Pregled - lokalne volitve 2022, 17. 11. (četrtek)

Ljubljana, 17. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v četrtek, 17. novembra.

LJUBLJANA - Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, so imeli v nekaterih občinah še zadnji dan možnost predčasno glasovati na lokalnih volitvah. Zlasti v manjših občinah so volilne komisije za predčasno glasovanje predvidele le en dan in ta ne bo nujno danes, podrobnejše napotke komisije objavijo na svojih spletnih straneh.

LJUBLJANA - Na lokalnih volitvah velik del županov običajno izvolijo že v prvem krogu. Na prejšnjih leta 2018 se je to zgodilo v kar treh četrtinah od skupaj 212 slovenskih občin. Na tokratnih volitvah, ki bodo v nedeljo, je že zdaj jasno, da bodo župana v prvem krogu dobili v več kot polovici občin.

LENDAVA/SEMIČ - V nedeljo bodo v občinah, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, volili tudi romske svetnike. Zakon o lokalni samoupravi določa 20 občin, v katerih imajo Romi svojega predstavnika v občinskem svetu. A v dveh od njih, Semiču in Lendavi, v nedeljo volitev romskih svetnikov še ne bo, ampak bodo te potekale 15. januarja.

NOVO LJUBLJANA - Kandidati za župana Mestne občine Ljubljane so v soočenju na Televiziji Slovenija predstavili različne poglede na reševanje aktualnih izzivov mesta, med drugim o prometni in stanovanjski problematiki, pomanjkanju družinskih zdravnikov ter sežigalnici. Izzivalci aktualnega župana Zoranu Jankoviću očitajo samovoljo ter neupoštevanje občanov.

LJUBLJANA - Pred iztekom kampanje za nedeljske lokalne volitve se je premier Robert Golob pridružil ekipi Svobode na stojnici v središču Ljubljane. Verjame, da bodo v Ljubljani zmagali na volitvah v mestni svet, sicer pa je njihov cilj polovica županskih mest v mestnih občinah. Obenem premier poziva k udeležbi na referendumih, ki bodo konec prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - V zunajparlamentarni SLS so s potekom kampanje pred lokalnimi volitvami zadovoljni. Po oceni predsednika stranke Marka Balažica je odziv ljudi na terenu tako dober, ker odpirajo prave teme. Tudi v Ljubljani se brez njihove kandidatke za županjo Tine Bregant verjetno ne bi govorilo o zdravstvu, meni. Zdravje Ljubljančank in Ljubljančanov je po besedah Bregantove najpomembnejša tema, ki jo izpostavlja v predvolilni kampanji. V izjavi za STA je pojasnila, da kandidira, ker si želi, da bi ljudem v Ljubljani, ki so ostali brez osebnega zdravnika, tega znova zagotovili.

MARIBOR - V Mariboru je tudi letos množica kandidatov za župana, kar 15. Med njimi so tudi aktualni in nekdanji župan, ki sta pomerila moči v končnici že na prejšnjih volitvah, ter nekdanji direktor kliničnega centra. Razprava se je v dneh pred volitvami iskrila predvsem glede prostorskega načrta, prometnih ureditev in razvijanja vseh delov občine.

MARIBOR - Najnovejša javnomnenjska raziskava časnikov Večer in Dnevnik na volitvah za župana Mestne občine Maribor še vedno kaže prednost aktualnega župana Saše Arsenoviča (podpisi podpore). Zanj bi glasovalo 38,6 odstotka vprašanih. Sledita nekdanji župan Franc Kangler (NLS) z 22,4 odstotka in Vojko Flis (Gibanje Svoboda) z 19,3 odstotka podpore.

MARIBOR - Kandidat Gibanja Svoboda za župana Mestne občine Maribor Vojko Flis se je srečal z vodjema mariborskega Rdečega križa in centra za socialno delo Metodom Dolinškom in Marjano Bravc. Oba sta potrdila, da so potrebe po pomoči na širšem mariborskem območju velike. "Ne samo država, tudi občina bosta morali pokazati več posluha za to," je menil Flis, ki je presenečen, da v severovzhodni Sloveniji po njegovih podatkih ni nobenega programa, ki bi se financiral iz Evropskega socialnega sklada. "Ta v osrednji Sloveniji in na Primorskem financira veliko socialnih programov in tam je stanje bistveno boljše," je povedal.

NOVO MARIBOR - V Mariboru je v organizaciji SD potekala javna tribuna Gremo na referendum 3x ZA!, ki jo je povezoval kandidat SD za mariborskega župana Boštjan Klun. Skupaj z govorci je izpostavil razloge, zakaj 27. novembra na referendumski dan glasovati 3x ZA, ZA neodvisno RTVS, ZA dostojno starost in ZA učinkovito vlado, so sporočili iz SD.

