Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 16. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - V 212 občinah bodo to nedeljo izbirali nova vodstva. Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, imajo še danes čas, da občinskim volilnim komisijam sporočijo, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Volivci, ki so v priporu, v zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, pa lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati po pošti.

MARIBOR - Vseh 15 kandidatov za župana Mestne občine Maribor je v torek na Televiziji Slovenija soočilo poglede na različna področja. Z izjemo aktualnega župana so bili vsi kritični do trenutnega stanja športne infrastrukture v mestu in delovanja javnega holdinga, pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta pa bi bolj upoštevali pomisleke javnosti. Po ocenah nekdanjega župana Franca Kanglerja (NLS) je bila napaka, da je upravljanje občinskih športnih objektov prešlo pod holding. Aktualni župan Saša Arsenovič je spomnil na obnovo stadiona Ljudski vrt, skate parka in kopališča Pristan, vlaganja na Pohorju in pridobitev organizacije olimpijskega festivala evropske mladine.

MARIBOR - Županski kandidat v Mariboru Igor Jurišič (SMS Zeleni Evrope) se je udeležil protesta prebivalcev Melja, ki so zahtevali podrtje zapornice na Einspielerjevi ulici, ki kljub številnim prošnjam, ostaja zaprta, potem ko jo je mestna občina skupaj z zemljiščem prodala. Ulica je sicer krajanom omogočala hitrejši dostop do mesta. Ob tem je podal pobudo, da bi na začetku ulice postavili cvetlična korita, tako da bi cesto z ene strani lahko uporabljali le krajani, na drugi strani pa bi bila namenjena tovornemu prometu za tamkajšnja podjetja.

CELJE - V celjski občini, kjer se bodo z županom Bojanom Šrotom, ki občino vodi že 24 let, na lokalnih volitvah pomerili štirje kandidati, je kampanja doslej korektna, a z malo novih vsebin. Protikandidati županu očitajo, da mesto stagnira in da ni bilo dovolj storjenega za sanacijo okoljsko obremenjene Celjske kotline. Po mnenju Šrota so kampanjo peljali dobro in korektno ter vsebinsko zelo bogato. Med kampanjo je poudarjal, da kot župan v mestnem svetu potrebuje ekipo strpnih, razumnih in izkušenih ljudi. Volivcem so obljubili, da bodo z vsem srcem delali za razvoj in dobro vseh prebivalcev knežjega mesta.

KOPER - V Kopru je aktualni župan Aleš Bržan uspel večino projektov zastaviti tako, da so jih dokončali tik pred volitvami, zato se bolj ali manj pomembne otvoritve kar vrstijo. Nekdanji župan Boris Popovič kritizira vse poteze svojega naslednika, a ga ne napada na osebni ravni. Preostali štirje kandidati se strinjajo, da imajo vsi podobne cilje.

PTUJ - Ptujska predvolilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami je minila precej mirno, edina anketa, ki jo je opravil časnik Večer, pa napoveduje prepričljivo zmago aktualne županje Nuške Gajšek iz vrst SD že v prvem krogu. Kljub kar sedmim protikandidatom bi glede na opravljeno anketo osvojila kar tri četrtine glasov. Čeprav je Gajškova že ob predstavitvi svojega programa za drugi mandat izrazila željo, da bi zmagala že v prvem krogu, je rezultat javnomnenjske raziskave očitno presenetil tudi njo, saj je na sredinem soočenju dejala, da so edina zanesljiva anketa volitve.

MURSKA SOBOTA - Sodeč po edini doslej objavljeni javnomnenjski raziskavi naj bi Murska Sobota dobila župana v drugem krogu volitev. Vanj bi se lahko uvrstili Mitja Horvat (Gibanje Svoboda), Andrej Mešič (SDS) in Damjan Anželj (SD), medtem ko Blanka Denko Čeh te možnosti naj ne bi imela. Pri listah za občinski svet se največ podpore obeta Gibanju Svoboda. Javnomnenjska raziskava o volitvah v mestni občini Murska Sobota, pripravil jo je spletni portal Sobotainfo na vzorcu 398 anketirancev, je pokazala, da je tretjina volivcev še neopredeljenih. Med opredeljenimi je Mešiča podprlo 39 odstotkov vprašanih, Horvata 30 odstotkov, Anželja pa 28 odstotkov. Denko Čeh je dobila triodstotno podporo.

KRŠKO - V Mestni občini Krško, najmlajšimi med 12 mestnimi občinami v državi, se po napovedanem odhodu župana Mirana Stanka, ki je občino vodil zadnjih dobrih deset let, za položaj poteguje šest dokaj izenačenih kandidatov. Med njimi so tudi nekateri bolj glasni, na splošno pa v Krškem prevladuje mnenje, da predvolilna kampanja poteka mirno. Odhajajoči župan Stanko je podprl županskega kandidata SLS Iztoka Starca, ki sicer ni član nobene stranke, kandidira pa tudi s podporo NSi. Ob tem je Stanko opozoril, da se bo moral njegov naslednik soočiti z morebitnim umeščanjem in gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne (Nek) v Krškem in številnimi izzivi, povezanimi s tem projektom.

CELJE - Poslanec Evropskega parlamenta ter sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz se je v Celju srečal s predstavniki koalicijske liste Levica in Vesna ter neodvisnim kandidatom za župana celjske občine Matijo Kovačem.

TRBOVLJE - Predsednica SD Tanja Fajon je v Trbovljah izrekla podporo njihovemu kandidatu za župana Trbovelj Zoranu Pozniču.

IDRIJA - V Občini Idrija se bodo za županski položaj potegovali trije kandidati - sedanjega župana Tomaža Venclja, za katerim je prvi mandat, izzivata kandidatka Gibanja Svoboda Vesna Fašink in sedanji podžupan Branko Lapajne. Vencelj je sicer peti župan idrijske občine po letu 1994.

lte/ase/bkr/gm/lpc/rbo/rr/zkr/mma/lte
© STA, 2022