Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po nedeljskih lokalnih volitvah, v katerih so volivci izvolili 165 županov, v 47 občinah pa bo za njihovo izvolitev potreben še drugi krog, občinske volilne komisije danes štejejo še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije. Na izid volitev županov in občinskih svetov se vrstijo tudi številni odzivi in povolilne analize. V parlamentarnih strankah so izidi županskih volitev in število izvoljenih svetnikov iz njihovih vrst večinoma zadovoljni, je pa v Ljubljani zaradi slabega izida za stranko SDS kot predsednik odstopil Anže Logar. Z izidom Gibanja Svoboda pa je zadovoljen predsednik stranke in vlade Robert Golob.

BRDO PRI KRANJU - Predstavniki ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in združenja zdravstvenih zavodov so na Brdu pri Kranju izvajalcem zdravstvenih storitev predstavili novosti iz novih zakonov za stabilizacijo zdravstva. Minister Danijel Bešič Loredan ob tem napoveduje konstruktivno sodelovanje vseh deležnikov, rešitve pa naj bi zaživele s 1. januarjem. Na ZZZS podpirajo vse ukrepe, ki so usmerjeni v dobrobit zavarovanih oseb. Kot je napovedala generalna direktorica Tatjana Mlakar, bo ZZZS spremljal izvajanje ukrepov in podatke objavljal, da bodo osnova za morebitne prilagoditve ukrepov.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje glede izbrisanih terminov zdravstvenih storitev pojasnil, da so takoj pristopili k reševanju napake in da je hitrost poprave napake ključna. Zatrdil je, da vse bolnike že poklicali in uvrstili nazaj na seznam. "Verjamem, da so celo bližje posegu, kot so bili prej," je dodal.

LJUBLJANA - Razmere na stanovanjskem trgu so nedopustne, se je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ strinjal premier Robert Golob in napovedal, da se namerava vlada reševanja tega vprašanja lotiti takoj po nedeljskem referendumu. "Takrat bomo končno lahko odblokirali reševanje stanovanjske politike," je dejal in volivce pozval, naj se v čim večjem številu odpravijo na volišča.

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo sankcije, ki jih je Iran konec oktobra uvedel proti institucijam in posameznikom iz Evropske unije, med njimi proti slovenskemu evroposlancu Milanu Zveru (EPP/SDS) razume kot politično motivirano dejanje in jih kot take zavrača, je ministrstvo zapisalo v odgovoru na pisno poslansko pobudo poslanke SDS Jelke Godec. Ministrstvo v odgovoru poslanki, ki nosi datum 16. november, med drugim izpostavlja, da podpora mirnim prizadevanjem Irank in Irancev za človekove pravice ne more in ne sme biti razlog za kakršno koli sankcioniranje.

LJUBLJANA - Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, ki vodi preiskovalno komisijo o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank, je v okviru postopkovnega predloga med današnjo sejo DZ vročila vabilo na sejo komisije poslancu SDS Janezu Magyarju, ker da ta ni prevzel pošte. S tem si je prislužila opomin, Magyar pa je zatrdil, da je pošto prevzel zjutraj.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS Jelke Godec o bančnem računu v Romuniji in ukradeni identiteti dejal, da je v zadevi pooblastil odvetnike. Godčevo je sicer zanimalo, ali je krajo identitete prijavil policiji, na kar ni dobila odgovora.

LJUBLJANA - Začel se je evropski teden testiranja na okužbe s HIV, z virusoma hepatitisa B in C ter na spolno prenosljive okužbe. Namen kampanje je ozaveščati prebivalstvo in zdravstveno osebje o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb. Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno, na voljo so številne možnosti, navajajo na ministrstvu za zdravje.

LJUBLJANA - Na posvetu NIJZ o razširjenosti uporabe novih tobačnih izdelkov in izdelkov z nikotinom so govorci poudarili, da je uporaba teh izdelkov kljub prepovedi prodaje mlajšim od 18 let razširjena predvsem med mladoletniki. Opozorili so tudi, da so ti izdelki kljub navedbam proizvajalcev prav tako nevarni kot klasične cigarete.

LJUBLJANA - Slovensko-japonski projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti Nedo je s posebno slovesnostjo na Ljubljanskem gradu uspešno končal svojo pot. S projektom smo v Sloveniji dobili prvi primer nacionalnega projekta, ki temelji na pametnem razvoju elektroenergetske infrastrukture, je poudaril direktor Elesa Aleksander Mervar.

LJUBLJANA - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so oktobra v povprečju ostale na septembrskih ravneh. Na letni ravni so se medtem zvišale za več kot petino, pri čemer je bilo treba za energente odšteti skoraj še enkrat več kot oktobra lani, ugotavljajo na Statističnem uradu RS.

LJUBLJANA - Po napovedih vremenoslovcev se v torek obeta intenziven zimski razvoj vremena. Padavine bodo dopoldne od zahoda zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. Na Primorskem bo zapihala močna burja. Največ snega, do nekaj deset centimetrov, bo zapadlo v gorskem svetu. Razmere na cestah bodo marsikje zimske in zahtevnejše.

LJUBLJANA - Društvo restavratorjev Slovenije je nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo v letu 2022 namenilo Antonu Miklavžinu za predano delo in dosežke pri izboljšavi standardov konservatorsko-restavratorske stroke. Na današnji slovesnosti v Narodni galeriji bodo podelili tudi priznanji Mirka Šubica za enkratne izjemne dosežke in študentsko priznanje.

LJUBLJANA - Pri Cankarjevi založbi so predstavili bibliofilsko izdajo pesmi Toneta Pavčka z naslovom Izbranke. V njej so združene njegove najbolj znane in najlepše pesmi za odrasle. Knjiga je nekakšen prerez vseh zbirk, ki jih je Pavček izdal za časa življenja. Za posebno izdajo je ilustracije prispeval hrvaški

LJUBLJANA - Med 28. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo ponudil jagodni izbor avtorske produkcije iz celega sveta. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost za najmlajše pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.

VELENJE - Organizatorji poletnega festivala MetalDays so potrdili, da se iz tolminskega sotočja selijo ob velenjsko jezero. Velenje s svojo infrastrukturo ponuja odlične možnosti za razvoj festivala, da bi postal še bolj obiskana in privlačna destinacija za metalce z vsega sveta, so prepričani. Festival bo potekal od 31. julija do 5. avgusta 2023.

jb/rbi/bg/mrn
© STA, 2022