Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

MARIBOR - Kandidatka Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti za županjo Mestne občine Maribor Lidija Divjak Mirnik se zavzema za pravičen razvoj Maribora. Po njenih besedah so to že večkrat dokazali, med drugim z nasprotovanjem predlogu novega občinskega načrta. V volilnem programu med drugim napoveduje enkrat letno skupen zbor predstavnikov vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter imenovanje podžupana za to področje. Vrednost participativnega proračuna bi zvišala na dva odstotka občinskega proračuna, obljublja takojšnji pričetek gradnje zdravstvene postaje Tezno, ustanovitev mestne drevesnice in uvedbo mestne kartice.

MARIBOR - Kandidat SD za župana Mestne občine Maribor Boštjan Klun je gostil ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Jevška, s katerim sta govorila o možnostih črpanja sredstev EU v naslednjem finančnem obdobju. Minister je povedal, da so bile vse mestne občine doslej zelo uspešne pri črpanju sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb, zato bodo ta princip ohranili. Maribor lahko v okviru tega mehanizma kandidira za sredstva v višini do 20 milijonov evrov, sicer pa ima možnost pridobiti sredstva tudi v okviru drugih mehanizmov, med drugim pri tistih za spodbujanje znanosti, tehnologij in inovacij, za kar se zavzema tudi županski kandidat Klun.

MARIBOR - Člani stranke Vesna so se v Mestni občini Maribor pridružili Listi kolesarjev in pešcev, ki ponovno kandidira za mestni svet s kandidatom za župana Josipom Rotarjem. Predsednik liste Rotar in sopredsednica Vesne Urša Zgojznik sta danes podpisala dogovor o dolgoročnem sodelovanju na lokalni, državni in evropski ravni. Urša Zgojznik je ob tem povedala, da je Lista kolesarjev in peščev prva in edina pobratena lista oz. stranka, ki jo imamo ustanovitelji, člani stranke Vesna zapisano v svoj DNK. Rotar pa je dodal, da v listi stavijo na politiko od spodaj navzgor in da zadnja leta dokazujejo, da je to prava pot.

SLOVENJ GRADEC - Slovenjegraška lista za mesto in vas je predstavila kandidatno listo in program, s katerim nagovarja volivce. Svoje temeljno poslanstvo lista vidi v opozarjanju na pomena trajnostnega prostorskega umeščanja projektov. V listi se sprašujejo, ali je južna slovenjgraška obvoznica sploh potrebna, za vzdrževanje cest na podeželju bi podelili koncesijo. Slovenjegraška lista za mesto in vas se na nedeljske lokalne volitve podaja s polno, 25-člansko listo kandidatov za mestne svetnike. Na listi so štirje obstoječi svetniki.

TOLMIN - Potem ko je župan Občine Tolmin Uroš Brežan letos postal minister, ga je na čelu občine začasno zamenjala podžupanja Maša Klavora, ki se je odločila, da bo kandidirala za županjo v novem mandatu. Njena protikandidata bosta Oton Bratuž in Alen Červ. Tolminska občina bo tako po letu 2006 dobila novega župana ali prvo županjo.

CERKNICA - Občinski odbor NSi Cerknica je predstavil listo kandidatov na lokalnih volitvah in glavne poudarke programa njihovega načrta za trajnostni razvoj Občine Cerknica. Poslanki Ivi Dimic so se pridružili kandidati na listi za občinski svet, podporo jim je izrazil tudi poslanec in nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

ČRNOMELJ - Črnomaljski župan Andrej Kavšek je predstavil kandidaturo za vnovični oz. drugi županski mandat in svetniške kandidate Liste za razvoj, ki ga podpira pri njegovi kandidaturi. Kandidira sicer s podpisi volivcev. Ocenjuje, da je štiriletni mandat prekratek za uresničitev vseh zastavljenih ciljev. Že sprožene in načrtovane projekte želi dokončati, skupaj z Listo za razvoj pa si bo še naprej prizadeval za razvoj občine na višji ravni, je povedal za STA.

LJUBLJANA - Predsednik NSi Matej Tonin je v nedeljo izrazil optimizem pred prihajajočimi lokalnimi volitvami. Dejal je, da ga na nek način navdaja s pozitivnimi mislimi odziv ljudi, ki so NSi prepoznali kot kredibilno stranko, ki ima ogromno znanja in ki predvsem tudi zna stvari narediti. Tako da se, kot je dejal, lokalnih volitev veseli. Glede ciljev ki so si jih v stranki pred lokalnimi volitvami postavili, pa ni bil konkreten.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so v nedeljo državljane pozvali, da se v čim večjem številu udeležijo lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo. Tudi na lokalni ravni je veliko težav, z udeležbo na volitvah pa to lahko spremenimo, menijo v inštitutu.

vpu/rbo/ase/tz
© STA, 2022