Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

RICHMOND - V strelskem napadu v torek pozno zvečer v trgovini Walmart v ameriški zvezni državi Virginiji je umrlo sedem ljudi, vključno z napadalcem, so prek Twitterja potrdile lokalne oblasti v mestu Chesapeake. Preiskovalci so mnenja, da si je napadalec sodil sam, poroča medijska mreža CNN. Bil naj bi sicer zaposlen v Walmartu ali pa je tam nekdaj delal, saj je streljal na ostale zaposlene v sobi za premor. Trenutno v splošni bolnišnici v bližnjem Norfolku zdravijo še pet ljudi.

JERUZALEM - Na avtobusnih postajališčih na širšem območju Jeruzalema sta odjeknili eksploziji, v katerih je bilo po navedbah policije ranjenih najmanj 14 ljudi, od tega več huje, ena oseba pa je umrla. Izraelske oblasti ocenjujejo, da je šlo za usklajena napada, iskanje osumljencev pa je v teku. Napada je pozdravila palestinska islamistična skupina Hamas, ki pa odgovornosti zanju ni prevzela. Predsednik vlade v odhodu Jair Lapid pa naj bi se opoldne po lokalnem času sestal z najvišjimi predstavniki izraelske policije in vojske.

KIJEV/ZAPOROŽJE/SEVASTOPOL - V ruskem napadu na porodnišnico v mestu Vilniansk v južni ukrajinski regiji Zaporožje je bil ponoči ubit novorojenček, so sporočile ukrajinske reševalne službe. Po prvih informacijah pod ruševinami porodnišnice ni ujet nihče drug. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na napad Rusijo obtožil umora in izvajanja terorja. V dveh vaseh v ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, so medtem v torek v eksplozijah umrli trije ljudje, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. O ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki so poročali tudi na anektiranem ukrajinskem Krimu. Ruska zračna obramba naj bi dva letalnika sestrelila že v torek, kasneje pa naj bi ruska črnomorska flota prestregla še tri.

LONDON - Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu je soglasno odločilo, da škotska vlada ne sme izvesti referenduma o neodvisnosti brez privolitve vlade v Londonu. S tem je pritrdilo argumentom britanske vlade, ki nasprotuje načrtom regionalne vlade v Edinburghu, da tak referendum izvede 19. oktobra prihodnje leto. Pooblastilo za sklic tovrstnega referenduma ima zgolj parlament Združenega kraljestva, zato škotski parlament ne more sprejeti zakonodaje o novem referendumu o škotski neodvisnosti, je danes povedal predsednik vrhovnega sodišča, ko je prebral odločitev.

STRASBOURG - Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju obravnavali upravljanje migracijskih tokov v Evropo. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je v uvodu izpostavil, da se je število prihodov v EU letos drastično povečalo, in poudaril potrebo po zagotavljanju skupnih, vzdržnih, celovitih in dolgoročnih rešitev, saj da "ne moremo še naprej prehajati od krize do krize in reševati eno ladjo za drugo". Vodja EPP Manfred Weber je posvaril, da smo na robu naslednje večje migrantske krize, vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez je izpostavila potrebo po enotnosti, sodelovanju in solidarnosti pri upravljanju migracij, vodja skupine Renew Stephane Sejourne pa je dodal, da je ob solidarnosti ključna tudi odgovornost.

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v torek doživel nov poraz na vrhovnem sodišču, ki je odločilo, da ima kongresni odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev pravico do vpogleda v njegove davčne napovedi. To je že tretji poraz Trumpa na vrhovnem sodišču v letošnjem letu. Oktobra sodišče ni želelo posredovati v preiskavi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel iz Bele hiše po odhodu z oblasti. Januarja pa sodišče ni blokiralo predaje dokumentov s strani Nacionalnih arhivov kongresnemu odboru, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja lani.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek podaljšal moratorij na odplačevanje študentskih dolgov, ki je bil zaradi pandemije covida-19 uveden marca 2020. Moratorij je bil doslej podaljšan že sedemkrat in bi se naj iztekel januarja. Biden se je v vmesnem času odločil, da dolg deloma ukine tistim, ki so študentsko posojilo najeli pri zvezni vladi. Republikanci in tisti, ki te ugodnosti niso bili deležni, so tožili, Bidnovo pobudo pa sta doslej ustavili dve sodišči. Moratorij je zdaj podaljšan do ureditve sodnih sporov oz. najdlje do konca avgusta 2023.

PEKING - V okolici največje tovarne pametnih telefonov iphone na Kitajskem, ki je v lasti tajvanskega podjetja Foxconn, so izbruhnili nasilni protesti. Zaposleni v tovarni so se spopadli z varnostnim osebjem, razlog pa naj bi bili strogi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19. Na videoposnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih Weibo in Twitter, je videti na stotine delavcev, ki korakajo po cesti, z nekaterimi pa so se spopadli policisti in ljudje v zaščitnih oblekah. Vidne so tudi razbite kabine za testiranje na covid-19 in prevrnjeno vozilo.

