Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poslanci so v DZ začeli obravnavno interpelacije ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki so jo vložili v SDS. Ministrici očitajo zlorabo funkcije, nedosledno izvajanje zakonov, opustitev dolžnostnih ravnanj in zavajanje javnosti glede nezakonitih migracij in posledic odstranjevanja ograje na južni meji, je pojasnil Branko Grims (SDS). Bobnarjeva očitke v interpelaciji zavrača kot neutemeljene in zavajajoče, saj da ji očitajo predvsem spoštovanje človekovih pravic, na kar je kot pravnica in človek predvsem ponosna. Javnost je to po njenih besedah že opazila, saj podatki kažejo, da policiji znova zaupa. V koaliciji so izpostavili ministričino dobro delo, zato interpelacije ne bodo podprli. Podprli pa jo bodo v SDS, prav tako v NSi, kjer se pridružujejo kritikam SDS o neutemeljenem odstranjevanju ograje na južni meji.

LJUBLJANA - Država je prvič izplačala draginjski dodatek za otroke. Nakazala ga je družinam z otroki, upravičenim do otroškega dodatka, in sicer v višini dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka, od najmanj 21 do največ 123 evrov. Do draginjskega dodatka so upravičene tudi rejniške družine za otroke do 18 leta. Sledili bosta še dve izplačili.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec verjame, da se bo socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnem svetu v petek uspelo dogovoriti o uskladitvi minimalne plače. Želi si, da bi nato stekla pogajanja o novem plačnem modelu v gospodarstvu, da bi rasti minimalne plače sledila tudi rast povprečne plače.

BRUSELJ - Slovenija bo sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov, je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU, na katerem bodo misijo uradno zagnali, povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija misije najverjetneje ne bo gostila, bo pa s svojimi predstavniki sodelovala pri urjenju. Tu ne gre za pošiljanje vojaške opreme, ampak res za pomoč, je pojasnila zunanja ministrica.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU napovedala, da se bo na zunanjepolitičnem področju redno posvetovala z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar. V izjavi za STA je Fajonova izrazila prepričanje, da se, kot je napovedala Pirc Musar, ne bomo več ukvarjali s preteklostjo, ampak s prihodnostjo. Na zunanjepolitičnem področju bosta imeli zagotovo veliko skupnih izzivov, je še dejala zunanja ministrica.

LJUBLJANA - Skupščina Elektra Ljubljana bo 16. decembra na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) odločala o menjavi treh nadzornikov družbe. SDH predlaga razrešitev Božidarja Godnjavca, Davorina Dimiča in Gorazda Justinka, namesto njih pa bi za nadzornike s štiriletnim mandatom imenovali Vekoslava Korošca, Marka Naraločnika in Davida Skornška.

LJUBLJANA - V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so pripravili smernice za moderiranje komentarjev na profilih na družbenih omrežjih, ki jih upravljajo ministrstva in vladne službe. Z moderiranjem komentarjev bodo skrbeli, da se pri izmenjavi mnenj nihče ne bo počutil izključenega, osebno prizadetega, ponižanega, užaljenega, so ob tem zapisali v Ukomu.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 389 PCR-testih in 1356 hitrih antigenskih testih potrdili 250 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 50 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 19. V nedeljo sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 8887 aktivnih primerov okužbe, kar je 92 manj kot dan prej.

KOČEVJE - Izdelovalci študije, v okviru katere so iskali najprimernejšo lokacijo za preselitev proizvodnje Melamina, so za najprimernejšo lokacijo ocenili območje na severu Kočevja, natančneje med Gorenjem in Klinjo vasjo v smeri proti Mali Gori. Če bi postopki tekli hitro, bi lahko proizvodnjo zagnali v dveh do treh letih, pravijo v podjetju.

LJUBLJANA - Znani so nominiranci za najboljši literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma. V igri za nagrado so Ajda Bračič z zbirko kratkih zgodb Leteči ljudje, Adriana Kuči z romanom Ime mi je Sarajevo, Pino Pograjc s pesmimi Trgetanje, Veronika Razpotnik s knjigo poezije Krekspot na požarnih štengah in Selma Skenderović z zgodbami Zakaj molčiš, Hava?

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ta mesec imenovala 103 nove člane in članice stalnih strokovnih komisij ministrstva za kulturo, ki so bili izbrani na podlagi javnih vabil, objavljenih v začetku oktobra. Prejeli so 400 kandidatur 300 posameznikov in posameznic, so sporočili iz ministrstva, kjer številčen odziv razumejo kot izraz zaupanja.

LJUBLJANA - Praznujemo dan slovenskega znakovnega jezika, ki je materni jezik gluhih. Kot jezik sporazumevanja ga pri nas uporablja okoli 1500 oseb. Želja reprezentativne invalidske organizacije za osebe z izgubo sluha je, da se začne slovenski znakovni jezik nemudoma vključevati v vse vertikale izobraževanja, so zapisali v sporočilu za javnost. Predsednik Borut Pahor je na posebni slovesnosti ob dnevu slovenskega znakovnega jezika vročil priznanja jabolko navdiha štirim izjemnim posameznikom na področju gluhoslepote, ki s svojimi dejanji simbolizirajo vrednote solidarnosti, inkluzivnosti in življenjske moči. Prejeli so ga Simona Gerenčer, Matjaž Juhart, Bojan Mord in Jože Tekavčič.

