Pregled - lokalne volitve 2022, 21. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 21. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v ponedeljek, 21. novembra.

LJUBLJANA - Med 12 mestnimi občinami jih je župane v nedeljskem prvem krogu lokalnih volitev dobila polovica, v preostalih pa bo zmagovalec znan čez dva tedna. Poleg slovenjgraškega župana Tilna Kluglerja, ki je bil edini kandidat, sta v prvem krogu najbolj prepričljivo zmagala Gregor Macedoni v Novem mestu in Peter Dermol v Velenju. Lokalne volitve so ob slabi udeležbi prinesle zmagovalca v prvem krogu v 165 občinah. V 47 občinah bo medtem o zmagovalcu odločal drugi krog volitev 4. decembra.

LJUBLJANA - Rezultate nedeljskih lokalnih volitev si stranke interpretirajo po svoje. Vsaka namreč izpostavlja število bodisi županov bodisi svetnikov, izvoljenih z njihovo podporo, oziroma tisti del izidov, kjer so dosegle cilj, ki ga štejejo kot uspeh. Prva je volilno zmago razglasila SDS, a so tudi druge stranke izpostavljale nekatere izide, kjer so boljše. Koordinator Levice Luka Mesec je v izjavi za medije ob robu seje DZ izid stranke na lokalnih volitvah ocenil kot slabega. Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob pa je z izidom lokalnih volitev zadovoljen.

LJUBLJANA - Volilna udeležba na nedeljskih lokalnih volitvah je po še nepopolnih in neuradnih podatkih dosegla nekaj več kot 47 odstotkov. Nižja od tega je bila le še leta 2014. Po oceni političnega analitika Aljaža Pengova Bitenca gre to med drugim pripisati dejstvu, da v velikem številu občin ni bilo resne tekme, v večjih pa ni bilo kandidata, ki bi pritegnil nezadovoljne volivce.

LJUBLJANA - V Sloveniji je visok nivo zaupanja v volilni sistem, ugotavljajo opazovalci Sveta Evrope (SE), ki so spremljali potek nedeljskih volitev. Po njihovem mnenju so nedeljske volitve potekale zgledno, ob čemer pa menijo, da so še možnosti izboljšav. Priporočajo tudi razmislek o omejitvi županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata.

LJUBLJANA - Ob zmagi Zorana Jankovića v prvem krogu županskih volitev v Ljubljani je največ mandatov v mestnem svetu osvojila tudi njegova lista, a ob tem izgubila večino, ki jo je imela v iztekajočem se mandatu. V mestnem svetu bodo zastopani tudi Gibanje Svoboda, SDS, Levica, NSi, SD, Glas za otroke in družine, Lista Šport za zdravje, Pirati, SLS in Vesna. V 45-članskem mestnem svetu se bo zamenjala nekaj manj kot polovica svetnikov.

LJUBLJANA - Vodja mestnega odbora SD Ljubljana in svetniškega kluba v ljubljanskem mestnem svetu Marko Koprivc je v pogovoru za STA poudaril, da njihovega volilnega rezultata v Ljubljani ni moč razumeti kot poraz, saj je Ljubljana zaradi svojih politik po njegovi oceni "socialdemokratska". Kandidatka Levice za ljubljansko županjo Nataša Sukič pa je razočarana nad štirimi sedeži v mestnem svetu, ki jih stranki pripisujejo delni neuradni izidi volitev. Anže Logar je po nedeljskih lokalnih volitvah odstopil kot predsednik mestnega odbora SDS v Ljubljani. Kot je pojasnil na Twitterju, odstopa, ker se tako na volitvah župana kot v mestni svet niso odrezali dobro.

MARIBOR - V Mestni občini Maribor se bosta v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila ista kandidata kot pred štirimi leti. To sta aktualni župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat, in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). V mariborskem mestnem svetu bodo imele v novi sestavi primat lista aktualnega župana Saše Arsenoviča, Gibanje Svoboda in Lista Franca Kanglerja - NLS. Novi obrazi so predvsem v vrstah Gibanja Svoboda.

