Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 15. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v teh dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Za razliko od predsedniških ali parlamentarnih volitev predčasno glasovanje na lokalnih volitvah ne poteka nujno tri dni, ampak lahko tudi manj, odvisno od posamezne občine. Kdaj lahko volivci predčasno glasujejo, določijo občine samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe. Termine in lokacije volišč za predčasno glasovanje pa občinske volilne komisije objavijo na svojih spletnih straneh ali na krajevno običajen način.

MARIBOR - Gibanje Svoboda je opozorilo na napako na glasovnici za volitve članov mestnega sveta Mestne občine Maribor. Na glasovnici namreč pred Gibanjem Svoboda ni izžrebane številke 13, temveč 12 kot pri predhodni listi SLS in Naša dežela. V mestni volilni komisiji odgovarjajo, da so napako že odpravili. Na ministrstvu za javno upravo na vprašanje, ali bi bilo treba volitve ponoviti, odgovarjajo, da bo morala volilna komisija oceniti, ali gre za napako takšne vrste, da bi lahko vplivala na rezultat glasovanja.

GORNJA RADGONA - Kandidata Gibanja Svoboda za župana Občine Gornja Radgona Marjan Žula in za župana Občine Radenci Toni Žitko sta se srečala z državno sekretarko na ministrstvu za infrastrukturo Alenko Bratušek. Dobili so se na Leopoldovem sejmu v Gornji Radgoni, sledili so predstavitev problematike s področja prometa v prostorih Mladinskega centra, ogled železniške in začasne avtobusne postaje ter vožnja po cesti od Gornje Radgone do Spodnjih Ivanjc.

NOVA GORICA - Kandidat SD za župana Mestne občine Nova Gorice Tomaž Horvat se je v okviru pogovornih druženj Klepet s Tomažem v volilni pisarni SD na Bevkovem trgu v Novi Gorici pogovarjal z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandrom Jevškom.

DOMŽALE - Aktualni župan Domžal Toni Dragar se po 16 letih poslavlja od županovanja. Volivce bodo za njegovo nasledstvo poskušali prepričati Matej Oražem, Fani Rožič Novak, Boštjan Deželak, nekdanja podžupanja Renata Kosec s svojo listo, Tadeja Savnik in Miroslav Šinkovec.

TRŽIČ - Občina Tržič bo na prihajajočih volitvah dobila novega župana. Za župansko funkcijo se bodo po odhodu dolgoletnega župana Boruta Sajovica v poslanske klopi pomerili trije kandidati. To so nekdanji direktor občinske uprave Drago Zadnikar, predsednik Turističnega društva Plac Peter Miklič in gostinec Samo Dolhar.

POSTOJNA/PIVKA - V notranjskih občinah Postojna in Pivka ne bo prišlo do zamenjave na županskem mestu. V obeh je namreč le en županski kandidat, to sta zdajšnja župana Igor Marentič v Postojni in Robert Smrdelj v Pivki.

RAVNE NA KOROŠKEM - Na dogodku, ki so ga naslovili Pridi se GIBAT! SVOBODNO. so v središču mesta predstavljali program in kandidate Gibanja Svoboda za občinske svetnike v Občini Ravne na Koroškem. Na prvo mesto vizije razvoja občine so postavili vključevanje civilne družbe v procese odločanja. V program pa med drugim zapisali zavzemanje za zeleni preboj, lokalno samooskrbo in urbanizem po meri ljudi. Prav tako si bodo prizadevali za participativni proračun, občinske štipendije, stanovanja za mlade in revitalizacijo podeželskih naselij.

RADOVLJICA - Radovljičani bodo enako kot pred štirimi leti tudi tokrat izbirali med petimi županskimi kandidati. Med njimi je aktualni župan Ciril Globočnik, ki enako kot Vojka Jesenko kandidira s podpisi volivcev. Kandidirajo pa še Tomaž Grohar (SNS), Janez Waland (Resni.ca) in Renata Zadnikar (SD).

DRAVOGRAD - Kandidat za župana Občine Dravograd in dosedanji podžupan Anton Preksavec, ki je kandidaturo vložil s podpisi volivcev, bo na lokalnih volitvah nastopil tudi s podporo dveh največjih političnih strank, Gibanjem Svoboda in SDS. Preksavec si želi, da tudi v novem občinskem svetu pokažejo, da znajo preseči politične razlike in da si želijo povezovanja in skupnega dela za napredek celotne lokalne skupnosti. Preksavec, ki ima štiri protikandidate, na lokalnih volitvah sicer nastopa z listo, ki se imenuje Enotna lista Anton Preksavec, Ferdo Abraham in Marko Kogelnik.

ako/apo
© STA, 2022