Pregled - Slovenija, 21. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 21. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 21. november.

LJUBLJANA - Na nedeljskih lokalnih volitvah, ki so potekale v 212 občinah, so volivci izvolili 165 županov, v 47 občinah pa bo za njihovo izvolitev potreben drugi krog, ki bo 4. decembra. Med 12 mestnimi občinami je prvi krog volitev prinesel župana v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Velenju ter županjo na Ptuju, medtem ko bo drugi krog potreben v Mariboru, Kranju, Novi Gorici, Murski Soboti, Krškem, Celju. Občinske volilne komisije so dan po volitvah štele še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije. V parlamentarnih strankah so z izidi županskih volitev in številom izvoljenih svetnikov iz njihovih vrst večinoma zadovoljni, je pa zaradi slabega izida stranke SDS v prestolnici kot predsednik ljubljanskega odbora SDS odstopil Anže Logar. SDS je sicer dobila največ svetniških mest v občinah, SLS pa največ županskih položajev.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar. Nadejata se dobrega sodelovanja pri izzivih doma in si želita usklajenega delovanja Slovenije na mednarodnem parketu. Med prioritetami izpostavljata nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu in prizadevanja za stabilizacijo razmer na Zahodnem Balkanu.

LJUBLJANA - Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je sestala na prvih dveh sejah ter pregledala poročila o delu Knovsa za leto 2021 in programe dela Sove, obveščevalno-varnostne službe ministrstva za notranje zadeve in policije za letos. Oblikovanje Knovsa se je zapletlo zaradi nestrinjanja opozicijske SDS s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih DZ, po katerem je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ pripadlo NSi in ne njim, zapletlo. Vodje poslanskih skupin so se šele pred slabim mesecem dogovorili, da mesta SDS začasno prevzamejo poslanci NSi.

BRDO PRI KRANJU - Predstavniki ministrstva za zdravje, ZZZS in združenja zdravstvenih zavodov so izvajalcem zdravstvenih storitev predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstva, ki jih prinašata julija uveljavljeni interventni zakon za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema in t. i. izhodni covidni zakon. Med drugim gre za dodatke za povečan obseg dela v zdravstvu, organizacijo ambulant za neopredeljene zavarovane osebe ter spremembe pri upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. rešitve naj bi zaživele 1. januarja 2023. Direktorica Tatjana Mlakar je prepričana, da bo treba naslednje aktivnosti usmeriti tudi v drugačno organizacijo delovnih procesov.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje na začetku plenarne seje DZ glede izbrisanih terminov zdravstvenih storitev pojasnil, da so takoj pristopili k reševanju napake in da je hitrost poprave napake ključna. Zatrdil je, da vse bolnike že poklicali in uvrstili nazaj na seznam.

LJUBLJANA - V Mednarodnem denarnem skladu (IMF) ob koncu letošnje misije v Sloveniji spodbudno gledajo na odpornost slovenskega gospodarstva na krize. Po vnovični močni gospodarski rasti v tem letu tudi v 2023 pričakujejo rast blizu dveh odstotkov. Pozivajo pa k bolj ciljanim ukrepom pri naslavljanju energetske krize s ciljem zniževanja inflacije. Vodja misije Donal McGettigan je ob koncu tokratnih posvetovanj z deležniki poudaril, da se je Slovenija izkazala kot izjemno odporna na gospodarske negativne učinke pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji pripravila novelo kazenskega zakonika in jo poslala v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku. Novela v štirih točkah usklajuje kazenski zakonik z direktivami EU, med drugim glede kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, kjer prinaša tudi strožje kazni za javne uslužbence, ki so sodelovali pri tem.

BRUSELJ - Kmetijski ministri držav članic EU so na zasedanju govorili o dostopnosti gnojil, ki je zaradi vojne v Ukrajini otežena. Kmetijska ministrica Irena Šinko je pozdravila predloge ukrepov Evropske komisije za države članice, ki bi proizvajalce gnojil v primeru omejitev porabe plina lahko uvrstile med kritične prejemnike, lahko pa bi jim zagotovile tudi posebno finančno pomoč. Po besedah Šinkove kratkoročni ukrepi niso dovolj konkretni. V Sloveniji sicer zaenkrat ni težav z gnojili, je pa težava visoka cena.

LJUBLJANA - Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta v torek opolnoči znižali. Bencin se bo pocenil za 1,8 centa na 1,464 evra, dizel pa za 9,5 centa na 1,623 evra za liter. Cena kurilnega olja bo za 9,5 centa nižja in bo znašala 1,306 evra na liter, so sporočili iz gospodarskega ministrstva.

