Italija zagovarja prepoved izkrcanja migrantov

Rim, 16. novembra - Tri ladje nevladnih organizacij, ki so pripeljale več sto migrantov v Italijo niso upoštevale pravil, kar je privedlo do sporov z oblastmi, nezadovoljstva na krovu in celo do diplomatskega spora s Francijo, je danes dejal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi in s tem zagovarjal prepoved izkrcanja rešenih migrantov.

Italija, Catania.
Ladje več nevladnih organizacij, na krovu katerih je nekaj sto migrantov, kljub odločitvi italijanskih oblasti, da izkrcanje dovolijo le mladoletnim in bolnim, vztrajajo pred pristaniščem Catania na Siciliji.
Foto: Ansa/STA
Arhiv Ansa/STA

Nevladnim organizacijam je očital, da svojega delovanja niso usklajevale z državami in da so vse njihove operacije potekale na tako imenovanih območjih iskanja in reševanja v Libiji in na Malti. Pri tem je poudaril, da bi za migrante morali biti odgovorni ravno ti državi.

Organizacije je obtožil, da so migrante spodbujale k nevarnemu prečkanju meja in da so podpirale tihotapce. Opozoril pa je tudi, da za dodelitev pristanišča uradno ne morejo zaprositi ladje, temveč države, pod zastavo katerih te ladje plujejo.

rpe/mc/rpe
© STA, 2022