VELENJE - Za županski stolček v Mestni občini Velenje kandidira šest kandidatov, ki so v kampanji in volilnih programih med drugim predstavljali poglede na neizbežno prestrukturiranje Šaleške doline in ureditev javnega zdravstva. Prav v zvezi s slednjim so izjave nekaterih na soočenjih precej odmevale v javnosti in terjale tudi odziv zdravstvenega doma. Njegov direktor Janko Šteharnik je glede razmer v zavodu povedal, da je odkar ga zadnje desetletje vodi, odšlo pet zdravnikov, 23 pa so jih zaposlili. Ne glede na to je obremenjenost zdravnikov po njegovih besedah velika, dodatno pa razmere poslabšujejo primeri neprimernega in žaljivega obnašanja bolnikov.

KRANJ - V Mestni občini Kranj predvolilna kampanja poteka relativno mirno. Aktualni župan, ki mu javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago, se dnevno udeležuje dogodkov, ki pričajo o izvedbi vrste projektov. Njegovi protikandidati pa na drugi strani ocenjujejo, da je razvoj Kranja prepočasen in bi ga bilo mogoče pospešiti.

KRANJ - Kandidat za župana Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je udeležil odprtja šolske poti Pangrščica-Trstenik in dogodka ob 50-letnici Globusa.

KOPER - V anketi, ki jo je v občini Koper za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, je podporo aktualnemu županu Alešu Bržanu izkazalo 55,7 odstotka opredeljenih anketirancev. Teden prej se jih je tako izreklo 59 odstotkov. Podpora prejšnjemu županu Borisu Popoviču je narasla s 25,6 na 30,6 odstotka. Približno 50 odstotkov vseh namerava glasovati za Bržana, 28 za Popoviča, sedem za Jadranko Šturm Kocjan. Alan Medveš, Igor Colja in Peter Bolčič bi prejeli manj kot po tri odstotke glasov. 10 odstotkov vprašanih se ni želelo opredeliti.

KOPER - Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je obiskal tri lokacije Javnega podjetja Marjetica Koper. Zaposlenim se je zahvalil za trud, ki ga vsakodnevno vlagajo v to, da je Koper že drugo leto zapored prejel naziv najbolj urejeno veliko mesto v Sloveniji. Ob tej priložnosti je župan z direktorjem Marjetice Davorjem Briševcem na lokaciji Mestne vrtnarije na Škocjanu v uporabo predal tudi urbani učni čebelnjak.

KOPER - Koordinator Levice in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes v Kopru podprl županskega kandidata Levice Alana Medveša. Oba ocenjujeta, da bo v prihodnjih štirih letih najpomembneje omogočiti ljudem streho nad glavo po dosegljivi ceni.

KOPER - Delovna skupina Civilne iniciative Šalara, Škocjan, Triban, Bošamarin se je v sredo sestala z županskimi kandidati v Mestni občini Koper, ki se jih neposredno dotika načrtovanje gradnje hitre ceste V1 Koper-Dragonja skozi Krajevno skupnost Škocjan. Pri tem so želeli slišati, kakšne stališče imajo o omenjeni gradnji, ki ji sicer v civilni iniciativi nasprotujejo. Vsi štirje kandidati - Aleš Bržan, Alen Medveš, Boris Popovič in Igor Colja - so izrazili pripravljenost tvorno sodelovati s civilno iniciativo, imajo pa različne poglede glede upravičenosti trase. Izrecno ji nasprotuje kandidat Igor Colja, so sporočili iz omenjene iniciative.

NOVA GORICA - Pet županskih kandidatov in kandidatka v Mestni občini Nova Gorica so letošnjo predvolilno kampanjo izvedli mirno. Razprave so se vrtele med drugim glede možnosti za razvojni preboj, rdeča nit vseh srečanj in soočenj pa je bilo prepočasno izvajanje projektov v zvezi z Evropsko prestolnico kulture.

MURSKA SOBOTA/GORNJA RADGONA - V Pomurju je 27 občin, v sedmih je župan že znan, saj je kandidat za to mesto le eden. Za županski položaj se v pokrajini poteguje 66 kandidatov, nove župane pa bodo zagotovo dobili v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Rogašovcih, Veržeju, Odrancih, Puconcih in Križevcih. V nekdanjih velikih občinah, Murski Soboti in Gornji Radgoni, prejšnja župana ne kandidirata, Aleksander Jevšek je odšel za ministra v Ljubljano, Stanislav Rojko pa je že pred meseci napovedal, da sta dva mandata dovolj in da so na vrsti mlajši.

