Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BALI - Začetek vrha skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) zaznamujejo obsodbe vojne v Ukrajini in pozivi k miru. Če se vojna ne konča, bomo težko prevzeli odgovornost za prihodnje generacije, je ob odprtju poudaril gostitelj vrha, indonezijski predsednik Joko Widodo. Voditelje je nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je med drugim predstavil načrt za končanje vojne v svoji državi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru ostro kritizirala rusko izkoriščanje energije in ji očitala, da svoj plin raje sežiga, namesto da bi ga prodajala. Indijski premier Narendra Modi je pozval k "vrnitvi na pot premirja in diplomacije". Tudi kitajski voditelj Xi Jinping je posvaril pred izkoriščanjem hrane in energije kot orožja, kar je mogoče razumeti kot posredno kritiko Rusije.

BALI - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je ob robu vrha G20 na indonezijskem otoku Bali srečal s kitajskim kolegom Wang Yijem in zatrdil, da Rusija in Kitajska ohranjata "vseobsegajoče partnerstvo in strateško sodelovanje". Lavrov se je moral sicer na vrhu G20 soočiti s številnimi kritikami na račun Rusije zaradi vojne v Ukrajini. Tokrat jih je poslušal, dvorane ni zapustil niti, ko je imel video nagovor ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

BALI - Razvite države z ZDA na čelu so se ob robu vrha vodilnih držav G20 na Baliju zavezale, da bodo Indoneziji pomagale pri opuščanju premoga. Skladno z dogovorom bodo tej azijski državi namenile 20 milijard dolarjev, je sporočila Bela hiša. Dogovor o pomoči Indoneziji pri opuščanju odvisnosti od premoga so s predstavniki Indonezije podpisali predstavniki ZDA, Japonske, Kanade in šestih evropskih držav.

KIJEV - Ukrajinsko nacionalno energetsko podjetje Ukrenergo je sporočilo, da naj bi ruska vojska prejšnji teden pred umikom z zahodnega brega reke Dnipro v Hersonu uničila bistveno energetsko infrastrukturo. Vodja podjetja Ukrenergo Volodimir Kudricki je ob tem zapisal, da je uničenje posledica nemočne jeze okupatorjev. Da so Rusi v Hersonu uničili kritično infrastrukturo, je kasneje v video nagovoru potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN je sprejela resolucijo, ki poziva k izplačilu odškodnine, ki naj bi jo Ukrajina prejela od Rusije za škodo, povzročeno med vojno. V resoluciji piše, da mora Rusija "odgovarjati za vse kršitve mednarodnega prava v Ukrajini ali proti njej" in "nositi pravne posledice vseh svojih mednarodno protipravnih dejanj, vključno s plačilom odškodnine za morebitno škodo, ki jo je povzročila s takšnimi dejanji."

NEW YORK - Ameriški mediji so v ponedeljek zvečer po 97 odstotkih preštetih glasov v tesni tekmi za položaj guvernerke Arizone zmago pripisali demokratki Katie Hobbs. Demokrati so tako republikancem na vmesnih volitvah prejšnji torek odvzeli tri guvernerske sedeže. Demokrati so republikancem pobrali sedeže v Arizoni, Massachusettsu in Marylandu, medtem ko so republikanci demokratom odvzeli sedež v Nevadi. Kari Lake ima sicer trdno podporo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki si jo je prislužila s tem, da ponavlja njegove trditve o volilnih prevarah leta 2020. Že pred volitvami je govorila, da bo rezultat sprejela le, če zmaga.

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta ponoči tik pred zdajci dosegla dogovor o proračunu za leto 2023, ki se osredotoča na glavne politične prioritete unije. Proračun je težak 186,6 milijarde evrov v obveznostih, kar glede na letošnjega predstavlja 1,1-odstotno rast, so sporočili iz Bruslja. Za nepredvidljive potrebe bo znotraj proračuna v okviru večletnega finančnega okvira 2021-2027 na voljo 400 milijonov evrov. Parlament in Svetu EU imata zdaj 14 dni časa, da formalno potrdita dosežen dogovor. Svet EU ga bo po pričakovanjih potrdil 22. novembra.

NEW YORK - Svetovno prebivalstvo bo po izračunih Združenih narodov danes preseglo simbolično mejo osem milijard ljudi. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres poudaril, da je mejnik priložnost, da proslavimo različnost in napredek, obenem pa razmislimo o odgovornosti človeštva za planet.

WASHINGTON - Šest držav - Kitajska, Malezija, Savdska Arabija, Katar, Združeni arabski emirati in Turčija - je v letih 2017 in 2018 v Trumpovem hotelu porabilo več kot 750.000 dolarjev, je v ponedeljek objavil odbor ameriškega kongresa za vladni nadzor. Poročilo je objavila predsednica odbora, demokratka Carolyn Maloney. V tem vidi veliko zaroto in trdi, da so predstavniki omenjenih držav s tem, ko so najemali sobe v Trumpovem hotelu v Washingtonu, skušali vplivati na ameriško zunanjo politiko. Dokumenti naj bi tudi odpirali vprašanje, ali so Trumpa na položaju predsednika ZDA vodili osebni interesi ali interesi ameriškega ljudstva. Vendar pa Maloney ni z ničemer dokazala, da je Trump dejansko storil kaj narobe.

