Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 25. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Posvetovalnega referenduma o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini, s katero se odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta, ne bo. Tako je na izredni seji odločil DZ, in sicer je proti glasovalo 46 poslancev, za jih je bilo 22.

LJUBLJANA - Vladna pomoč kmetom, ki imajo živino in sami pridelujejo krmo, zaradi izpada krme zaradi letošnje suše je po mnenju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije prenizka. "Temu lahko rečemo mizerija," pravi predsednik zbornice Roman Žveglič. Navedel je primer kmetije, ki je morala za dokup krme plačati 17.000 evrov, deležna pa bo 570 evrov pomoči. Vlado je zato pozval, naj sprejeti odlok umakne in celotnemu sektorju nameni več denarja.

ZREČE - Rezultati analiz Agencije RS za okolje po spornem izpustu v zreškem podjetju Unior kažejo, da so vse izmerjene vrednosti v odvzetih vzorcih tal pod predpisano mejno vrednostjo. To pomeni, da so morebitni vplivi na zdravje človeka in okolje še sprejemljivi.

LJUBLJANA - Slovenijo je v prvih desetih mesecih leta obiskalo 5,3 milijona turistov. Ustvarili so nekaj več kot 14,2 milijona prenočitev, kar je po podatkih državnega statističnega urada 46 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Domači turisti so jih ustvarili 4,9 milijona, tuji pa skoraj 9,3 milijona, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Mesečna proizvodnja električne energije v Sloveniji je bila oktobra ob obsežnem remontu Nuklearne elektrarne Krško in izklopu Termoelektrarne Šoštanj iz elektroenergetskega sistema najmanjša v zadnjih 19 letih, medletno je upadla za več kot polovico, je objavil državni statistični urad. Je bila pa tudi poraba v medletni primerjavi za desetino manjša.

LJUBLJANA - Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi, da mora nasilje nad ženskami postati stvar preteklosti. V nevladnih in drugih organizacijah opozarjajo, da nasilja ni mogoče ustaviti brez odpravljanja neenakosti v družbi, kot ključno izpostavljajo tudi podporo žrtvam nasilja v postopkih in opolnomočenje žensk. Na današnji prvi nacionalni konferenci na to temo so nekateri ministri in predstavnice nevladnih organizacij poudarili pomen sodelovanja nevladnih organizacij in državnih inštitucij. V Socialni zbornici Slovenije pa napovedujejo prizadevanja za izboljšanje povezovanja organizacij za obravnavo nasilja na sistemski ravni.

LJUBLJANA - Na nevrološki kliniki UKC Ljubljana so prevzeli nov dvoravninski angiografski aparat. Gre za najsodobnejšo napravo za invazivne intervencijske posege in preiskave žilja, možganov in hrbtenjače. Z novim aparatom bodo bolnikom z akutno možgansko kapjo in tistim, ki jim ta grozi, še naprej omogočali najsodobnejše zdravljenje. Aparat v vrednosti 1,2 milijona evrov je sofinanciralo ministrstvo za zdravje.

LJUBLJANA - Društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija je napovedalo izpodbijanje volitev v državni svet in boj za zastopanost glasov profesionalnih ustvarjalcev na področju kulture. V društvu menijo, da so bile njihovih članom in drugim profesionalnim ustvarjalcem na področju kulture kršene volilne pravice.

mrn/mrn
© STA, 2022