Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

VARŠAVA - Na vzhod Poljske je v torek zvečer sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine na skladišče z žitom padla raketa in ubila dva človeka. Potem ko je Kijev sprva s prstom pokazal na Moskvo, Poljska pa je razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil, so se svetovni voditelji odzvali zadržano in pozivali k preiskavi. Rusija je zatrdila, da je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. Glede na navedbe ameriških virov in belgijskega obrambnega ministrstva gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave, predsednik ZDA Joe Biden pa je kot malo verjetno ocenil možnost, da bi raketa priletela iz Rusije.

MIAMI - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi v torek v skladu s pričakovanji napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA. V ognjevitem, uro dolgem govoru je Trump hvalil svoje dosežke in ostro kritiziral svojega naslednika Joeja Bidna. Demokrate je označil za poražence vmesnih volitev, ki so potekale pretekli torek.

BALI - Voditelji članic skupine vodilnih svetovnih gospodarstev (G20) so ob koncu dvodnevnega srečanja na indonezijskem otoku Bali sprejeli skupno izjavo, v kateri je med drugim zapisano, da večina članic G20 odločno obsoja vojno v Ukrajini. Kljub razhajanjem so deklaracijo sprejele vse države G20, vključno z Rusijo. Izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi svetovne prehranske varnosti.

CAPE CANAVERAL - Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa večkrat preložila izstrelitev rakete novega lunarnega programa Artemis, so jo vendarle uspešno izstrelili. Nasa je tako na pot proti Luni poslala najmočnejšo raketo doslej, ki bo v okviru misije Artemis v vesolje ponesla modul Orion, ki bo obkrožil Luno, v prihodnjih misijah pa naj bi tja ponesla tudi ljudi.

KIJEV - Le dan po obsežnih ruskih raketnih napadih na ukrajinsko elektroenergetsko omrežje se je v vseh regijah v državi ponovno sprožil alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov. Ukrajinske oblasti so v torek poročale, da so ruske sile nad Ukrajino izstrelile približno sto raket, približno deset milijonov Ukrajincev je ostalo brez elektrike.

BALI - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil prepričanje, da bo sporazum o izvozu žita čez Črno morje, ki se izteče v soboto, ostal v veljavi. Po njegovi oceni namreč glede tega "ni nobenega problema". Ob tem je napovedal, da se bo po vrnitvi z Balija, kjer se trenutno mudi na vrhu G20, sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

WASHINGTON - Republikanski člani predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek opravili volitve vodstva in na položaj vodje manjšine z upanjem, da postane predsednik predstavniškega doma, izvolili Kevina McCarthyja. Vendar pa je dobil 31 glasov proti in njegov bodoči položaj ostaja vprašljiv. Volitve predsednika bodo januarja, pri čemer glasuje celoten 435-članski dom.

STOCKHOLM - Švedska vlada je sporočila, da bo za soočenje s prihajajočo zimo Ukrajini namenila dodatno vojaško in humanitarno pomoč v vrednosti 346 milijonov evrov. Po navedbah vlade bo vojaški del pomoči vreden okoli 280 milijonov evrov, humanitarni prispevki za nujno pomoč, popravilo civilne infrastrukture in razminiranje pa skupno 66 milijonov evrov.

WASHINGTON - Ameriški zvezni sodnik Emmet Sullivan je v torek zvezni vladi predsednika Josepha Bidna prepovedal izganjanje nezakonitih priseljencev v ZDA na podlagi ukrepa, ki ga je v času pandemije covida-19 sprejel bivši predsednik Donald Trump, češ da gre za samovoljno uredbo, ki krši zakon o upravnih postopkih. Washington je na tej podlagi izgnal že milijon ljudi.

BEOGRAD - V Srbiji je v torek začel delovati multimedijski spletni portal ruske državne televizije RT v srbskem jeziku RT Balkan. Zaradi prihoda tega ruskega medija v kandidatko za članstvo v EU, medtem ko povezava zaradi agresije nad Ukrajino sprejema sankcije proti Rusiji, je bil v ponedeljek oster poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Vladimir Bilčik.

WASHINGTON - Ameriški spletni velikan Google se je v torek strinjal, da bo 40 ameriškim zveznim državam, ki so ga nameravale tožiti zaradi nezakonitega sledenja telefonom posameznih uporabnikov, plačal 391,5 milijona dolarjev poravnave z obljubo, da takšnih reči več ne bo počel.

LONDON - Velika Britanija je oktobra zabeležila dodatno pospešitev inflacije. Na medletni ravni je dosegla 11,1 odstotka, s tem pa se je zavihtela na novo rekordno visoko raven v več kot 40 letih. Vsesplošna draginjska kriza na Otoku se tako nadaljuje.

PEKING - Na Kitajskem so oktobra zabeležili največji upad cen novih stanovanjskih nepremičnin v sedmih letih, kažejo objavljeni podatki. Slabe številke so posledica dolžniške krize in upočasnjevanja rasti kitajskega gospodarstva.

RIM - Ameriški kozmetični velikan Estee Lauder je napovedal prevzem luksuzne modne hiše Tom Ford. Posel, ki naj bi bil zaključen v prvi polovici 2023, je vreden 2,8 milijarde dolarjev, so v torek sporočili iz kozmetičnega podjetja.

spo/spo
© STA, 2022