Pregled - Slovenija, 17. 11. (četrtek)

Ljubljana, 17. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 17. novembra.

LJUBLJANA - DZ je opravil razpravo o predlogu novele zakona o dohodnini, glasovanje o njenem sprejemu pa bo opravil na eni od prihodnjih sej. Pred tem mora odločiti glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je tik pred glasovanjem vložila SDS. V skladu s poslovnikom DZ bo zdaj predlog za razpis posvetovalnega referenduma uvrščen na dnevni red redne seje DZ, lahko pa se skliče tudi izredna seja. Če ga bodo takrat poslanci zavrnili, bo lahko sledilo glasovanje o predlogu novele zakona. Biti pa mora sprejeta do konca leta, če želi vlada njeno uveljavitev s 1. januarjem 2023.

LJUBLJANA - DZ je potrdil imenovanje Franja Bobinca, Mira Medveška in Suzane Bolčič Agostini za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH). V opoziciji so vladi očitali predvsem tesne povezave Bobinca s prvim možem SDH Žigo Debeljakom, v medijih so se pred obravnavo v DZ pojavile tudi informacije o nesoglasjih v koaliciji. DZ je nove nadzornike SDH potrdil z 42 glasovi za in 20 proti. Za so glasovali le poslanci Svobode in narodnosti, proti so bili vsi navzoči poslanci SDS in poslanec Levice Miha Kordiš. Preostali so bili odsotni ali so se glasovanja vzdržali.

LJUBLJANA - Vlada je obravnavala izhodišča za še zadnjo fazo ukrepov za naslovitev energetske draginje, to je za ukrepe za podjetja in določene javne zavode. Med ukrepi bodo shema za subvencioniranje cen elektrike in plina ter za subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Sveženj naj bi začel učinkovati 1. januarja.

LJUBLJANA - Vlada je na seji obravnavala predlog stališča Slovenije glede vstopa Hrvaške v schengen s 1. januarjem in ga poslala pristojnima odboroma DZ, ki bosta sprejela končno odločitev. Slovenija načelno podpira hrvaški vstop v schengen, ki je v interesu Slovenije in Evropske unije, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe.

LJUBLJANA - Vlada se je na seji seznanila s stopnjevanjem ruskih napadov na Ukrajino ter z incidentom na poljsko-ukrajinski meji, kamor je priletela raketa in terjala dve življenji. Ostro je obsodila rusko agresijo, napade na civilno prebivalstvo in uničevanje kritične infrastrukture in Moskvo pozvala, naj s takšnim delovanjem nemudoma preneha.

ŽENEVA - Predsednik republike Borut Pahor je na srečanju Foruma Crans Montana v Ženevi predstavil aktivnosti Slovenije za reševanje prehranske krize. Opravil je tudi več pogovorov za zagotovitev podpore kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025, so sporočili iz urada predsednika republike.

LUXEMBOURG - Letna inflacija v območju z evrom je oktobra dosegla 10,6 odstotka, je v drugi oceni navedel evropski statistični urad Eurostat. Prva ocena je medtem kazala na rekordnih 10,7 odstotka. V EU je bila oktobra letna inflacija pri 11,5 odstotka. Slovenija je minuli mesec beležila 10,3-odstotno medletno rast cen življenjskih potrebščin.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje pred letošnjimi volitvami v DZ, je zaslišala nekdanjega urednika Demokracije Jožeta Biščaka. Slednji je zanikal, da bi občine, tako ali drugače povezane s stranko SDS, prek člankov v Demokraciji obvodno financirale stranko SDS pred volitvami.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS je večji del razprave na nadaljevanju novembrske seje seji namenila dolgotrajni oskrbi in zadnjim aktivnostim na tem področju. Na zavodu med ključnimi težavami v obstoječem zakonu namreč prepoznavajo predvsem v pogoju za priznavanje pravic do dolgotrajne oskrbe. Člani skupščine so ob tem opozorili, da bo DVK rezultat referenduma ugotovila šele po 1. januarju, tako se bo moral z novim letom začeti uporabljati veljavni zakon.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine. Med drugim se bodo morali vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo Zdravstvenega doma Ljubljana, sicer jim bo s 1. januarjem odvzeta koncesija.

ZREČE - V Uniorju so predstavili več podrobnosti glede dogodka, ki se je zgodil že 26. oktobra, ko je iz kadi za galvanizacijo zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida. Predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik je dejal, da obžalujejo dogodek, pa tudi način komuniciranja z javnostjo, da pa so bili zelo proaktivni pri reševanju in sanaciji stanja. Družba je o dogodku obvestila je okoljski inšpektorat, ne pa tudi uprave za zaščito in reševanje, ki bi ukrepala po protokolu. Hrastnik je zagotovil, da dogodek po preliminarnih analizah ni vplival na okolje, je pa povzročil škodo na vozilih. Monitoring emisij snovi v zrak so izvedli šele 7. novembra.

LJUBLJANA/NOVO MESTO - Skupina Krka je v devetmesečju zabeležila medletni skok dobička za 26 odstotka na 301,7 milijona evrov. Prihodki od prodaje skupine so medtem porasli za šest odstotkov na 1,2 milijarde evrov. Tako dobiček kot prodaja sta dosegla najvišjo raven za to obdobje doslej, je sporočila družba.

LJUBLJANA - Senat ljubljanske univerze je na dopisni seji sprejel sklep, da univerza pristopi k podpisu sporazuma o reformi ocenjevanja raziskovalnega dela, ki ga je pripravila Evropska komisija. Namen sporazuma je posodobitev ocenjevanja, ki je v preteklosti temeljilo predvsem na zbiranju točk z objavami v znanstvenih revijah, so sporočili z univerze.

LJUBLJANA - V sredo so ob 769 PCR-testih in 4728 hitrih antigenskih testih potrdili 892 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 52 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 14. V sredo sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Ob mednarodnem dnevu študentov v Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo predvsem na bivanjsko problematiko študentov in problematiko njihovega predvsem duševnega zdravja. Študentska organizacija Univerze na Primorskem pa opominja, da posledice draginje in rasti življenjskih stroškov vplivajo tudi na študente.

LJUBLJANA - Nagrado Radojke Vrančič, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za najbolj uspele prevode, letos prejme Živa Čebulj za prevod pesniške zbirke Andree Chedid Ubesediti pesem, ki je izšla pri Književnem društvu Hiša poezije. Nagrado bodo podelili 24. novembra v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Kinematografi po Sloveniji so na spored uvrstili prvi slovenski božični celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. Film so v času pandemije posneli v prazni in božično okrašeni Ljubljani, del prizorov je nastal tudi v Zagrebu. Zgodba združi dečka brez vsega in deklico, ki ima vse.

apo/apo
© STA, 2022