LONDON - Britanski kralj Karel III. je kot prvega tujega voditelja na državniškem obisku sprejel predsednika Južne Afrike Cyrila Ramaphoso. Ob začetku dvodnevnega obiska je Ramaphosa nagovoril britanske poslance in pozval k vzpostavitvi sklada za pomoč revnejšim državam pri spopadanju s posledicami globalnega segrevanja. Britanski zunanji minister James Cleverly je dejal, da je odločitev kralja za sprejem Ramaphose znak "trajne zaveznosti" Afriki. Na tej celini je ravno Južna Afrika največja trgovinska partnerica Velike Britanije.

BRASILIA - Stranka odhajajočega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara je v torek, tri tedne po predsedniških volitvah, na višje volilno sodišče vložila zahtevo po razveljavitvi velikega dela rezultatov glasovanja. Po njihovi oceni namreč okoli 60 odstotkov naprav za elektronsko glasovanje ni pravilno delovalo. Če bi glasovnice iz nepravilno delujočih naprav razveljavili, bi po oceni stranke na volitvah namesto Luiza Inacia Lule da Silva zmagal Bolsonaro.

ISTANBUL - Severozahod Turčije je stresel močan potres magnitude 6,1. Po prvih poročilih smrtnih žrtev ni terjal, je pa bilo poškodovanih najmanj 50 ljudi. Epicenter potresa je bil približno 170 kilometrov vzhodno od Istanbula, kjer so tresenje tal tudi močno čutili. Po navedbah notranjega ministra Suleymana Soyluja, ki je že obiskal prizadeto območje, ni poročil o večji škodi ali zrušenju stavb, še vedno pa preučujejo razmere na terenu. Doslej so zabeležili nekaj več kot 100 popotresnih sunkov.

DŽAKARTA - Po ponedeljkovem potresu z magnitudo 5,6 na glavnem indonezijskem otoku Java, v katerem je umrlo najmanj 268 ljudi, okoli 800 reševalcev in prostovoljcev danes nadaljuje iskanje 150 pogrešanih. Iskanje med ruševinami opustošenih vasi otežujejo obsežnost prizadetega območja, kot tudi močno deževje in številni popotresni sunki, ki jih je bilo doslej 140. Po podatkih oblasti je bilo v potresu ranjenih več kot 1000 ljudi. Okoli 58.000 jih je moralo zapustiti svoje domove, več kot 2300 stavb je poškodovanih ali popolnoma uničenih.

NASHVILLE - V ameriški zvezni državi Tennessee sta se iz 30 let starih zarodkov rodila dvojčka. Šlo naj bi za rojstvo iz najdlje zamrznjenih zarodkov doslej. Deček in deklica sta se 31. oktobra rodila paru iz Oregona. Zarodka dvojčkov so zamrznili 22. aprila 1992, nastala pa sta za anonimen zakonski par, ki si je želel dobiti otroka s pomočjo zunajtelesne oploditve. Moški je bil starejši od 50 let, jajčece pa naj bi darovala 34-letna ženska.

BRUSELJ - Gospodarska aktivnost v območju evra je novembra peti mesec zapored nazadovala, a nekoliko manj kot oktobra, kaže raziskava analitske hiše S&P Global. Njen indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je novembra z oktobrskih 47,3 točke porasel na 47,8 točke.

ATLANTA - Državna policija ameriške Georgie je v torek aretirala tri šerifove pomočnike v okrožju Camden, ki so septembra v priporu pretepli 41-letnega temnopoltega osumljenca Jarretta Hobbsa. Njihovo nasilje so posnele varnostne kamere. Na enem od posnetkov je videti peterico moških, kako vstopajo v Hobbsovo celico, nakar ga eden zgrabi za vrat. Hobbs se je upiral in začeli so ga pretepati, zvlekli so ga iz celice, ga tepli še naprej in tudi brcali.

WASHINGTON - Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je v torek na zadnji novinarski konferenci v Beli hiši Američane znova pozval k cepljenju proti covidu-19 in pred bližajočim zahvalnim dnevom tudi k testiranju. Dejal je še, da ga boli, ko se ljudje ne cepijo iz razlogov, ki nimajo nič z zdravjem, ampak so posledica delitev in ideoloških razlik. Njegovo srečanje z novinarji se je sicer končalo kaotično. Ko so novinarji začeli Faucija spraševati o izvoru covida-19, so novinarsko konferenco predčasno zaključili.

AUGSBURG - Tatovi so iz muzeja v bavarskem mestu Manching ukradli celotno muzejsko zbirko keltskih zlatnikov, vredno več milijonov evrov. Po navedbah bavarskih kriminalistov so nepridipravi vlomili v Muzej Keltov in Rimljanov v noči na torek ter odnesli skupno 483 zlatnikov, starih dve tisočletji. Te so našli leta 1999 v bližini mesta Manching. Keltski zlatniki so bili v muzeju na ogled vse od leta 2006.

jav/akt/lkr/spo/msc/rbi/vr/zc/vb/mlj/kb/rp/jav
© STA, 2022