Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ISTANBUL - Turški notranji minister Süleyman Soylu je odgovornost za nedeljski bombni napad v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, še 81 pa je bilo ranjenih, pripisal prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Policija naj bi v povezavi z napadom pridržala že 46 ljudi, med njimi tudi sirsko državljanko, ki naj bi podtaknila bombo. V skladu s sporazumom bo London Franciji v letih 2022-2023 plačal 72,2 milijona evrov, da bo Pariz lahko za 40 odstotkov povečal število pripadnikov varnostnih sil, ki patruljirajo na francoski severni obali.

KIJEV - Ruska vojska je v Hersonu zagrešila enaka grozodejstva kot v ostalih regijah, je v nedeljo zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Poudaril je tudi, da so v tej regiji na jugu države že v teku dela za hitro obnovo ključne infrastrukture. Vse prebivalce Hersona je prosil, naj ne pozabijo, da so razmere v regiji še vedno zelo nevarne in pojasnil, da je bil pri odstranjevanju min ubit ukrajinski vojak, še štirje pa so bili ranjeni.

PARIZ - Francija in Združeno kraljestvo sta podpisala nov sporazum o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih migracij čez Rokavski preliv, ki ga skuša prečkati vse več migrantov. Ti se v želji, da bi dosegli Anglijo, na nevarno pot pogosto odpravijo v majhnih čolnih, vprašanje migracij pa je pogosto vir napetosti v francosko-britanskih odnosih.

PARIZ/RIM - Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov italijanski kolega Sergio Mattarella sta v luči spora med državama glede sprejema migrantov, rešenih v Sredozemlju, pozvala k vrnitvi k celovitemu sodelovanju tako na dvostranski ravni kot znotraj EU, je sporočilo francosko predsedstvo. Do pogovora med Macronom in Mattarello je prišlo po tistem, ko je italijanska skrajno desna vlada premierke Giorgie Meloni zavrnila izkrcanje reševalne ladje Ocean Viking z 234 migranti na krovu, zaradi česar je ladji po večdnevnem čakanju minuli petek vstop v pristanišče v Toulonu dovolila Francija.

ERBIL - Iran je izvedel več napadov z raketami in brezpilotnimi letali, katerih tarča so bili sedeži kurdskih oboroženih skupin na severu Iraka, je za iransko tiskovno agencijo Fars dejal neimenovani iranski vojaški vir. Lokalne iraške oblasti so medtem poročale o eni smrtni žrtvi in še osmih ranjenih. ran je konec septembra že izvedel podobne napade, v katerih je bilo ubitih več kot deset ljudi v Kurdistanu. Teheran namreč tamkajšnje kurdske oborožene skupine krivi, da podpihujejo val protestov, ki že skoraj dva meseca pretresa Iran.

JERUZALEM - Izraelske sile so na zasedenem Zahodnem bregu ubile Palestinko, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska je medtem potrdila, da so potekale racije na tem območju in da je prišlo do strelskega incidenta, pri čemer pa smrtne žrtve ni potrdila. Nasilje na tem območju se je okrepilo od marca, ko je Izrael sprožil skoraj vsakodnevne racije v odgovor na vrsto smrtonosnih napadov na Izraelce.

BALI - Na indonezijskem Baliju je pred vrhom skupine G20 vznemirila vest ameriške tiskovne agencije AP, da so ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova ob prihodu na vrh prepeljali v bolnišnico zaradi zdravstvenih težav. Rusko zunanje ministrstvo, kasneje pa tudi sam Lavrov, sta te informacije zanikala in zatrdila, da gre za lažno novico.

BRUSELJ - Evropska unija namerava okrepiti humanitarno pomoč tistim, ki jih je vse bolj nezanesljiva preskrba s hrano najhuje prizadela. Novi sveženj pomoči v višini 210 milijonov evrov bo namenjen 15 državam po svetu, z njim pa želijo omiliti posledice lakote, je pred vrhom skupine 20 najmočnejših svetovnih gospodarstev sporočila Evropska komisija. Z novim svežnjem se bo skupna pomoč EU za zanesljivo preskrbo s hrano po svetu v obdobju med letoma 2020 in 2024 povečala na osem milijard evrov.

LUXEMBOURG - Evropska komisija mora po mnenju evropskega računskega sodišča bolje vključiti glavne prioritete politike EU v okvir smotrnosti, zlasti za enakost spolov, digitalni prehod in cilje trajnostnega razvoja. "Hkrati mora v svojem pristopu upoštevati stroške in izvedljivost," je poudaril član računskega sodišča Francois-Roger Cazala. Revizorji so tokrat prvič poročali o horizontalnih prioritetah EU kot celoti.

REKA - Na progi med Reko in Moravicami na Hrvaškem je tovorni vlak minulo noč na železniški postaji Škrljevo trčil v parkirane vagone. Po navedbah policije v nesreči ni bil nihče poškodovan, je pa zaradi nje prekinjen železniški promet na progi.

NEW YORK - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump naj bi v torek napovedal vnovično kandidaturo za predsednika ZDA. S kandidaturo za volitve, ki bodo potekale šele leta 2024, se Trump po mnenju nekaterih analitikov želi izogniti kazenskemu pregonu zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše in drugim pravnim težavam.

NEW YORK - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa demokratka Nancy Pelosi je v nedeljo dejala, da jo kolegi pozivajo, naj ponovno kandidira za to funkcijo, ne glede na to, da bodo večino v tem domu kongresa najverjetneje prevzeli republikanci. Za večino v predstavniškem domu kongresa je potrebnih 218 glasov, republikancem pa se v najboljšem primeru sedaj obeta do 220 glasov.

DÜSSELDORF - Na letošnji podelitvi evropskih glasbenih nagrad televizije MTV, ki je bila v nedeljo v Düsseldorfu, je bila zvezda večera ameriška pevka Taylor Swift, ki je zmagala v kar štirih kategorijah. Razglašena je bila za najboljšo izvajalko, prejela je dve nagradi za videospot za skladbo All Too Well ter zmagala v kategoriji pop.

akt/akt
© STA, 2022