Pregled - referendumi 2022, 17. 11. (četrtek)

Ljubljana, 17. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v četrtek, 17. novembra.

LJUBLJANA - Deset organizacij, povezanih z dolgotrajno oskrbo, podpira novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, o kateri bomo odločali na referendumu 27. novembra, saj po njihovem prinaša čas za sprejetje popravkov zakona. Na ministrstvu za zdravje pa želijo, da bi z deležniki uskladili določene rešitve, saj bi bilo treba znova preučiti več kot polovico zakona.

LJUBLJANA - V referendumsko kampanjo o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi je vključenih 12 organizatorjev. Zagovorniki sprememb menijo, da so te nujne za ohranitev zdajšnjih pravic in pripravo podlag za izvedbo osnovnega zakona. Nasprotniki menijo, da je bilo za to dovolj časa in bodo z zamikom uveljavitve osnovnega zakona uporabniki prikrajšani.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je pridružil ekipi Svobode na stojnici v središču Ljubljane in državljane pozval naj na referendumih, ki bodo konec prihodnjega tedna, trikrat glasujejo za. Meni, da je to nujno, da se predlagateljem referendumov pokaže, da je njihovo sprožanje nesmiselno in da naj s tem nehajo. Sicer bomo po Golobovih besedah vsake tri mesece zapravljali milijone, da bodo večni poraženci, ko je imenoval stranko SDS, zapravljali davkoplačevalski denar za svoje lastne kampanje.

LJUBLJANA - Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta Peter Gregorčič in predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki sodelujejo v referendumski kampanji kot posamezniki, so na novinarski konferenci izrazili nasprotovanje noveli zakona o RTVS. Novela je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo, menijo.

LJUBLJANA - Zavod Open in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja opozarjata na potencialno nasprotje interesov generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki je tudi organizator referendumske kampanje. Grah Whatmough pa je prepričan v svoje korektno ravnanje. Iz postopkov na RTVS se je predhodno izločil in o tem obvestil programski in nadzorni svet, je dejal na novinarski konferenci. Skupina programskih svetnikov medtem zahteva normalno delovanje sveta kljub vključitvi predsednika Petra Gregorčiča v kampanjo.

lte/spc/pse/sag/apo/lte
© STA, 2022