Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PRIŠTINA - Kosovski premier Albin Kurti je ponoči sprejel predlog ZDA, da za 48 ur preloži začetek izrekanja glob za lastnike vozil s srbskimi registrskimi oznakami. Preložitev začetka veljavnosti ukrepa je zahteval ameriški veleposlanik v Prištini Jeff Hovenier, da bi ZDA in Evropska unija s Prištino in Beogradom v tem času našli odgovor na rešitev krize. Na nujnih pogovorih, ki jih je s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Kurtijem v ponedeljek v Bruslju sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, rešitve krize zaradi registrskih tablic na Kosovu namreč niso dosegli. Srbski predsednik se je po neuspelih pogovorih ponoči sešel s predstavniki kosovskih Srbov. "Prosili smo jih, naj pazijo nase, naj bodo mirni, da bomo ohranili mir in stabilnost ter da naj na aroganco drugih odgovarjajo spodobno," je sporočil po srečanju.

PULJ/GRADEŽ/MILJE/TRST - Močno deževje in veter sta prizadela velik del severnega Jadrana. Poplave so zajele Pulj, Reko, otok Cres in Rovinj, kjer so zaradi poplavljanja v nekaterih delih mesta prekinili promet, poročajo lokalni mediji. Državni hidrometeorološki zavod je za celotno jadransko obalo za danes razglasil rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme. V Gradežu v Italiji pa so v pričakovanju poslabšanja vremena danes zaprti šole, igrišča in parki. Pripravili so se tudi na visoko plimovanje morja. Za podobne, a manj obsežne ukrepe so se odločile tudi oblasti v Trstu.

DŽAKARTA - Reševalci po ponedeljkovem potresu na indonezijskem otoku Java, v katerem je umrlo več kot 100 ljudi, danes pod ruševinami intenzivno iščejo preživele. Prizadeto območje je danes obiskal indonezijski predsednik Joko Widodo, ki je ponudil odškodnino za žrtve ter ukazal pristojnim organom, naj mobilizirajo svoje osebje in prednostno evakuirajo žrtve.

HONIARA - Salomonovo otočje je stresel močan potres z magnitudo 7,0. O mrtvih ali poškodovanih za zdaj ne poročajo, je pa tresenje tal po poročanju lokalnih medijev poškodovalo več zgradb. Oblasti so sprva izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga po nekaj urah preklicale.

RIM - Nova desna italijanska vlada premierke Giorgie Meloni je potrdila predlog proračuna za leto 2023, v katerem je večina od skoraj 35 milijard evrov izdatkov predvidena za blaženje energetske krize. Predlog bo poslala v parlament, kjer ga lahko še dopolnijo, do konca leta pa ga morata sprejeti oba domova parlamenta. Prednostna naloga vlade je preprečiti recesijo v prvih mesecih prihodnjega leta in njene morebitne socialne posledice.

STRASBOURG - Poslanci v Evropskem parlamentu so v razpravi podprli nova pravila za izboljšanje odpornosti osnovne infrastrukture EU, o katerih sta se dogovorila parlament in Svet EU. Poudarili so, da je ob grožnjah kibernetskih napadov, pa tudi v luči pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini zaščita kritične infrastrukture v EU ključnega pomena.

STRASBOURG - Evropski poslanci bodo prekinili vezi z iranskimi predstavniki in institucijami, je v ponedeljek na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sporočila predsednica Roberta Metsola. Poslanci so sicer tudi odločili, da na dnevni red uvrstijo resolucijo o spornem svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, ter opravili razpravo o Madžarski.

BRUSELJ - Evropska komisija bo predvidoma predstavila predlog pravne podlage za mehanizem omejevanja cen zemeljskega plina na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF. Glede na pretekli teden predstavljeni osnutek bi mehanizem omogočal uvedbo zgornje omejitve cene plina ob velikem skoku cene, ki ne bi ustrezal rasti na globalnih trgih. Komisija v osnutku predvideva, da bi uvedli zgornjo omejitev cen terminskih pogodb za mesec naprej na vozlišču TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko trgovalno platformo.

