Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 16. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po torkovi eksploziji na vzhodu Poljske je potekal neformalni posvet članov Sveta za nacionalno varnost. Ti so ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, saj se ocena dodatne ogroženosti ni dvignila, je po koncu posveta sporočil premier Robert Golob. Predsednik republike Borut Pahor je o incidentu davi po telefonu govoril s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da Slovenija pozorno spremlja dogajanje v zvezi s tem. Zunanja ministrica Tanja Fajon je v zunanjepolitičnem odboru DZ dejala, da je eksplozija sprva povzročila veliko zaskrbljenosti, da pa se trenutno zdi, da aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe, o kateri naj bi sprva razmišljala Poljska in ki bi sprožila posvetovanja članic Nata, ni več na mizi.

BRUSELJ - Skrajni čas je, da Hrvaška, Bolgarija in Romunija postanejo članice schengenskega območja, je poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Po njenih besedah namreč izpolnjujejo vse pogoje, na vstop pa je pripravljeno tudi schengensko območje. Vlada bo slovensko stališče, v katerem bi glede na predlog notranjega ministrstva podprla hrvaški vstop, predvidoma obravnavala v četrtek, nato pa bo šlo še na pristojne odbore državnega zbora.

LJUBLJANA - Potem ko je premier Robert Golob v začetku oktobra gospodarstvo pozval, naj s sklepanjem pogodb o dobavi energentov za leto 2023 še počaka, je zdaj po njegovih besedah nastopil pravi trenutek za to. "Zdaj je čas, da se začnejo sklepati pogodbe za prihodnje leto, morda celo več," je dejal ob robu obiska na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU).

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih v Sloveniji se je septembra zvišalo za 0,4 odstotka na 925.217. To je nova rekordna vrednost, odkar na statističnem uradu spremljajo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu. Na letni ravni je bila rast 2,1-odstotna.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je brez razprave in brez glasu proti potrdil vladno pobudo za odstop od pogodbe o energetski listini. Kot je za STA pojasnil predsednik odbora Predrag Bakovič (SD), je postopek v DZ s tem zaključen. Gre za mednarodno pogodbo, ki je bila v osnovi namenjena zaščiti tujih naložb, a je nato skozi leta začela izgubljati na pomenu in je danes ne le preživeta in zastarela, ampak je postala ena ključnih ovir učinkovite okoljsko-podnebne in odgovorne energetske politike, ocenjuje vlada.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov je zaradi domnevnega oškodovanja okoli 1,5 milijona naročnikov na telekomunikacijske operaterje naslovilo izvensodne pozive k odpravi prakse enostranskega zviševanja cen in povračilu 200 milijonov evrov domnevno preplačanih računov. Če rešitve po mirni poti ne bo, bodo vložili odškodninske tožbe.

BRUSELJ - Veljati je začel akt o digitalnih storitvah. Ta ponudnikom digitalnih storitev, kot so družbena omrežja in tržnice, postavlja jasne obveze za zaščito svojih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je na povabilo predsednika SAZU Petra Štiha obiskal omenjeno institucijo, kjer se je srečal z vodstvom. Sogovorniki so na srečanju spregovorili tudi o večji promociji znanosti in o pobudi SAZU, da bi razglasili dan znanosti kot nov državni praznik. Po Štihovih besedah je bil sestanek zelo konstruktiven. Goloba so med drugim seznanili z dejavnostmi in aktivnostmi SAZU, pogovarjali so se tudi o promociji znanosti kot gonilu razvoja Slovenije.

LJUBLJANA - Analiza podatkov o novih primerih raka kaže, da je bil padec števila diagnoz raka največji v prvem valu epidemije covida-19 aprila 2020, in sicer 30-odstoten, in v prvih mesecih letos v času t. i. omikronskega vala, ko je bil padec 15-odstoten. Strokovnjake upad števila diagnoz skrbi, saj vedo, da je pojavnost raka v populaciji v resnici večja.

LJUBLJANA - V torek so ob 639 PCR-testih in 4568 hitrih antigenskih testih potrdili 916 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 56 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 12. V torek ni umrl noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 10.323 aktivnih primerov okužbe, kar je 614 več kot dan prej.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče RS je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku v delu, ki ureja postopek izročitve tujih obdolžencev in obsojencev njihovi državi. Meni namreč, da v zakonu obstaja pravna praznina glede učinkovitega varstva njihovih človekovih pravic.

LJUBLJANA - Novomeška založba Goga je v Ljubljani predstavila novo, tokrat avtobiografsko obarvano kriminalko Tadeja Goloba Koma, prav tako avtobiografsko delo Ivane Djilas A si lahko vsaj enkrat tiho, roman Mirta Komela z naslovom Akiles in zgodbe Mirane Likar Ženska hiša. Poskrbeli so tudi za prevod kriminalke Tane French in zgodb Maše Kulanović.

LJUBLJANA - Na Univerzi v Ljubljani od danes do petka poteka 41. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja. Posvet, ki ga tradicionalno pripravlja oddelek za slovenistiko na Filozofski fakulteti, se dotika izbranih jezikoslovnih, literarnih in kulturoloških vprašanj. Letos se udeleženci posvečajo slovenščini kot drugemu in tujemu jeziku.

PTUJ - Na Ptuju danes poteka zaključna konferenca ob koncu dve leti in pol trajajočega evropsko sofinanciranega projekta Archeodanube, v sklopu katerega je 22 partnerjev iz 11 držav podonavske regije razvijalo učinkovite pristope ohranjanja in prezentacije arheoloških najdišč v sklopu mestnih središč za vzpostavitev trajnostnega arheološkega turizma.

apo/apo
© STA, 2022