RADENCI - Na predčasnem glasovanju za lokalne volitve v Občini Radenci je v sredo po navedbah Gibanja Svoboda, ki se sklicuje tudi na uradni zaznamek, prišlo do hude kršitve volilne zakonodaje s tem, ko naj bi župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak vzel eno nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Leljak to zanika in pravi, da gre za poskus diskreditacije.

AJDOVŠČINA - V sredo zvečer so člani občinskega odbora Gibanja Svoboda v Ajdovščini gostili ministra za finance Klemna Boštjančiča. V pogovoru so mu gospodarstveniki in kandidati liste za občinski svet predstavili nekatere večje težave v ajdovski občini, kot so komunalna in cestna infrastruktura, težave v kmetijstvu ter različne težave gospodarstvenikov.

VRHNIKA - Na Vrhniki bodo aktualnega župana Daniela Cukjatija, ki se tudi tokrat na volitve podaja s podpisi volivk in volivcev, v tekmi za župansko mesto poskušali premagati kandidatka Gibanja Svoboda Alja Stanko, kandidat Vesne - zelene stranke Marjan Geohelli, kandidat Levice Marko Močnik in Benjamin Leskovec, ki prav tako kandidira s podpisi volivcev.

LITIJA - Za vodenje občine Litija v novem mandatu se ob aktualnem županu Franciju Rokavcu (SLS) potegujejo še Iztok Izlakar (Gibanje Svoboda), Boris Doblekar (SDS), Kaja Mlakar Agrež (Levica) in Boris Bevc (NSi). Liste za občinski svet sta poleg omenjenih strank vložili še SD in DeSUS, dva kandidata za svetnika ima Vesna, en pa je samostojni kandidat.

MOKRONOG - Občinski svetnik v Občini Mokronog - Trebelno Borut Knez, ki za občinskega svetnika kandidira tudi na nedeljskih volitvah, je po poročanju Dela in Slovenskih novic v soboto med vožnjo pod vplivom alkohola na cesti iz Mokronoga proti Trebelnemu zbil invalida, ki je ob robu ceste hodil s pomočjo bergel, nato pa odpeljal. Knez dogodek obžaluje.

ČRNOMELJ - Kandidatka Gibanja Svoboda Mojca Čemas Stjepanovič in nekdanja županja, ki je Občino Črnomelj vodila v dveh mandatih med letoma 2010 in 2018, je v Črnomlju uradno napovedala vnovično župansko kandidaturo. Ta 62-letna ekonomistka se je v vnovično tekmo za županski položaj podala, ker meni, da Občina Črnomelj v štirih letih po njenem odhodu ni dosegla napredka, kot bi ga ob ugodnih finančnih pogojih lahko. Tudi nekaj projektov, ki so bili začeti med njenim županovanjem, napreduje prepočasi, je ocenila za STA.

METLIKA - Metliški župan Darko Zevnik, ki se kot kandidat SD poteguje za nov županski mandat, Občino Metlika pa vodi od leta 2012, je na grajskem dvorišču v Metliki pripravil novinarsko konferenco, na katero je povabil ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana. Govorila sta o gradnji metliškega športnega parka, za katerega so prvo idejno zasnovo izdelali že leta 1979.

RAVNE NA KOROŠKEM - Lokalni iniciativni odbor Gibanja Svoboda je v Kulturnem centru pripravilo pogovor z nekdanjo podpredsednico Gibanja Svoboda Marto Kos. Na pogovoru z naslovom Trdo delo - mehka duša, ki ga je vodila nekdanja novinarka in kandidatka na listi za občinske svetnike Zlatka Strgar, so med drugim govorili o povezovanju žensk, promociji znanja in o tem, kakšno enakopravnost in sliko sodobnega sveta lahko mladi pričakujejo v prihodnosti.

LENDAVA - Inštitut Danes je nov dan je v sodelovanju z lokalnim medijem Lendavainfo predstavil Parlameter Občine Lendava, za ljubljansko in hrastniško različico tretjo namestitev spletnega orodja, namenjenega analizi glasovanj, zapisnikov in drugih podatkov o delovanju občinskih svetov. Občanke in občani Lendave s tem dobivajo možnost preprostega vpogleda v odločevalske procese lokalnih oblasti, ustvarjalci platforme pa menijo, da bodo tako povečali preglednost delovanja občine ter dvignili zaupanje v delo izvoljenih predstavnic in predstavnikov. Dostopen je na spletni strani https://lendava.parlameter.si so sporočili iz omenjenega inštituta.

apo/ako/lem/moz/npe/apo
© STA, 2022