Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 21. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob je z izidom lokalnih volitev zadovoljen, je ob robu seje DZ dejal v izjavi za medije. Posebno ponosen je, da se je Gibanju Svoboda uspelo uveljaviti tudi na lokalni ravni z "zavidljivim številom mest svetnikov in svetnic", še posebej v mestnih občinah, kar je bil to njihov cilj, je dejal.

LJUBLJANA - Volilna udeležba na nedeljskih lokalnih volitvah je po še nepopolnih in neuradnih podatkih dosegla nekaj več kot 47 odstotkov. Nižja od tega je bila le še leta 2014. Po oceni političnega analitika Aljaža Pengova Bitenca gre to med drugim pripisati dejstvu, da v velikem številu občin ni bilo resne tekme, v večjih pa ni bilo kandidata, ki bi pritegnil nezadovoljne volivce.

LJUBLJANA - V Sloveniji je visok nivo zaupanja v volilni sistem, ugotavljajo opazovalci Sveta Evrope (SE), ki so spremljali potek nedeljskih volitev. Po njihovem mnenju so nedeljske volitve potekale zgledno, ob čemer pa menijo, da so še možnosti izboljšav. Priporočajo tudi razmislek o omejitvi županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata.

LJUBLJANA - Med 12 mestnimi občinami jih je župane v nedeljskem prvem krogu lokalnih volitev dobila polovica, v preostalih pa bo zmagovalec znan čez dva tedna. Poleg slovenjgraškega župana Tilna Kluglerja, ki je bil edini kandidat, sta v prvem krogu najbolj prepričljivo zmagala Gregor Macedoni v Novem mestu in Peter Dermol v Velenju. Lokalne volitve so ob slabi udeležbi prinesle zmagovalca v prvem krogu v 165 občinah. V 47 občinah bo medtem o zmagovalcu odločal drugi krog volitev 4. decembra.

LJUBLJANA - Med 165 župani, ki so jim volivci v nedeljskem prvem krogu volitev zaupali mandat, je 22 županj, kar predstavlja dobrih 13 odstotkov. V drugi krog županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, pa se je uvrstilo 12 županskih kandidatk. Pred štirimi leti je bil drugi krog potreben v 56 občinah. Volivci so petim županom, ki funkcijo opravljajo že vse od leta 1994, podelili še osmi mandat na čelu občin. Še eden od "večnih" županov pa si bo za izvolitev prizadeval v drugem krogu županskih volitev. Izvoljenih je bilo tudi kar nekaj županov, ki svoje občine vodijo že 24 let. Ponoven mandat so volivci zaupali še 137 aktualnim županom, ki bodo tako funkcijo opravljali tudi v prihodnje.

LJUBLJANA - Ob zmagi Zorana Jankovića v prvem krogu županskih volitev v Ljubljani je največ mandatov v mestnem svetu osvojila tudi njegova lista, a ob tem izgubila večino, ki jo je imela v iztekajočem se mandatu. V mestnem svetu bodo zastopani tudi Gibanje Svoboda, SDS, Levica, NSi, SD, Glas za otroke in družine, Lista Šport za zdravje, Pirati, SLS in Vesna.

LJUBLJANA - Vodja mestnega odbora SD Ljubljana in svetniškega kluba v ljubljanskem mestnem svetu Marko Koprivc je v pogovoru za STA poudaril, da njihovega volilnega rezultata v Ljubljani ni moč razumeti kot poraz, saj je Ljubljana zaradi svojih politik po njegovi oceni "socialdemokratska", z mesta predsednika SD Ljubljana pa trenutno ne namerava odstopiti. Kandidatka Levice za ljubljansko županjo Nataša Sukič pa je razočarana nad štirimi sedeži v mestnem svetu, ki jih stranki pripisujejo delni neuradni izidi volitev. "To je pod mojimi pričakovanji, ki sem jih morda preveč vezala na javnomnenjske ankete," je dejala Sukičeva. Anže Logar je po nedeljskih lokalnih volitvah odstopil kot predsednik mestnega odbora SDS v Ljubljani. Kot je pojasnil na Twitterju, odstopa, ker se tako na volitvah župana kot v mestni svet niso odrezali dobro.

MARIBOR - V Mestni občini Maribor se bosta v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila ista kandidata kot pred štirimi leti. To sta aktualni župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat, in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). V mestnem svetu bo poleg njunih taborov zelo močno tudi Gibanje Svoboda.

MARIBOR - V mariborskem mestnem svetu bo lista aktualnega župana Saše Arsenoviča, ki se bo za župansko mesto v drugem krogu pomeril s Francem Kanglerjem, ohranila 11 svetniških mest. Druga najmočnejša bo svetniška skupina Gibanja Svoboda z 11 svetniki, osem jih bo imela Lista Franca Kanglerja. V mestnem svetu pa bo zastopanih še osem list oz. strank.

