Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 22. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je začel obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Finančni minister Klemen Boštjančič je ob njuni predstavitvi izpostavil trenutne negotove razmere, zaradi česar ni zadovoljen z višino primanjkljaja. A, kot je dodal, sta kljub temu razvojno naravnava. V opoziciji so do predloga proračunov pričakovano kritični. Opozarjajo predvsem na visoko rast odhodkov, ki bodo prihodnje leto najvišji doslej. Previsok se jim zdi tudi primanjkljaj. V koalicijskih strankah ju hvalijo kot razvojna in pripravljena v dobrobit celotne Slovenije.

LJUBLJANA - Vlada bo zakonodajne predloge za naslovitev energetske draginje v gospodarstvu sprejemala prihodnji teden, je po srečanju z gospodarstveniki dejal predsednik vlade Robert Golob. Poleg sheme državne pomoči zaradi visokih cen elektrike in plina, ki temelji na uredbi EU in začasnem evropskem kriznem okviru državnih pomoči zaradi ruskega napada na Ukrajino in prek katere bo država do 70-odstotnega deleža porabe v 2021 subvencionirala tržno ceno, sta med drugim predvideni še shemi subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. Imajo pa v gospodarstvu nekatere pripombe in predloge zaradi slovenskih specifik. Na vladi napovedujejo, da se bodo o njih še usklajevali z Evropsko komisijo.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi bo do četrtka potekalo predčasno glasovanje o vladnih zakonih o Radioteleviziji Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, lahko svoj glas oddajo omenjene tri dni med 7. in 19. uro.

NOVO MESTO - V novomeškem Revozu, kjer so bili zaradi neredne dobave elektronskih sestavnih delov, ki jih vgrajujejo v Renaultova vozila, v začetku marca primorani preiti na zgolj eno proizvodno izmeno in odpustiti več sto delavcev, naj bi bilo konec negotovosti glede prihodnosti. Renault je namreč to novomeško tovarno uvrstil v svoje razvojne načrte.

LJUBLJANA - Sodni svet bo kandidaturo Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča obravnaval na seji 1. decembra. Pot za to se je odprla prejšnji teden, ko so Đorđevića na občni seji vrhovnih sodnikov podprli njegovi kolegi. Đorđević je sicer edini kandidat, ki se poteguje za mesto predsednika vrhovnega sodišča.

LJUBLJANA - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je proti banki Sparkasse vložila že tretjo kolektivno tožbo zaradi neupoštevanja negativnega euriborja, tokrat zaradi neupravičenega pogodbenega pogoja, t. i. floor klavzule. ZPS od banke zahteva, da pri kreditojemalcih s to klavzulo upošteva negativni euribor in jim vrne znesek preveč plačanih obresti.

LJUBLJANA - Tri leta od začetka epidemije covida-19 so bolnikom za zdravljenje na voljo številna zdravila, ob dostopnem in še vedno smiselnem cepljenju proti covidu-19 pa so tako razmere v bolnišnicah stabilne, so strokovnjaki poudarili na okrogli mizi STAznanost. Poudarili so, da so zdravila varna zaradi strogih postopkov registracije.

LJUBLJANA - Če so bile razmere zaradi epidemije covida-19 zadnji dve jeseni kritične, so tokratno jesen kljub nezanemarljivemu številu dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom za zdaj stabilne. Nekaj negotovosti je zaradi porasta novih podrazličic koronavirusa, a strokovnjaki poudarjajo, da za zdaj ni poročil o težjih potekih covida-19.

LJUBLJANA - Geodetska uprava RS je zaključila evropsko financiran program projektov eProstor, v okviru katerega je med drugim digitalizirala in povezala nepremičninske evidence ter omogočila elektronsko poslovanje na področju urejanja prostora in upravljanja nepremičnin. V okviru programa projektov, ki je trajal šest let in pol, stal pa je okoli 21 milijonov evrov, od česar je bilo 80 odstotkov evropskih sredstev, so med drugim povezali obsežne že obstoječe podatke in jih pretvorili v digitalno obliko. Na spletnem portalu Prostor je mogoče dostopati do vrste podatkov in storitev ter spremljati določene upravne postopke.

LJUBLJANA - Kazalnik zaupanja potrošnikov se je novembra na mesečni ravni drugi mesec zapored izboljšal, tokrat za eno odstotno točko, v medletni primerjavi pa je upadel za deset odstotnih točk. Medtem je kazalnik gibanja cen v zadnjih 12 mesecih dosegel najvišjo vrednost doslej, kar kaže, da vse več potrošnikov občuti podražitve, je objavil državni statistični urad.

PIRAN - Na mareografski postaji v Kopru so izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961, so sporočili z Agencije RS za okolje. V Piranu odstranjujejo posledice dopoldanske izjemno visoke plime, zaradi katere je morska voda zalila nižje ležeče predele mesta. Na pomolu se je prevrnil sod, zaradi česar se je v morje razlila opazna količina odpadnega olja. Sicer pa je voda povzročala škodo v pritličnih stanovanjih in lokalih ter na avtomobilih, ki jih lastniki niso umaknili.

KRANJ - Prešernovo gledališče Kranj za tretjo premiero sezone pripravlja krstno uprizoritev romana Maruše Krese Da me je strah?. Kot je na današnji novinarski konferenci pred četrtkovo premiero povedala režiserka Anđelka Nikolić, gre za ženski pogled na vojno. Predstava se ukvarja s tem, kako govoriti o vojni, da se v prihodnosti ne bi ponavljala.

MARIBOR - Festival Drugajanje, ki sta ga leta 2002 zasnovala mariborska II. gimnazija in ljubljanski zavod Bunker, bo letos potekal v treh mestih; poleg Maribora še na gimnazijah na Ptuju in v Novi Gorici. Ponovno prinaša sodobne uprizoritvene predstave in delavnice, ki nagovarjajo v prvi vrsti dijake, odprte pa so tudi za širše občinstvo.

mrn/mrn
© STA, 2022