Ob današnjem mednarodnem dnevu polnozrnatih žit opozorila o premalo zaužite prehranske vlaknine pri Slovencih

Ljubljana, 15. novembra - Ob današnjem mednarodnem dnevu polnozrnatih žit so na Inštitutu za nutricionistiko opozorili, da prebivalci Slovenije zaužijejo bistveno premalo prehranske vlaknine, ki jo vsebujejo tudi polnozrnati žitni izdelki. Na dan je zaužijejo le okrog 20 namesto priporočenih 30 gramov.

Miklavž na Dravskem polju.
Žitno polje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot navajajo na inštitutu, podobno stanje opažajo tudi v mnogih drugih razvitih državah, razlog za to pa je sodoben način prehranjevanja, ki vključuje preveč visoko predelanih živil z majhno vsebnostjo prehranske vlaknine.

Ustrezen vnos prehranske vlaknine ugodno vpliva na prebavo, obenem se zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 in raka. Ključni viri prehranske vlaknine so zelenjava, stročnice, sadje in polnozrnati žitni izdelki. Veliki učinki se dosežejo že z majhnimi spremembami, denimo zamenjavo belega kruha s polnozrnatim.

spc/mo
© STA, 2022