Pregled - svet, 25. 11. (petek)

Ljubljana, 25. novembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 25. novembra.

KIJEV - Ukrajini je po sredinem uničujočem ruskem raketiranju kritične infrastrukture znova uspelo vzpostaviti oskrbo z vodo po vsej prestolnici, dela pa napredujejo tudi drugod po državi. Je pa v Kijevu brez elektrike še vedno polovica prebivalstva, je dejal župan Vitalij Kličko. Kot je sporočil, ima tretjina hiš spet ogrevanje. Oblasti si prizadevajo tudi za obnovitev mobilnega in telefonskega omrežja.

BRUSELJ - Na izrednem zasedanju, posvečenem migracijam, so se zbrali notranji ministri članic EU. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je napovedal, da bo komisija v prihodnjih tednih po zgledu načrta za upravljanje migracij na območju osrednjega Sredozemlja pripravila akcijski načrt za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu.

BERLIN - Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je izjavila, da je v času, ko je bila še na položaju, skušala vzpostaviti pogovore za pomiritev napetosti v Ukrajini, v katerih bi sodelovala tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in ruski voditelj Vladimir Putin. V pogovoru za nemški tednik Spiegel je dejala, da si je za to prizadevala poleti 2021, a takrat ni imela več dovolj moči in vpliva, da bi ji uspelo.

BRUSELJ - Nemčija se mora sama odločiti, ali bo sisteme zračne obrambe patriot poslala v Ukrajino, je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in izrazil prepričanje, da bi bila tovrstna dobava sistemov izvedljiva. Poljska je namreč pred tem predlagala, da bi sisteme, ki jih je Berlin po incidentu s padlo raketo ponudil Varšavi, namesto na poljskem ozemlju namestili v Ukrajino.

MOSKVA - Več kot devet mesecev po začetku vojne v Ukrajini se je ruski predsednik Vladimir Putin v svoji rezidenci v kraju Novo Ogarjovo na obrobju Moskve srečal z materami, katerih sinovi so bili ubiti v času invazije. Materam je izrazil sožalje in dejal, da deli bolečino vseh, ki so v konfliktu izgubili družinske člane.

BERLIN - Francoska predsednica vlade Elisabeth Borne in nemški kancler Olaf Scholz sta podpisala sporazum o vzajemni energetski podpori. V skladu z dogovorom bo Nemčija sosedi pomagala pri zagotavljanju oskrbe z električno energijo, Francija pa bo v zameno Nemčiji okrepila dobavo plina in ji tako pomagala zmanjšati odvisnost od Rusije.

PARIZ - Spodnji dom francoskega parlamenta je v četrtek z veliko večino glasoval za vpis pravice do splava v ustavo, s čimer se je odzval na nedavne omejitve te pravice v ZDA in na Poljskem. Predlog zakona, ki sta ga pripravili vladajoča koalicija in levičarska stranka Nepokorna Francija, mora zdaj potrditi senat, ki je tradicionalno konservativno usmerjen, nato pa naj bi sledil še referendum.

TEHERAN - Iranske oblasti so zavrnile misijo Združenih narodov za ugotavljanje dejstev, ki jo je v četrtek ustanovil Svet ZN za človekove pravice in ki naj bi preučila domnevne kršitve človekovih pravic med zatiranjem protestov v islamski republiki. Iz Teherana so sporočili tudi, da bodo okrepili vojaško prisotnost na meji z Irakom.

BRUSELJ - Svet za zunanje zadeve v formatu trgovinskih ministrov EU je med drugim razpravljal o trgovinskih odnosih med EU in ZDA. Strinjali so se, da so ZDA pomembna strateška partnerica EU, morali pa bi najti rešitev za več odprtih zadev, med njimi glede ameriškega zakona o zniževanju inflacije, ki ščiti domačo industrijo.

