Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do 13. ure prejela 23 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava štiri zadeve, za katere obstaja sum, da gre res za kršitev.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je kot zadnje od parlamentarnih delovnih teles obravnaval predlog sprememb proračuna za leto 2023. Z njim se načrtovana poraba povečuje za 25 odstotkov, kar vlada pojasnjuje z visoko proračunsko rezervo, v kateri so tudi sredstva za blaženje posledic draginje. Za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo namerava vlada nameniti 1,21 milijarde evrov. Poraba bo temeljila na zakonih, ukrepi pa bodo začasni, ciljno usmerjeni in učinkoviti, je zagotovil finančni minister Klemen Boštjančič. Po njegovih besedah je predlagani proračun kljub negotovim časom razvojno naravnan, za investicije je načrtovanih največ sredstev v zgodovini Slovenije. Opoziciji se zdijo odhodki vseeno previsoki. Odbor je danes pritrdil tudi predlogu zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, v katerem sta med drugim zapisana zvišanje povprečnine za občine ter izplačilo letnega dodatka upokojencem. DZ bo proračunske dokumente potrjeval prihodnji teden.

LJUBLJANA - V prihodnjem tednu bodo potekale volitve državnih svetnikov. Sedanjemu sklicu državnega sveta bo namreč decembra potekel petletni mandat. Tega so med drugim zaznamovala prizadevanja za pripravo normativnega okvirja za vzpostavitev druge ravni lokalne samouprave, pokrajin. Pri predlaganju zakonov pa so bili svetniki aktualnega sklica v splošnem precej bolj aktivni kot v preteklosti. Doslej so namreč predlagali že 40 zakonov, medtem ko so jih v vseh preteklih mandatih skupaj 49. Po vetu, enem močnejših orožij DS, so aktualni svetniki v tem mandatu posegli 21-krat. Uspešni so bili v desetih primerih. večkrat kot v kateremkoli mandatu doslej. Predsednik DS Alojz Kovšca ugotavlja, da so bili v tem mandatu svetniki aktivni na veliko področjih in dosegali uspehe. Ravno zato ga čudi, zakaj se znova pojavljajo ideje o ukinitvi državnega sveta.

LJUBLJANA - Začel se je evropski teden zmanjševanja odpadkov. Tokrat poteka pod geslom Tekstilni odpadki so iz mode, s katerim želijo organizatorji opozoriti javnost na onesnaževanje okolja, ki ga povzroča tekstilna industrija. Po podatkih statističnega urada je lani v Sloveniji nastalo okoli 10.000 ton odpadkov iz tekstila, dodatnih 3000 ton smo uvozili, 4000 pa izvozili. Reciklirali smo skoraj dve tretjini predelanih odpadkov iz tekstila in pri tem proizvedli 6000 ton uporabnih snovi. Vse skupaj je lani sicer po podatkih statističnega urada v Sloveniji nastalo 1541 kilogramov vseh vrst odpadkov brez mineralnih na prebivalca, kar je 111 kilogramov več kot predlani, a 450 kilogramov manj kot pred 10 leti. Stopnja recikliranja vseh vrst odpadkov brez mineralnih je znašala 86 odstotkov oz. tri odstotne točke več kot predlani in 14 odstotnih točk več kot leta 2011.

LJUBLJANA - Na 33. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) bodo podelili nagrade, med njimi glavno nagrado vodomec. Mednarodna žirija jo podeli režiserju najboljšega filma iz sekcije Perspektive, v kateri so prikazali deset celovečercev. Z zadnjimi letošnjimi projekcijami se bo Liffe poslovil v nedeljo.

jes/jes
© STA, 2022