Pregled - referendumi 2022, 21. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 21. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v ponedeljek, 21. novembra.

LJUBLJANA - Direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko je na novinarski konferenci predstavil aktualne informacije pred tremi zakonodajnimi referendumi, ki bodo v nedeljo. Predčasno glasovanje bo potekalo od torka do četrtka, do srede pa lahko volivci oddajo vloge za glasovanje izven kraja stalnega bivališča oz. za glasovanje na domu. Predsednik DVK Peter Golob je dodal, da se bo vsak volivec sam odločil ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva.

LJUBLJANA - Predstavnice Inštituta 8. marec so na novinarski konferenci opozorile, da je v soočenju minuli ponedeljek na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) imela stran, ki je proti uveljavitvi zakona o RTVS, na voljo štiri minute več za predstavitev stališč. V četrtkovem soočenju pa je imela na voljo dve minuti več. Ob tem je RTVS med prvim soočenjem predvajala tri prispevke, dva sta bila proti noveli, eden pa je bil nevtralen. Med drugim soočenjem so bili predvajani štirje prispevki, ki so bili vsi proti zakonu, kar se jim v inštitutu zdi nesprejemljivo.

LJUBLJANA - Socialna zbornica podpira novelo zakona o dolgotrajni oskrbi s ciljem, da se zagotovijo kakovostne in dostopne storitve za vse, ki jih potrebujejo. Po njihovi oceni obstoječi zakon namreč "ne naslavlja, ne definira in ne določa vseh pravic upravičencev po tem zakonu v taki meri in na tak način, da bi bil zakon zrel za prenos v prakso".

lte/lte
© STA, 2022