KOPER - Koprski župan Aleš Bržan je nov, drugi mandat na čelu edine obalne mestne občine letos osvojil že v prvem krogu, potem ko je pred štirimi leti slavil šele v izjemno napetem in tesnem drugem krogu proti takratnemu županu Borisu Popoviču. Prepričan je, da je volivce osvojil ravno z drugačno politiko od tiste, ki jo je izvajal Popovič. Rezultat je komentiral z besedami, da jih jemlje kot veliko odgovornost. "Čakajo nas še štiri leta trdega dela, da dokažemo, da se da narediti še veliko več," je dejal v izjavi za medije. Nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki se je na tokratnih lokalnih volitvah ponovno potegoval za županski stolček, je po objavi izidov dejal, da je bila to njegova zadnja kandidatura za župana Kopra.

KOPER - Največ svetnikov v koprskem mestnem svetu ohranjata stranka Borisa Popoviča Koper je naš in Lista Aleša Bržana. Popovič pa ob tem napoveduje, da bodo aktivna opozicija. Tretjo najmočnejšo svetniško skupino s šestimi svetniki bo imelo Gibanje Svoboda, ki je kot nova stranka tokrat prvič sodelovalo na volitvah. SDS, Levici, SD in Oljki pa je pripadlo po eno svetniško mesto.

KRANJ - V Kranju se bosta pa neuradnih izidih volitev za župansko funkcijo pomerila kandidat SD Matjaž Rakovec in kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec. Oba napovedujeta korektno in mirno kampanjo ter se nadejata zmage. Kot je za STA povedal poznavalec kranjske politike, novinar Žurnala24 Peter Šalamon, je bil izid prvega kroga pričakovan, v drugem krogu pa bo veliko odvisno od volilne udeležbe.

KRANJ - V mestni svet Mestne občine Kranj so se na nedeljskih lokalnih volitvah uvrstili predstavniki devetih strank oz. list. Največ svetnikov bo imela v novem sklicu SD, novoizvoljeni člani sveta pa prihajajo še iz Gibanja Svoboda, SDS, Resnice, NSi in Levice ter list Povezane lokalne skupnosti, Več za Kranj in Liste za razvoj Kranja.

CELJE - Volivci v Celju so aktualnega župana Bojana Šrota, ki občino vodi že 24 let, nekoliko presenetljivo poslali v drugi krog. Po delnih neuradnih izidih je prejel 47 odstotkov glasov, neodvisnemu protikandidat Matija Kovač pa 33,3 odstotka.

PTUJ - Medtem ko so se volivci na Ptuju jasno izrekli za nov mandat Nuške Gajšek, je tudi večina ostalih občin Spodnjega Podravja že dobila stare ali nove župane. V drugi krog bodo tako morali le še občani Destrnika, Dornave, Gorišnice in Središča ob Dravi. Poraz je doživel Branko Marinič v Vidmu, podobno grozi Juriju Borku v Središču ob Dravi.

NOVA GORICA - V Mestni občini Nova Gorica bo za izvolitev župana potreben drugi krog. Vanj sta se uvrstila sedanji župan Klemen Miklavič, ki je po delnih neuradnih izidih prejel nekaj več kot 25 odstotkov glasov, in Samo Turel iz Gibanja Svoboda z 41 odstotki. Oba napovedujeta aktivna dva predvolilna tedna do drugega kroga.

MURSKA SOBOTA - V drugem krogu županskih volitev v Murski Soboti se bosta pomerila Andrej Mešič (SDS) in Damjan Anželj (SD). Prvi je po neuradnih delnih rezultatih zbral 41,9 odstotka glasov, drugi pa 32,7 odstotka glasov. Kampanja je bila spoštljiva, pravita kandidata, oba pa že nestrpno pričakujeta drugi krog.

MURSKA SOBOTA - Murska Sobota po prvem krogu volitev še nima župana, prav tako pa po zagotovilih predstavnikov največjih strank v mestnem svetu tudi nima koalicije, ampak bo ta odvisna od pogajanj. Gibanje Svoboda in SD imata po osem svetniških mandatov, SDS pa šest. Pri vseh zatrjujejo, da so odprti za pogajanja z vsemi in da so vse opcije odprte.

KRŠKO - V Krškem se bosta po delnih neuradnih izidih v drugem krogu županskih volitev za položaj župana najmlajše mestne občine v državi pomerila kandidat s podpisi volivcev Dušan Šiško, ki je zbral skoraj četrtino glasov, in kandidat s podpisi volivcev Janez Kerin. Ta je kot drugouvrščeni v prvem krogu dobil skoraj petino glasov.

CELJE - Na širšem celjskem območju bo drugi krog županskih volitev poleg Celja potreben le še v Laškem in Šmartnem ob Paki. V Šentjurju župan ostaja Marko Diaci, ki je prepričljivo ugnal poslanko SDS Jelko Godec, na položaju pa ostajajo tudi župani ostalih večjih občin - Žalca, Mozirja, Šoštanja, Šmarja pri Jelšah in Slovenskih Konjic.

