Pregled - šport, 25. 11. (petek)

Ljubljana, 25. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 25. novembra.

DOHA - Nogometni reprezentanci Anglije in Združenih držav Amerike sta se na svetovnem prvenstvu v Katarju v skupini B razšli brez zmagovalca. Izid na stadionu Al Bajt je bil 0:0. V tej skupini je Iran z 2:0 premagal Wales. V skupini A sta se reprezentanci Nizozemske in Ekvadorja razšli brez zmagovalca, 1:1, Senegal pa je bil boljši od Katarja s 3:1.

DOHA - Brazilski superzvezdnik Neymar bo izpustil tekmo proti Švici na SP v Katarju, potem ko si je na uvodni tekmi proti Srbiji zvil desni gleženj, so sporočili iz brazilske reprezentance. Brazilski mediji navajajo, da sta tako Neymar kot prav tako poškodovani Danilo vprašljiva tudi za tekmo s Kamerunom.

LINZ - Hokejisti SŽ Olimpije nadaljujejo črno serijo v ligi ICEHL. V 22. krogu so po kazenskih strelih z 2:3 izgubili na gostovanju proti Black Wings Linzu.

VELENJE - Rokometaši Gorenja Velenja so na tekmi 10. kroga lige NLB doma premagali Dobovo s 36:25, Krke je bila s 27:24 boljša od Urbanscape Loke, Rokometaši ormoškega Jeruzalema so izgubili s Trimom Trebnje s 23:30, Koprčani pa so s 40:25 premagali LL Grosist Slovan.

LJUBLJANA - V ženski odbojkarski ligi Sportklub so odigrali tri tekme. Nova KBM Branik in GEN-I Volley sta zanesljivo opravila svoje delo, oba zmagala s 3:0, nekaj več dela so imele Novogoričanke, ki so dva niza proti Grosupljemu dobile v podaljšani končnici, medtem ko so bile Šempetranke proti Mariborčankam bolj ali manj brez pravih možnosti.

RUKA - Slovenski nordijski kombinatorec Gašper Brecl je v Ruki na prvi tekmi nove sezone svetovnega pokala zasedel 28. mesto, kar so njegove prve točke na najvišji ravni tekmovanja. S 126 metri je po skakalnem delu preizkušnje zasedal 23. mesto med 51 tekmovalci. Po petkilometrskem teku je pet mest izgubil, a vseeno ostal med najboljših 30.

RUKA - Norvežan Johannes Klaebo in Švedinja Emma Ribom sta zmagala v sprintu klasičnega sloga, na prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku sezone 2022/23 v finski Ruki. Klaebo brani veliki kristalni globus, najboljši je bil tudi na lanski novoletni sezoni. Slovenci Eva Urevc, Miha Šimenc in Vili Črv so izpadli v kvalifikacijah.

TEHERAN - Slovenski taekwondoist Patrik Divković je na vojaškem svetovnem prvenstvu v Iranu osvojil srebrno kolajno. V finalu je bil njegov nasprotnik Iranec Mehdi Abedini, drugouvrščeni z letošnjega odprtega prvenstva Bejruta, ki je dvoboj dobil po dveh rundah.

MALAGA - Avstralska teniška reprezentanca je prva finalistka Davisovega pokala. V drugem delu zaključnega turnirja v španski Malagi so v polfinalu z 2:1 premagali Hrvaško po odločilnem obračunu med dvojicami. Tekmec v finalu bo znan v soboto, ko se bosta ob 13. uri pomerila Italija in Kanada. Finale bo v nedeljo ob 13.00.

LAKE LOUISE - Organizatorji svetovnega pokala v alpskem smučanju so na družbenih omrežjih sporočili, da današnjega smuka v kanadskem Lake Louisu ne bo. Razloga sta trenutne vremenske razmere ter slaba napoved. Iz Mednarodne smučarske in deskarske zveze so že sporočili, da bodo preizkušnjo nadomestili v soboto ob 20.30. V nedeljo pa bodo skušali izpeljati superveleslalom.

MOSKVA - Ruski plavalec Kliment Kolesnikov je v sredo na državnem prvenstvu v Moskvi dosegel nov svetovni rekord na 50 m hrbtno v 25-metrskih bazenih - 22,11. Za 11 stotink je izboljšal dosežek Francoza Florenta Manaudouja iz leta 2014. Pripisali so, da bo Mednarodna plavalna zveza ta dosežek v skladu s svojimi postopki potrdila, kljub temu, da ruski športniki zaradi ruske agresije na Ukrajino ne smejo nastopati na mednarodnih tekmovanjih.

alz/ic/am/lr/jz/ag/gj/am
© STA, 2022