Pregled - referendumi 2022 do 15. ure

Ljubljana, 25. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi referendumi o noveli zakona o RTVS, spremembah zakona o vladi in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi je danes še zadnji dan kampanje, ko bo mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Opolnoči se bo namreč začel volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v četrtek predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih udeležilo 23.123 volivcev oziroma 1,36 odstotka vseh volilnih upravičencev. V vseh treh dneh predčasnega glasovanja je tako svoj glas oddalo 3,91 odstotka volilnih upravičencev.

LJUBLJANA - Prvaki koalicijskih strank Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec so na zaključni novinarski konferenci pred nedeljskimi referendumi ponovno pozvali h glasovanju trikrat za. Če bi stran nasprotnikov zakonov slučajno zmagala, Golob pravi, da posledic vlada ne bo občutila, bodo pa te katastrofalne za ljudi - zlasti starejše in za medijski prostor.

LJUBLJANA - Člani koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so danes na novinarski konferenci znova opozorili na zaskrbljujoče stanje na RTVS. To se je po enem letu, odkar so prvič opozorili na nepremišljene posege v informativni program, še poslabšalo, so izpostavili pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o RTVS.

LJUBLJANA - Člani Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) so na četrtkovi seji izrazili odločno podporo noveli zakona o vladi, ki predvideva ustanovitev ločenega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Prav tako so podprli spremembe zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), so danes sporočili iz koordinacije.

LJUBLJANA - Novele zakonov o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi, o katerih bodo državljani v nedeljo odločali na referendumih, imajo podporo volivcev, kaže anketa, ki jo je za Mladino izvedla agencija Ninamedia. Da se bodo referendumov zagotovo oziroma verjetno udeležili, je napovedalo dobrih 57 odstotkov vprašanih.

LJUBLJANA - Večina vprašanih, ki napoveduje odhod na trojni referendum v nedeljo, nasprotuje noveli zakona o vladi in noveli zakona o dolgotrajni oskrbi ter napoveduje, da bo glasovala proti. Bo pa večina glasovala za novelo zakona o RTV Slovenija, je pokazala javnomnenjska anketa, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal.

spc/spc
© STA, 2022