Pregled - referendumi 2022 do 15. ure

Ljubljana, 22. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi bo do četrtka potekalo predčasno glasovanje. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, lahko svoj glas oddajo omenjene tri dni med 7. in 19. uro. Kot so v ponedeljek pojasnili na Državni volilni komisiji, se vsak volivec sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik, bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat in za vsak podpis prejel glasovnico.

LJUBLJANA - Na spletni okrogli mizi Slovenske filantropije o dolgotrajni oskrbi so poudarili, da se pravice iz dolgotrajne oskrbe ne smejo zmanjševati. Če bo novela zakona o dolgotrajni oskrbi na referendumu potrjena, bo čas za nadgradnjo sistema in zagotovitev večjega financiranja, so dejali predstavniki ministrstva za delo. Sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik je povedal, da skupnost podpira novelo, saj bo v primeru njene potrditve mogoče preprečiti, da se bo kakovost storitev poslabšala, njihov obseg pa zmanjšal.

LJUBLJANA - Društvo za preučevanje rib Slovenije nasprotuje prenosu upravnih postopkov s področja okolja v isti resor z energetiko, ki ga predvidevajo spremembe zakona o vladi. Prepričani so, da gre za konflikt interesov, "katerega rezultat bo popolna podreditev okolja in narave investitorskim interesom energetike", zato sprememb zakona na referendumu ne bodo podprli.

LJUBLJANA - Strokovni svet Zveze društev upokojencev Slovenije predlaga vodstvu zveze, da članstvu priporoči potrditev sprememb zakona o vladi ter novel zakonov o RTVS in o dolgotrajni oskrbi ter da na referendumih v nedeljo glasujejo trikrat za. Kot dodajajo, pa imajo člani društev upokojencev, ki so povezani v zvezo društev upokojencev, vso pravico, da glasujejo po svojem prepričanju.

apo/tz/tz
© STA, 2022