Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ISTANBUL/KIJEV - Predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in Združenih narodov so dosegli dogovor o podaljšanju sporazuma, ki omogoča izvoz žita iz Ukrajine preko Črnega morja. Sporazum, ki bi se sicer iztekel v soboto, so tako podaljšali za 120 dni, pogoji izvoza pa ostajajo enaki kot doslej. Kasneje so dogovor o 120-dnevnem podaljšanju na Twitterju potrdili in obenem pozdravili turški predsednik Tayyip Recep Erdogan, generalni sekretar ZN Antonio Guterres in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

KIJEV - Iz več regij v Ukrajini lokalne ukrajinske oblasti poročajo o novem valu ruskih raketnih napadov, tako da so se po vsej državi drugič ta teden oglasile sirene zaradi nevarnosti zračnih napadov. V Dnipru na vzhodu države so ruske rakete zadele dva infrastrukturna objekta, ena oseba je bila ranjena.

ZAGREB - Padec rakete na Poljskem je na Hrvaškem te dni znova odprl vprašanje padca letalnika marca letos v Zagrebu. Obrambni minister Mario Banožić je za hrvaško televizijo Nova TV v sredo dejal, da preiskava na hrvaškem državnem tožilstvu še poteka, z državnega tožilstva v Zagrebu pa so sporočili, da za primer niso več pristojni.

WASHINGTON - Ameriške televizijske mreže so sinoči napovedale, da so republikanci na nedavnih vmesnih volitvah dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa. Odločilni 218. sedež jim je sinoči zagotovil republikanski kongresnik v Kaliforniji Mike Garcia. Prednost republikancev se lahko še poveča, saj osem tekem še ni odločenih.

WASHINGTON - Senat ZDA je v sredo z 62 glasovi proti 37, pri čemer se je demokratom pridružilo 12 republikancev, glasoval za nadaljevanje postopka sprejemanja zakona o zaščiti porok med istospolno usmerjenimi osebami na nacionalni ravni, s čimer je odpravil nevarnost obstrukcije oziroma filibustra in zagotovil skorajšnjo potrditev predloga.

WASHINGTON - Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je v sredo na novinarski konferenci dejal, da vidi možnost za politično rešitev vojne v Ukrajini, ker je Moskva utrpela hude izgube in še vedno trpi. Obenem pa je menil, da nobena stran v spopadu nima možnosti za popolno zmago.

NEW YORK - Ameriški konservativni mediji so večinoma kritizirali odločitev bivšega predsednika Donalda Trumpa za vnovično predsedniško kandidaturo, nekateri so se celo odkrito norčevali. Vodilni republikanci so zadržani, Trumpova hči Ivanka in zet Jared Kushner nočeta sodelovati, vendar Trump za zdaj ohranja podporo republikanske volilne baze.

BALI - Vidno nezadovoljen kitajski predsednik Xi Jinping se je v sredo ob robu vrha skupine G20 na Baliju pritožil kanadskemu premierju Justinu Trudeauju zaradi pomanjkanja zaupnosti po njunem bilateralnem srečanju. "Vse, kar sva razpravljala, je pricurljalo v časopise," je Xi dejal Trudeauju med pogovorom, ki so ga ujele kamere.

ŠARM EL ŠEJK - Boj proti podnebnim spremembam je dobil nov zagon, potem ko je novoizvoljeni brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva v sredo na podnebni konferenci ZN COP27 v Egiptu obljubil omejitev krčenja gozdov v Amazoniji, voditelji članic skupine G20 pa so v Indoneziji obnovili zavezo za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

NAYPYITAW - Mjanmarska vojaška hunta je v okviru pomilostitve skoraj 6000 zapornikov iz zapora izpustila tudi avstralskega ekonomista Seana Turnella, ki je bil svetovalec odstavljene mjanmarske voditeljice Aung San Suu Kyi, japonskega dokumentarista Toruja Kuboto ter bivšo britansko veleposlanico Vicky Bowman.

ISFAHAN/TEHERAN - Napadalci na motornih kolesih so v sredo streljali na protestnike in pripadnike varnostnih sil na jugu Irana in jih devet ubili, med njimi žensko in dva otroka. Oblasti so napadalce označile za teroriste.

PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je zgodaj davi izstrelila balistično raketo kratkega dosega v Japonsko morje, so sporočili iz južnokorejske vojske. Gre za drugo takšno poskusno izstrelitev v osmih dneh. Malo pred izstrelitvijo je Seul skupaj z ameriško vojaško mornarico opravil "vnaprej načrtovano" vajo protiraketne obrambe.

lkr/jav/rpe/vr/tib/akt/rp/lkr
© STA, 2022