TEHERAN - Iran je v jedrskem obratu v Fordu južno od Teherana prvič začel postopek bogatenja urana do 60 odstotkov. To močno presega omejitve iz jedrskega sporazuma iz leta 2015, je pa še vedno nižje od 90-odstotnega bogatenja urana, potrebnega za izdelavo jedrske bombe. Omenjeni mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu so po večletnih pogajanjih z Iranom leta 2015 sklenile ZDA, Rusija, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Kitajska. V skladu z njim naj bi Iran ne uporabljal spornega podzemnega objekta v Fordu, bogatenje urana pa naj bi omejil na 3,67 odstotka.

ALEP/ANKARA - Turško obrambno ministrstvo trdi, da so od začetka vojaške ofenzive v Siriji in Iraku v nedeljo "nevtralizirali 184 teroristov," uničili pa so 89 ciljev. Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, pa poroča o najmanj 35 mrtvih, med katerimi so poleg pripadnikov kurdskih milic tudi sirski vojaki in civilisti.

CARACAS - Kolumbijska vlada in Nacionalna osvobodilna vojska (ELN), zadnja priznana skupina upornikov v državi, sta v ponedeljek v Venezueli prvič po prekinitvi pogovorov leta 2019 znova začeli mirovna pogajanja. Prvi krog pogajanj bo trajal dvajset dni, na prvem srečanju pa sta strani zapisali, da je cilj pogovorov gradnja miru in trajni kompromisi.

ATENE - Grška obalna straža na odprtem morju jugozahodno od grškega otoka Kreta danes rešuje okoli 500 migrantov na ribiški ladji. Reševanje otežuje močan veter, so sporočili.

BRUSELJ - Zaupanje v cepljenje v EU se je letos na ravni unije vrnilo na raven pred pandemijo, izhaja iz poročila, ki ga je v ponedeljek objavila Evropska komisija. Slovenija na lestvici zaupanja splošne javnosti zaseda 23. mesto in je v primerjavi z letom 2020 nazadovala za tri mesta, medtem ko je bila še leta 2018 na 11. mestu.

BIRMINGHAM - Republikanska guvernerka Kay Ivey je v ponedeljek ustavila izvrševanje smrtnih kazni v Alabami in ukazala temeljito revizijo postopka, potem ko v tej ameriški zvezni državi četrtek že tretjič od leta 2018 niso uspeli usmrtiti obsojenca z injekcijo. Alabama je edina ameriška zvezna država od leta 2017, ki je morala ustaviti usmrtitev med izvajanjem. Leta 2017 so v Ohiu ustavili usmrtitev obsojenke, ker niso našli žile.

MÜNCHEN - Nemška podjetja v luči tveganj za oskrbo s plinom zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino za zdaj uspešno varčujejo s tem energentom, kaže raziskava münchenskega inštituta Ifo. Od družb, ki pri proizvodnji uporabljajo plin, jih je v zadnjih pol leta 75 odstotkov porabo zmanjšalo brez učinka na proizvodnjo. A v prihodnje bo varčevanje težje.

NEW YORK - Podjetje Paramount v ZDA se je v ponedeljek odločilo, da svoje založniške hiše Simon & Schuster ne bo prodal konkurentu Penguin Random House, saj je pristojno ameriško sodišče že pred tremi tedni prodajo blokiralo. Konkurenca na ameriškem založniškem trgu se tako za zdaj ne bo dodatno krčila. Na ameriškem trgu je trenutno pet velikih založnikov, s predvidenim prevzemom Simon & Schuster pa bi bili le še štirje.

SAN FRANCISCO - Nov sistem plačljivih modrih kljukic Blue Verified, namenjen izkazovanju pristnosti uporabnikov družbenega omrežja Twitter, ne bo zaživel 29. novembra, kot je bilo sprva napovedano. Odlog bo trajal vse do tedaj, dokler ne bo znova vzpostavljeno dovolj visoko zaupanje, da ne bo več lažnih profilov, je napovedal novi lastnik Twitterja Elon Musk. Po prvotnih napovedih bi moral nov sistem verifikacije zaživeti pred tednom dni, nato pa je Musk prejšnjo sredo njegovo vzpostavitev preložil na 29. november.

SINGAPUR - Cene nafte so se v azijskem trgovanju gibale neenotno. Veliko razburjenje na naftnih trgih je v ponedeljek popoldne povzročila novica, da naj bi se Savdska Arabija z drugimi državami proizvajalkami nafte pogovarjala o povečanju proizvodnje do pol milijona 159-litrov nafte na dan.