KOPER - Koprski župan Aleš Bržan je nov, drugi mandat na čelu edine obalne mestne občine letos osvojil že v prvem krogu, potem ko je pred štirimi leti slavil šele v izjemno napetem in tesnem drugem krogu proti takratnemu županu Borisu Popoviču. Prepričan je, da je volivce osvojil ravno z drugačno politiko od tiste, ki jo je izvajal Popovič. Največ svetnikov v koprskem mestnem svetu ohranjata stranka Borisa Popoviča Koper je naš in Lista Aleša Bržana. Popovič pa ob tem napoveduje, da bodo aktivna opozicija. Tretjo najmočnejšo svetniško skupino s šestimi svetniki bo imelo Gibanje Svoboda, ki je kot nova stranka tokrat prvič sodelovalo na volitvah. SDS, Levici, SD in Oljki pa je pripadlo po eno svetniško mesto.

KRANJ - V Kranju se bosta pa neuradnih izidih volitev za župansko funkcijo pomerila kandidat SD Matjaž Rakovec in kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec. Oba napovedujeta korektno in mirno kampanjo ter se nadejata zmage. V mestni svet Mestne občine Kranj so se na nedeljskih lokalnih volitvah uvrstili predstavniki devetih strank oz. list. Največ svetnikov bo imela v novem sklicu SD, novoizvoljeni člani sveta pa prihajajo še iz Gibanja Svoboda, SDS, Resnice, NSi in Levice ter list Povezane lokalne skupnosti, Več za Kranj in Liste za razvoj Kranja.

CELJE - Volivci v Celju so aktualnega župana Bojana Šrota, ki občino vodi že 24 let, nekoliko presenetljivo poslali v drugi krog. Po delnih neuradnih izidih je prejel 47 odstotkov glasov, neodvisnemu protikandidat Matiji Kovaču pa 33,3 odstotka.

PTUJ - Medtem ko so se volivci na Ptuju jasno izrekli za nov mandat Nuške Gajšek, je tudi večina ostalih občin Spodnjega Podravja že dobila stare ali nove župane. V drugi krog bodo tako morali le še občani Destrnika, Dornave, Gorišnice in Središča ob Dravi. Poraz je doživel Branko Marinič v Vidmu, podobno grozi Juriju Borku v Središču ob Dravi.

NOVA GORICA - V Mestni občini Nova Gorica bo za izvolitev župana potreben drugi krog. Vanj sta se uvrstila sedanji župan Klemen Miklavič, ki je po delnih neuradnih izidih prejel nekaj več kot 25 odstotkov glasov, in Samo Turel iz Gibanja Svoboda z 41 odstotki. Oba napovedujeta aktivna dva predvolilna tedna do drugega kroga.

MURSKA SOBOTA - V drugem krogu županskih volitev v Murski Soboti se bosta pomerila Andrej Mešič (SDS) in Damjan Anželj (SD). Prvi je po neuradnih delnih rezultatih zbral 41,9 odstotka glasov, drugi pa 32,7 odstotka glasov. Kampanja je bila spoštljiva, pravita kandidata, oba pa že nestrpno pričakujeta drugi krog. Gibanje Svoboda in SD imata v mestnem svetu po osem svetniških mandatov, SDS pa šest. Pri vseh zatrjujejo, da so odprti za pogajanja z vsemi in da so vse opcije odprte.

KRŠKO - V Krškem se bosta po delnih neuradnih izidih v drugem krogu županskih volitev za položaj župana najmlajše mestne občine v državi pomerila kandidat s podpisi volivcev Dušan Šiško, ki je zbral skoraj četrtino glasov, in kandidat s podpisi volivcev Janez Kerin. Ta je kot drugouvrščeni v prvem krogu dobil skoraj petino glasov.

LJUBLJANA - V občinah, kjer predstavnike občinskih svetov volijo po proporcionalnem sistemu, so lahko volivci na nedeljskih lokalnih volitvah poleg glasu za listo kandidatov svojemu favoritu z liste podelili tudi t. i. preferenčni glas. V absolutnem številu so jih največ prejeli kandidata v Brežicah Mojca Florjanič in Ivan Molan ter Olga Karba v Ljutomeru.

lte/lem/moz/tz/lad/vte/apo/ase/lte
© STA, 2022