržala številne protestnike, a natančno število ni znano. V podporo protestom na Kitajskem so tudi v nekaterih evropskih mestih in ponekod v ZDA včeraj potekali manjši shodi.

sg/mc/sg
© STA, 2022