Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 22. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - V občinah, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, so na nedeljskih lokalnih volitvah volili tudi romske svetnike. Izvolili so jih v 18 občinah, medtem ko bodo v Semiču in Lendavi volitve romskih svetnikov 15. januarja.

LJUBLJANA - Na nedeljskih lokalnih volitvah so v občinske svete devetih primorskih in prekmurskih občin volili tudi pripadnike italijanske in madžarske narodne skupnosti. Izvolili so jih v osmih občinah, medtem ko bodo v Hodošu 5. februarja izvedli naknadne volitve, saj za mesto predstavnika madžarske skupnosti v občinskem svetu ni bilo kandidata.

LJUBLJANA - Ljubljanski mestni svet se bo decembra sestal na ustanovni seji, trenutno pa tečejo koalicijska pogajanja za dosego sporazuma o sodelovanju, je dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki so mu volivci v nedeljo podelili nov mandat. Njegova lista tokrat ne bo imela večine v mestnem svetu. Z informacijami o koalicijskih pogajanjih je sicer Janković za zdaj skop. Vodenje teh prepušča podžupanu Alešu Čerinu. V nedeljo pa je Janković napovedal koalicijska pogajanja z Gibanjem Svoboda in SD.

BOVEC - Lista za Posočje - Bovec je na občinsko volilno komisijo v Bovcu vložila zahtevo za ponovno štetje glasov županskih volitev. Njihov kandidat Kristjan Omerović je v prvem krogu dobil 31,7 odstotka glasov, sedanji župan Valter Mlekuž pa 50,7 odstotka. To pomeni le okrog 20 glasov razlike med zmago slednjega v prvem krogu in morebitnim drugim krogom.

apo/da/ako/tz
© STA, 2022