FRANKFURT/LONDON/PARIZ/TOKIO - Tečaji na osrednjih evropskih borzah v uvodu v današnje trgovanje ne kažejo enotne smeri, večinoma se gibljejo blizu izhodišča. Med vlagatelji še vedno vlada skrb glede nadaljnjega razvoja dogodkov na Kitajskem, kjer se spet krepi število okužb z novim koronavirusom. Delniški indeksi na borzah v Aziji se medtem večinoma gibljejo v zelenem. Vlagatelje sta spodbudila padec jena v primerjavi z dolarjem in upanje, da se bo hitrost zviševanja obrestnih mer v ZDA upočasnila. Številne delnice so tako dosegle rast, med zmagovalci dneva pa so bile letalske in jeklarske družbe ter banke.

COLORADO SPRINGS - Tožilci so proti 22-letnemu Andersonu Leeju Aldrichu v ponedeljek vložili obtožnico zaradi petih umorov in zločinov iz sovraštva, potem ko je v soboto zvečer v Colorado Springsu z orožjem napadel LGBTQ klub Q. Ubil je pet ljudi, 17 jih je ranil, več huje, osem pa se jih je v kaosu poškodovalo. Obtožnica je sicer uvodna in še ni uradna, najverjetneje jo bodo v naslednjih dneh še razširili. A praktično nobenega dvoma ni, da bo na koncu obsojen na dosmrtni zapor. Kolorado je smrtno kazen ukinil leta 2020.

NEW YORK - Ameriška zvezna država New York je v ponedeljek izdala prvih 36 dovoljenj za prodajo marihuane, potem ko je država že marca lani legalizirala marihuano. Čeprav dovoljenj za prodajo še ni bilo, pa se marihuana že več mesecev intenzivno prodaja po vsem mestu New York.

CAPE CANAVERAL - Vesoljska kapsula Orion ameriške vesoljske agencije Nasa je v ponedeljek dosegla Luno, obkrožila njeno oddaljeno stran in se s testnimi lutkami namesto astronavtov utirila v njeno orbito. To je prvi obisk Lune z Nasino kapsulo po programu Apollo pred 50 leti, vreden pa je 4,1 milijarde dolarjev. Kapsula se je temni strani Lune 370.000 kilometrov od Zemlje približala na 130 kilometrov, njene kamere pa so Nasi poslale fotografijo Zemlje.

RIM - Italijanska policija je sporočila, da je v Lombardiji aretirala 49 posameznikov, ki jih sumijo članstva v mafijski združbi 'Ndrangheta. Po navedbah policije so pridržani med drugim obtoženi trgovanja z mamili, izsiljevanja, nasilja in posedovanja orožja.

PEKING - V požaru, ki je v ponedeljek izbruhnil v tovarni v osrednji Kitajski, je umrlo najmanj 38 ljudi, dve osebi pa se zaradi lažjih poškodb zdravita v bolnišnici. Požar je izbruhnil v tovarni v mestu Anyang v provinci Henan zaradi domnevne nepravilne uporabe varilne opreme v tovarni, so poročali kitajski državni mediji.

BOSTON - V Applovo trgovino v predmestju Bostona je v ponedeljek trčil športni terenec, pri čemer je umrl 65-letni moški. 16 ljudi je bilo poškodovanih, med njimi tudi voznik. Avtomobil se je zaletel v stekleno izložbo trgovine v mestu Hingham v Massachusettsu in pri tem zadel več ljudi v trgovini, je povedal okrožni tožilec okrožja Plymouth Tim Cruz. Tožilec ni povedal, ali je šlo za nesrečo ali namerno dejanje. kot je dejal, podrobnosti ne more razkriti, ker preiskava incidenta še poteka.

MEDELLIN - V Kolumbiji je v ponedeljek na stanovanjsko sosesko drugega največjega mesta Medellin strmoglavilo manjše letalo, pri čemer je umrlo vseh osem ljudi na krovu, so sporočili predstavniki tamkajšnjega letališča. Do nesreče naj bi prišlo zaradi odpovedi motorja, zaenkrat pa ni jasno, ali je bil v njej poškodovan ali ubit tudi kdo na tleh.

mc/vr/jes/jav/jhl/msc/las/rp/tib/lkr/blm/rpe/mc
© STA, 2022