BERLIN - Zgornji dom nemškega parlamenta je potrdil podaljšanje obratovanja treh jedrskih elektrarn do aprila prihodnje leto. Ob tem bundesrat ni pozval k vzpostavitvi mediacijskega odbora glede zakona, kar naj bi pomenilo, da lahko v veljavo stopi takoj. Bundestag je zakon potrdil že v začetku meseca.

PARIZ - Francosko pravosodje je odprlo preiskavo v zvezi z volilno kampanjo predsednika Emmanuela Macrona leta 2017 in 2022, iz katerih je obakrat izšel kot zmagovalec. Posebno finančno tožilstvo v Parizu je v četrtek sporočilo, da se preiskava vrti okoli vprašanja, ali se je Macron nezakonito okoristil s storitvami ameriške svetovalne družbe McKinsey.

BERLIN - Spodnji dom nemškega parlamenta, bundestag, je prižgal zeleno luč za uvedbo novega nadomestila za brezposelnost. Večina poslancev je namreč danes glasovala za kompromisni predlog načrtovane socialne reforme, ki jo je pripravila levosredinska vlada v Berlinu. Zatem je reformo, ki jo je konservativna opozicija sprva zavračala, potrdil še bundesrat.

STOCKHOLM - Več kot 600 mladih Švedov na čelu s podnebno aktivistko Greto Thunberg je vložila tožbo proti državi. Odločevalcem očitajo nezadostno ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. "Tako obsežnega primera švedski pravni sistem še ne pozna," je dejala Ida Edling, članica organizacije Aurora, ki je vložila tožbo.

BEOGRAD - Na ulicah Horgoša na skrajnem severu Srbije je v četrtek zvečer prišlo do strelskega obračuna med dvema skupinama migrantov, ki se je nadaljeval še ponoči. Policija je pridržala več kot 600 migrantov z območij blizu meje z Madžarsko. Policijske sile so posredovale tudi v Beogradu, kjer migrante umikajo z javnih površin.

DŽAKARTA - V potresu, ki je v ponedeljek prizadel indonezijski otok Java, je po zadnjih podatkih umrlo 310 ljudi, so sporočile pristojne oblasti za obvladovanje naravnih nesreč. Reševalci so štiri dni po silovitem potresu našli več trupel, med njimi tudi pogrešane sedemletne deklice.

BERLIN - Nemčija je v tretjem četrtletju kljub visoki inflaciji in energetski krizi beležila 0,4-odstotno gospodarsko rast. Gospodarstvo ostaja robustno, so v popravljeni oceni rasti zapisali na nemškem statističnem uradu. Sprva so poročali o 0,3-odstotni krepitvi BDP.

NEW YORK - Pisateljica in novinarka E. Jean Carroll, ki je nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa javno obtožila, da jo je pred skoraj 30 leti skušal posiliti, je na newyorškem zveznem sodišču v četrtek pričakovano vložila nadgrajeno tožbo proti njemu. Leta 2019 ga je tožila zaradi obrekovanja, zdaj pa je k temu dodala še prizadejanje telesne poškodbe ob posilstvu.

MÜNCHEN - Umrl je nemški pesnik in pisatelj Hans Magnus Enzensberger. Kot je sporočila berlinska založba Suhrkamp, sklicujoč se na avtorjevo družino, je 93-letni avtor umrl v četrtek v bavarski prestolnici München. Enzensberger je sodil med najpomembnejše nemške lirike in intelektualce. Njegovo videnje poezije velja za globoko družbeno motivirano.

ALŽIR - Prvostopenjsko sodišče v Alžiru je v četrtek na smrt obsodilo 49 ljudi, ki so bili obtoženi zažiga posameznika, za katerega so bili zmotno prepričani, da je lani zanetil obsežne gozdne požare na vzhodu države. Kasneje se je izkazalo, da je le pomagal pri gašenju požarov, ki so terjali 90 smrtnih žrtev. Alžirija ima sicer že od leta 1993 moratorij na izvrševanje usmrtitev.

spo/spo
© STA, 2022