Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

ALŽIR - Geoplin je v Alžiriji s tamkajšnjo državno družbo Sonatrach podpisal triletno pogodbo o dobavi 300 milijonov kubičnih metrov plina oz. okoli tretjine slovenskih potreb letno. Dobava se bo začela 1. januarja 2023. Pogodbo so podpisali ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon. Kumer je dejal, da želijo količino dobavljenega plina iz Alžirije povečati na vsaj polovico slovenskih potreb, pogodbo pa podaljšati na vsaj pet let. Predviden je memorandum o sodelovanju, v katerem bi opredelili tudi sodelovanje pri obnovljivih virih energije.

LJUBLJANA - Slovenski BDP se je v tretjem četrtletju medletno realno povečal za 3,4 odstotka, kar je bistveno manj od prvih dveh četrtletij. V drugem četrtletju je bila gospodarska rast na letni ravni 8,3-odstotna, v prvem četrtletju pa 9,7-odstotna. Umiritev je bila najizrazitejša pri rasti domačega povpraševanja, še posebej zasebne porabe, je objavil statistični urad. Po desezoniranih podatkih je bil BDP v minulem trimesečju za 3,9 odstotka višji kot v enakem lanskem obdobju, hkrati pa za 1,4 odstotka nižji kot v drugem četrtletju letos. V devetmesečju je bila rast medletno še vedno sedemodstotna. Medtem ko so v uradu za makroekonomske analize in razvoj v odzivu zapisali, da je umiritev skladna z njihovimi napovedmi, pa je Banko Slovenije močna upočasnitev presenetila.

LAŠKO - Glavni izziv turizma na poti okrevanja ostajajo kadri, so izpostavili govorci na Dnevih slovenskega turizma. Gospodarski minister Matjaž Han je med razlogi omenil davčno politiko države, pa tudi atraktivnost plač v panogi. Je pa izrazil prepričanje, da bodo tudi ta izziv deležniki rešili s skupnimi močmi. Pomanjkanje delovne sile, ki med drugim povzroča kaos na letališčih, omejene hotelske zmogljivosti, na drugi strani pa uvajanje novih tehnologij, je globalni izziv, je izpostavila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Ko zasledujemo cilja dviga kakovosti ponudbe in ublažitve kadrovske problematike, je bistveno izboljšati položaj zaposlenih v gostinstvu in turizmu, je dodal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar.

LJUBLJANA - Družba Mendota Invest, ki je v lasti madžarske bančne skupine OTP in je investitor v komercialni del projekta Emonika na območju ljubljanske železniške postaje, je Mestni občini Ljubljana plačala komunalni prispevek v višini 24,8 milijona evrov, je na novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković. To pomeni, da je gradnja Emonike postala dejstvo, je ocenil. Komercialni del projekta bo obsegal trgovsko in zabaviščno središče, poslovno stavbo, hotel. Po ocenah z začetka tega leta naj bi bil končan v letu 2025.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednika Furlanije-Julijske krajine Massimiliana Fedrigo in deželnega glavarja avstrijske Koroške Petra Kaiserja. Fedriga je zlati red za zasluge prejel za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji. Kaiserju pa je Pahor odlikovanje podelil za prispevek k poglabljanju sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo in za podporo uveljavljanju pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za delo po pojasnilu ministra Luke Mesca menijo, da spodbujanje zaposlovanja ne sme temeljiti na sankcioniranju prejemnikov denarnih socialnih pomoči, ampak na zagotavljanju visoke ravni plač. Motivacija za delo zato ne sme temeljiti na omejevanju socialnih pomoči, ampak na rasti plač, začenši z minimalno plačo, poudarja.

LJUBLJANA - Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU tudi letos organizira izbor za besedo leta. Tudi tokrat se kot ponavadi vse začenja z zbiranjem predlogov, ki jih je mogoče posredovati kot komentar na družbenih omrežjih, kjer ima ZRC SAZU svoje račune, ali poslati po e-pošti. Ponovno bodo iskali tudi pesem leta.

LJUBLJANA - Predstavniki avtonomne cone PLAC, ki je nedavno začela delovati na Linhartovi cesti v Ljubljani, so po tem, ko jim je Družba za upravljanje terjatev bank poslala pismo, v katerem zahtevajo plačevanje uporabnine za objekt, na novinarski konferenci izrazili nezadovoljstvo nad neukrepanjem oblasti. Od vladajoče koalicije pričakujejo zaščito.

MARIBOR - Mestna občina Maribor je v stavbi na Partizanski cesti v središču mesta uredila 13 umetniških ateljejev in junija objavila javni razpis za njihov brezplačen najem. Zaenkrat so izbrali šest umetnikov, ki so te dni začeli polniti svoje prostore.

CELJE - Na celjskem okrožnem sodišču se je začelo novo, tretje sojenje Kristijanu Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Tudi tokrat je zavrnil krivdo za očitano kaznivo dejanje. Tožilec Gorazd Kacijančič je napovedal, da bo do konca tedna vložil še eno kazensko ovadbo za osebo, ki je Kameniku pomagala pri umorih.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Prvo srečanje med predsednikom republike Borutom Pahorjem in novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar je bilo "prisrčno in ljubeznivo", sta po srečanju dejala v izjavi za medije. Dogovorila sta se, da bo Pahor bo Pirc Musarjevi podrobneje predstavil proces Brdo-Brioni. Novoizvoljena predsednica bo obveznosti prevzela 23. decembra.

LJUBLJANA - K volilnim izidom z nedeljskega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev so okrajne volilne komisije prištele še glasovnice, ki so prispele po pošti. Te izidov volitev niso spremenile. Po osveženih podatkih je za Natašo Pirc Musar glasovalo 53,87 odstotka volivcev, za Anžeta Logarja pa 46,13 odstotka. Udeležba je bila 53,22-odstotna.

apo/apo
© STA, 2022