Biden in Xi izmenjala opozorila glede Tajvana in posvarila pred uporabo jedrskega orožja

Bali, 14. novembra - Predsednik ZDA Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping sta danes po triurnem srečanju na Baliju poudarila pomen premoščanja razlik in izogibanja konfliktu med državama, se strinjala, da se jedrska vojna ne sme začeti in si izmenjala opozorila glede Tajvana.

Indonezija, Bali.
Na indonezijskem otoku Bali bo v torek in sredo vrh skupine G20, ki se ga bodo udeležili voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev in razpravljali o številnih perečih temah. V ospredju bodo med drugim odnosi med ZDA in Kitajsko ter vojna v Ukrajini.
Srečanje kitajskega predsednika Xija Jinpinga in ameriškega predsednika Joeja Bidna.
Foto: Xinhua/STA

Xi je po srečanju dejal, da imata Kitajska in ZDA več skupnih interesov ter da je svet dovolj velik, da lahko v njem uspevata obe državi. Biden pa je zatrdil, da morata velesili svetu pokazati, da lahko obvladujeta razlike in preprečita, da bi tekmovalnost prerasla v konflikt.

Biden je obsodil Kitajske agresivne ukrepe proti Tajvanu, ki po njegovi oceni spodkopavajo mir in stabilnost v regiji, vendar pa mu je Xi dal jasno vedeti, da je tajvansko vprašanje temeljni interes Pekinga in stvar Kitajcev.

msc/sk/msc
© STA, 2022