VELENJE - V Mestni občini Velenje je po delnih neuradnih izidih že v prvem krogu proti petim protikandidatom zmagal dosedanji župan Peter Dermol. Prejel je 68,8 odstotka glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Milan Medved s 17 odstotki glasov. Dermolova SD je v mestnem svetu dobila 16 mest, kar je po zdajšnjih rezultatih dve manj kot doslej.

SLOVENJ GRADEC - Ne le dosedanji župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki na nedeljskih volitvah ni imel izzivalca, slavila je tudi njegova neodvisna Lista župana Tilna Kluglerja. Ta je v 25-članskem mestnem svetu po delnih neuradnih izidih dobila osem mest. Doslej je pod imenom Povezujemo za SG! imela dva svetnika.

MARIBOR - V Rušah so volivci in volivke kljub številnim kritikam namenili nov mandat dosedanji županji Urški Repolusk. Z veliko večino si je tretji mandat zagotovil župan Občine Hoče - Slivnica Marko Soršak, v Občini Rače - Fram pa že sedmega Branko Ledinek. Položaje so med drugim ohranili tudi župani Miklavža, Svete Trojice in Šentilja.

KOPER/IZOLA/PIRAN/ILIRSKA BISTRICA/SEŽANA - Edini, ki je bil v Istri ali na Krasu izvoljen za župana s podporo parlamentarne stranke, je Aleš Bržan v Kopru, v drugi krog pa se je uvrstil le Milan Bogatič v Izoli. Oba sta bila dejavna še pred povezavo z Gibanjem Svoboda. Tudi širše prepoznavni kandidati niso imeli veliko uspeha. Novega župana bodo zanesljivo dobili v Sežani.

TRBOVLJE/ZAGORJE OB SAVI - Trbovlje so na nedeljskih lokalnih volitvah dobile novega župana, nekdanjega ministra za kulturo Zorana Pozniča iz SD, ki so mu volivci namenili 60,2 odstotka glasov. V Zagorju ob Savi in Hrastniku sta medtem položaj obdržala aktualna župana.

KRŠKO/SEVNICA/BREŽICE/KOSTANJEVICA NA KRKI - V občinah osrednjega Posavja so v prvem volilnem krogu novega starega župana dobili le v Občini Sevnica. V Mestni občini Krško se bosta v drugem krogu pomerila Dušan Šiško in Janez Kerin, v občini Brežice Ivan Molan in Igor Zorčič v Kostanjevica na Krki pa Robert Zagorc in Melita Skušek.

DRAVOGRAD/PREVALJE/MUTA - Na Koroškem so nedeljske lokalne volitve prinesle nova župana v občinah Podvelka in Muta ter dva druga kroga volitev, ki bosta 4. decembra potekala v občinah Dravograd in Mežica. Na Muti je nova županja postala Angelca Mrak, ki je ob visoki, 70-odstotni volilni udeležbi z dobrimi 64 odstotki podpore premagala dosedanjega župana Mirka Vošnerja.

MURSKA SOBOTA - Po prvem krogu lokalnih volitev je od štirih velikih občin v Pomurju župansko mesto zasedeno le v Ljutomeru, županja ostaja Olga Karba. V Murski Soboti, Gornji Radgoni in Lendavi bodo župana dobili čez dva tedna. Posebno velikih presenečenj sicer ni bilo, nekaj zanimivih pa ni izostalo, med njimi sta razlika za šest glasov in 29-letni župan.

LJUBLJANA/ŠMARJEŠKE TOPLICE - Občino Šmarješke Toplice, kjer je letošnje županske volitve zaznamovala ponovitev dvoboja izpred štirih let, bo tudi prihodnja štiri leta vodil aktualni župan Marjan Hribar. Volivci so mu glede na delne neuradne izide namenili 65,6 odstotka glasov, Hribarjevi tekmici Bernardki Krnc pa 34,4 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 70,3-odstotna.

DOMŽALE - V Domžalah, kjer se aktualni župan Domžal Toni Dragar po 16 letih poslavlja od županovanja, je volivce prepričala nekdanja podžupanja Renata Kosec. Po skoraj vseh preštetih glasovih je prejela 55,8 odstotka glasov. S 14,7 odstotka glasov ji je sledil Boštjan Deželak. Volilna udeležba je bila 40,9-odstotna.

ILIRSKA BISTRICA - V občini Ilirska Bistrica se bosta v drugem krogu volitev pomerila aktualni župan Emil Rojc in Gregor Kovačič, ki je kandidiral s podporo volivcev. Kovačiča je v prvem krogu podprlo 45,13 odstotka volivcev, Rojca pa 37,71 odstotka, kažejo delni neuradni rezultat po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Volilna udeležba je bila skoraj 57-odstotna.

lte/tz/moz/np/lad/jhl/gm/lpc/vte/bkr/rr/ase/rbo/mma/vpu/apo/tzu/zc/npe/mo/spc/tv/lem/sag/bdo/lte
© STA, 2022