Pregled - Slovenija, 25. 11. (petek)

Ljubljana, 25. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 25. novembra.

BRUSELJ - Slovenska policija je pripravljena na vstop Hrvaške v schengensko območje, tako na operativni kot na strateški ravni, je ob zasedanju notranjih ministrov EU zagotovila notranja ministrica Tatjana Bobnar. Varnost slovensko-hrvaške meje bo zagotavljala z ustreznimi izravnalnimi ukrepi. Glede akcijskega načrta za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu, ki ga je spričo naraščajočega števila migrantov na tej poti napovedala Evropska komisija, je ministrica poudarila, da je pomembno predvsem njegovo izvajanje v praksi. Povedala je še, da Slovenija ne postaja migrantski žep in da je Slovenija izrazito tranzitna država.

LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo na očitke glede vračanja prosilcev za mednarodno zaščito v druge države. Poudarjajo, da so po mehanizmu dublinske uredbe na Hrvaško letos predali zgolj osem prosilcev za mednarodno zaščito, zato zavračajo namigovanja, da slovenski organi sistematično izvajajo predaje na Hrvaško.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji zavrnil predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini. Proti je glasovalo 46 poslancev koalicije, za je bilo 22 poslancev SDS, v NSi pa niso glasovali. S tem se je sprostila pot za glasovanje o potrditvi zakona. To bodo poslanci opravili na izredni seji v ponedeljek.

LJUBLJANA - Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi, da mora nasilje nad ženskami postati stvar preteklosti. V nevladnih in drugih organizacijah opozarjajo, da nasilja ni mogoče ustaviti brez odpravljanja neenakosti v družbi, kot ključno izpostavljajo tudi podporo žrtvam nasilja v postopkih in opolnomočenje žensk. Na današnji prvi nacionalni konferenci na to temo so nekateri ministri in predstavnice nevladnih organizacij poudarili pomen sodelovanja nevladnih organizacij in državnih inštitucij. V Socialni zbornici Slovenije pa napovedujejo prizadevanja za izboljšanje povezovanja organizacij za obravnavo nasilja na sistemski ravni.

LJUBLJANA - Na nevrološki kliniki UKC Ljubljana so prevzeli nov dvoravninski angiografski aparat. Gre za najsodobnejšo napravo za invazivne intervencijske posege in preiskave žilja, možganov in hrbtenjače. Z novim aparatom bodo bolnikom z akutno možgansko kapjo in tistim, ki jim ta grozi, še naprej omogočali najsodobnejše zdravljenje. Aparat v vrednosti 1,2 milijona evrov je sofinanciralo ministrstvo za zdravje.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je nekoliko spremenilo uredbo o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra na primarnem nivoju. Med drugim je nekoliko drugače opredelilo pogoje za upravičenost do dodatnih zaposlitev. Uredba se bo začela uporabljati decembra.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se nadaljevala pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). Ukvarjali so se z detajli pedagoških normativov, pa tudi z delodajalčevim kritjem sobotnega leta. "Smo na dobri poti, da se uskladimo," je za STA ocenil predsednik VSS Gorazd Kovačič.

LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je podprlo projekt za dokončanje obnove doma za rehabilitacijo v Ukrajini, za katerega bo namenilo 133.939 evrov pomoči. S projektom bo Slovenija pomagala zagotoviti zmogljivosti za primerno oskrbo in rehabilitacijo 90 otrok, invalidov in mladih s posebnimi potrebami, so sporočili z ministrstva. S projektom, ki ga bo izvajala Slovenska karitas, bodo ukrajinski otroci in mladi s posebnimi potrebami v času vojne lahko dlje časa bivali v domu, po vojni pa bodo tja izmenjaje hodili na rehabilitacijo. Tako se bo na letni ravni v programu rehabilitacije lahko zvrstilo do 1500 otrok in mladih s posebnimi potrebami.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila vstop španske družbe Gonvarri v lastništvo idrijske skupine Hidria. Španci so 42-odstotni delež družbe H&R, krovne lastnice Hidrie, kupili od družine Svetlik, z ostalimi pomembnimi slovenskimi delničarji pa bodo prevzeli skupni nadzor nad tem dobaviteljem avtomobilske industrije.

LJUBLJANA - Na zahtevo ministra za okolje in prostor Uroša Brežana so izvedli notranjo revizijo poslovanja podnebnega sklada. V Dnevniku so prišli do končnega poročila revizije, ki je obremenjujoče do prejšnjega ministra Andreja Vizjaka. Že pred revizijo so na ministrstvu prekinili izvajanje enega ukrepa in pogodbo z družbo HESS.

LJUBLJANA - Vladna pomoč kmetom, ki imajo živino in sami pridelujejo krmo, zaradi izpada krme zaradi letošnje suše je po mnenju KGZS prenizka. Temu lahko rečemo mizerija, je dejal predsednik zbornice Roman Žveglič in vlado poziva, naj sprejeti odlok umakne in celotnemu sektorju nameni več denarja.

LJUBLJANA - Slovenijo je po podatkih statističnega urada v 10 mesecih leta obiskalo 5,3 milijona turistov. Ustvarili so nekaj več kot 14,2 milijona prenočitev, kar je 46 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Domači turisti so jih ustvarili 4,9 milijona, tuji pa skoraj 9,3 milijona.

LJUBLJANA - Na 38. Slovenskem knjižnem sejmu so podelili veliko nagrado SKS - naj knjiga leta 2022. Prejel jo je David Zupančič za knjigo Življenje v sivi coni, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Zmagovalno knjigo so z glasovanjem izmed desetih nominiranih izbrali obiskovalci spletne strani sejma.

LJUBLJANA - V Slovenski kinoteki so podelili priznanje revije Ekran Žigi Brdniku, ki je, kot piše v obrazložitvi, "pisec žanrsko širokega razpona, ki brezkompromisno dreza v mesta filmskega sveta, kamor idealistično zasanjani kritiki le redko posežejo - v okostje samega filma, ki pomeni tudi film kot industrijo, politiko in ekonomijo".

vb/vb
© STA, 2022