LJUBLJANA - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so oktobra v povprečju ostale na septembrskih ravneh. Na letni ravni so se po ugotovitvah statističnega urada zvišale za več kot petino, pri čemer je bilo treba za energente odšteti skoraj še enkrat več kot oktobra lani.

PORTOROŽ - Na kongresu šolskega sindikata Sviz, na katerem bodo razpravljali o programskih usmeritvah za prihodnja štiri leta, je glavni tajnik Branimir Štrukelj dobil še en štiriletni mandat.

KOPER - Sindikat voznikov avtobusov Slovenije je opozoril, da bi predlagana novela zakona o delovnem času mobilnih delavcev lahko še poslabšala stanje v dejavnosti cestnega potniškega prometa. Po oceni sindikata je namen novele med drugim legalizirati nepravilno plačani čas razpoložljivosti voznikov. Zaradi novele in slabih razmer v panogi niso izključili možnosti stavke.

ZREČE - Inšpektor za okolje je minuli teden opravil izredni inšpekcijski pregled v zreškem podjetju Unior, v katerem je že 26. oktobra zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida. Zaradi večje varnosti procesa bo upravljavec naprave moral omejiti maksimalni pretok zraka.

LJUBLJANA - Sklenil se je slovensko-japonski projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti Nedo, ki se je začel izvajati novembra 2016. Agencija Nedo je tedaj podpisala tudi memorandum o dogovoru z družbo Eles, slednja pa pogodbo o implementaciji z japonskim konglomeratom Hitachi. Vrednost projekta je znašala okoli 35 milijonov evrov, od česar je približno 20 milijonov evrov prispeval Nedo, 15 milijonov evrov pa Eles.

BRUSELJ/LJUBLJANA - V uradnem listu EU je bila objavljena izvedbena uredba Evropske komisije o vpisu imena mesa istrskega goveda - boškarina v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. To je že tretji proizvod iz Istre, ki sta ga skupaj zaščitili Slovenija in Hrvaška, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

LJUBLJANA - Na posvetu NIJZ o razširjenosti uporabe novih tobačnih izdelkov in izdelkov z nikotinom so govorci poudarili, da je uporaba teh izdelkov kljub prepovedi prodaje mlajšim od 18 let razširjena predvsem med mladoletniki. Opozorili so tudi, da so ti izdelki kljub navedbam proizvajalcev prav tako nevarni kot klasične cigarete.

LJUBLJANA - Začel se je evropski teden testiranja na okužbe s HIV, z virusoma hepatitisa B in C ter na spolno prenosljive okužbe. Namen kampanje je ozaveščati prebivalstvo in zdravstveno osebje o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb. Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno, na voljo so številne možnosti, so navedli na ministrstvu za zdravje.

LJUBLJANA - V Festivalni dvorani so odprli 38. slovenski knjižni sejem, prejemnik Schwentnerjeve nagrade, ki jo podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev, je ustanovitelj založbe Wieser, Lojze Wieser. Nagrado za najboljši literarni prvenec so namenili Pinu Pograjcu za pesniško zbirko Trgetanje.

LJUBLJANA - Društvo restavratorjev Slovenije je nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo v letu 2022 namenilo Antonu Miklavžinu za predano delo in dosežke pri izboljšavi standardov konservatorsko-restavratorske stroke.

LJUBLJANA - Pri Cankarjevi založbi so predstavili bibliofilsko izdajo pesmi Toneta Pavčka z naslovom Izbranke. V njej so združene njegove najbolj znane in najlepše pesmi za odrasle. Knjiga je nekakšen prerez vseh zbirk, ki jih je Pavček izdal za časa življenja.

LJUBLJANA - Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik so uradni kandidati za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Kot so sporočili iz OKS, je volilna komisija na zasedanju pregledala prejete kandidature in ugotovila, da so bile oddane pravočasno. Volilna skupščina OKS bo 16. decembra.

KOPER - Koprski policisti so v nedeljo obravnavali smrt 21-letne državljanke Nepala, ki je pred tem v skupini nezakonito prečkala mejo s Hrvaško. Istega dne zjutraj so v Dragonji odkrili voznika kombija, ki je prevažal 17 nezakonitih prebežnikov, a jim je pri poskusu ustavljanja pobegnil.

NOVO MESTO - Okrožno sodišče je Slavka Hudorovca iz Stranske vasi pri Novem mestu oprostilo obtožb o poskusu uboja Dejana Hudoroviča. Prav tako je obtožb oprostilo Tineta Hudorovca, ki ga je obtožnica bremenila sodelovanja v pretepu. Tožilstvo je na razsodbo napovedalo pritožbo.

bst/bst
© STA, 2022