LOS ANGELES - Na sojenju nekdanjemu slavnemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu zaradi spolnih napadov je v ponedeljek pričala prva dama Kalifornije, sicer pa igralka in režiserka dokumentarnih filmov Jennifer Siebel Newsom, ki naj bi jo obtoženi posilil. Siebel Newsom se je opisala kot takrat nebogljeno igralko, ki je hotela uspeti v Hollywoodu. Leta 2005 je šla na sestanek z Weinsteinom v njegov hotel, kjer naj bi jo posilil. Njegovi odvetniki trdijo, da je šlo za soglasne spolne odnose in običajno prakso v Hollywoodu.

LUXEMBOURG - Evropski statistični urad Eurostat je v drugi objavi potrdil oceno, da se je bruto domači proizvod (BDP) tako v območju z evrom kot v EU v tretjem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih na četrtletni ravni zvišal za 0,2 odstotka. Medletno je bila rast 2,1- in 2,4-odstotna. Nemčija je na četrtletni ravni beležila 0,3-odstotno, na letni ravni pa 1,1-odstotno gospodarsko rast. Francija je imela 0,2- in 1,0-odstotno, Italija 0,5- in 2,6-odstotno ter Španija 0,2- in 3,8-odstotno gospodarsko rast.

BERLIN - Rast cen na ravni proizvajalcev je v Nemčiji oktobra dosegla najnižjo raven v osmih mesecih, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis. Na medletni ravni je bila 17,4-odstotna, septembra denimo 19,9-odstotna. Nazadnje je bila nižja februarja, ko je bila 16,6-odstotna.

TOKIO - Japonsko gospodarstvo se je v četrtletju med julijem in koncem septembra nepričakovano skrčilo. Medletno je japonski bruto domači proizvod upadel za 1,2 odstotka, je objavila japonska vlada. Nazadovanje je posledica povečanega uvoza na eni strani in ohladitve zasebne potrošnje na račun naraščajoče inflacije na drugi strani.

MOSKVA - Ruska vojska skuša v vojni proti Ukrajini vpoklicane nabornike motivirati tudi z bonusi in nagradami. Vojaški radio Zvezda je na Telegramu objavil, da jim za sestrelitev ukrajinskega letala obljubljajo denarno nagrado v vrednosti 5000 evrov, za sestrelitev helikopterja 3200 evrov, za uničenje tanka pa 1600 evrov. Mogoča so tudi plačila vojakom, ki se izkažejo pri uničevanju sovražnih borcev. Vojakom, ki se borijo v Ukrajini, poleg tega obljubljajo visoke plače in finančno varnost v primeru poškodbe ali smrti.

PRIŠTINA - V štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom na severu Kosova je kosovska predsednica Vjosa Osmani za 18. december razpisala izredne županske volitve. Volitve bodo potekale v občinah Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan, kjer so župani odstopili v znak protesta zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Iz urada predsednice so odločitev sporočili v ponedeljek zvečer po njenih posvetih s predstavniki političnih strank in državne volilne komisije.

WASHINGTON/TEL AVIV - Družina palestinsko-ameriške novinarke Shireen Abu Akleh, ki so jo maja med poročanjem z okupiranega Zahodnega brega ubile izraelske sile, je pozdravila poročila o preiskavi tragičnega dogodka, ki naj bi jo sprožil ameriški zvezni preiskovalni urad FBI. Dosedanji preiskavi Združenih narodov in ZDA sta potrdili, da so Abu Akleh ubili pripadniki izraelskih sil. Izraelski obrambni minister Beni Ganc je vnaprej sporočil, da Izrael ne bo sodeloval z zunanjo preiskavo, ki jo je označil za napako.

FRANKFURT - Evropske borze so se večinoma obarvale v zeleno, a se indeksi vendarle gibljejo blizu izhodišč. Tudi vlagatelji na stari celini premlevajo predvsem novice s Kitajske, ki nakazujejo rahljanje strogih protikoronskih ukrepov. Odprava ničelne tolerance do covida bi namreč lahko pomenila nov zagon tamkajšnjega gospodarstva. Evro pridobiva.

LOS ANGELES - Znani ameriški televizijski voditelj Jay Leno je v požaru v garaži na svojem domu v Los Angelesu dobil hude opekline, zaradi katerih je sedaj na zdravljenju v bolnišnici. Opekline na obrazu je dobil v nedeljo, ko je zagorel eden od njegovih številnih avtomobilov.

NEW YORK - Avkcijska hiša Phillips bo na dražbi ponudila sliki Andyja Warhola. Na dražbo ju daje Warholov nečak. Zanju se nadejajo iztržiti več sto tisoč dolarjev. Sta iz zgodnjega Warholovega obdobja, ustvaril ju je kot 20-letni študent umetnosti v rodnem Pittsburghu v Pensilvaniji, kjer je živel kot sin delavske družine vzhodnoevropskih priseljencev.

jav/jb/vr/mrn/lkr/akt/jvo/am/sk/rp/zc/uk/mc/jes/msc/jav
© STA, 2022