Pri večjem številu okužb s salmonelo najverjetnejši vir okužbe tatarski biftek

Ljubljana, 23. novembra - Pri povečanem številu primerov salmoneloze v zadnjih dneh, pretežno v vzhodnem delu države, je najresnejši vir okužbe na podlagi dosedanjih analiz uživanje tatarskega biftka v času martinovanja.

Ljubljana, kmetijsko ministrstvo.
Izjava za medije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o prvih ugotovitvah preiskave okužb s salmonelo v Sloveniji.
Sanja Vuzem z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Foto: STA

Ni pa po besedah pristojnih povezava še povsem potrjena. Tatarski biftek, v katerem je bila ta teden ugotovljena prisotnost salmonele, je bil sicer že odpoklican iz prodaje.

Pri letošnjem vzorčenju rac je bila namreč v treh od 12 vzorcev potrjena prisotnost salmonel. Poteka analiza, če morda obstaja povezava pacientov tudi z racami.

Z bakterijami salmonele je sicer najpogosteje okuženo surovo meso. Bakterije se širijo s slabo toplotno obdelavo mesa, lahko pa tudi z dotikom ob slabši higieni rok. Pred prihajajočimi prazniki porabnike zato pristojni porabnike pozivajo, naj pri pripravi hrane ravnajo varno in skrbno ter skrbijo za higieno.

jes/zc/zc
© STA, 2022