LJUBLJANA - Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke. Pod sloganom Zajtrk z mlekom - super dan bodo otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, poleg z mlekom še z medom, maslom, kruhom in jabolki oz. drugim sadjem lokalnega porekla.

GROSUPLJE - Slovenske splošne knjižnice danes začenja svoj teden, v katerem z različnimi prireditvami nagovarjajo svoje člane, k vpisu pa vabijo tudi nove obiskovalce. Rdeča nit letošnjega tedna je povabilo Izvolite (v) knjižnico, končal pa se bo v petek s podelitvijo nagrad.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Po nedeljski zmagi Nataše Pirc Musar v drugem krogu predsedniških volitev bodo izidom prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Te sicer izidov ne morejo bistveno spremeniti. Pričakovati je tudi nove čestitke novoizvoljeni predsednici, prvi ženski na tem položaju.

LJUBLJANA - Mesto Slovenije je v Evropski uniji in Natu, predvsem pa v jedrnem delu Evrope, ki verjame v temeljne človekove pravice in svoboščine ter vladavino prava, je v prvem pogovoru po zmagi na nedeljskih volitvah za Radio Slovenija povedala prihodnja predsednica Nataša Pirc Musar. Za prvo pot v tujino načrtuje turnejo po državah Zahodnega Balkana.

LJUBLJANA - Novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar so čestitke izrekli tudi v vrhu slovenske Katoliške cerkve. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje si med drugim želi, da bi nova predsednica krepila odprt in tvoren dialog med državo in verskimi skupnostmi. Saje je Pirc Musarjevi tudi zaželel, da bi "odgovorno službo, ki ji je bila zaupana, opravljala v blagor vseh državljank in državljanov naše domovine".

LJUBLJANA - Ob izvolitvi na mesto prve predsednice republike Nataši Pirc Musar čestitajo tudi v Islamski skupnosti. Mufti Nevzet Porić je prepričan, da bodo z novoizvoljeno predsednico dobro sodelovali ter krepili dobre odnose. "Vaše razumevanje človekovih, manjšinskih in ustavnih pravic, ki jih ves čas zagovarjate, daje upanje, da boste znali prisluhniti manjšinskim skupinam v Sloveniji, ki bogatimo našo državo. Naj vas Bog čuva," je v čestitki zapisal Porić.

LJUBLJANA - Anže Logar je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev prejel 409.761 glasov, kar je več, kot sta jih na aprilskih volitvah v DZ prejeli stranki SDS in NSi skupaj. Medtem pa zmagovalki volitev Nataši Pirc Musar s prejetimi 478.399 glasovi ni uspelo pridobiti vseh glasov, ki so jih volivci aprila namenili parlamentarnima Gibanju Svoboda in SD. Pirc Musar je večino volivcev prepričala v 59 volilnih okrajih, njen protikandidat Logar pa v 29 okrajih. Novoizvoljena predsednica republike je najbolj prepričljivo zmagala v Kopru, Logarju pa so volivci največjo podporo namenili v Ribnici.

LJUBLJANA - Analitik in direktor agencije Valicon Andraž Zorko ocenjuje, da je rezultat predsedniških volitev skladen s pričakovanji, napovedmi in ocenami ter brez presenečenj. Po njegovih besedah je poleg zmagovalke Nataše Pirc Musar do neke mere zmagovalec tudi Anže Logar, ki je presegel 400.000 glasov, je povedal za STA.

LJUBLJANA - Novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar so na Twitterju čestitali tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in Slovensko sodniško društvo. V slednjem si obetajo skupno prizadevanje za neodvisnost sodstva. Ministrica pa ji je zaželela, naj jo vodijo srčnost, modrost in preudarnost v dobro vseh državljank in državljanov.

LJUBLJANA - Zmagovalki predsedniških volitev Nataši Pirc Musar sta v nedeljo v volilnem štabu podporo izrazila tudi nekdanja predsednika DZ Pavel Gantar in Igor Zorčič. Strinjata se, da si državljani na tem mestu očitno želijo nekoga, ki bo odločen in se bo odzival na aktualno dogajanje. Pozdravila sta tudi tokratno nekoliko višjo volilno udeležbo.

LJUBLJANA - Tuji mediji ob izvolitvi Nataše Pirc Musar na položaj predsednice Slovenije soglasno izpostavljajo, da gre za prvo žensko na tem položaju. Označujejo jo kot liberalno nekdanjo novinarko in odvetnico, številni pa omenjajo tudi njene povezave z Melanio Trump, ki jo je pred leti zastopala.

LJUBLJANA - Novinarji tujih medijev, ki so nedeljske predsedniške volitve spremljali v uradnem medijskem središču na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, po izvolitvi Nataše Pirc Musar za novo predsednico države ne pričakujejo sprememb v odnosih med Slovenijo in sosednjimi državami. Mandat predsednika Boruta Pahorja pa povečini ocenjujejo pozitivno.

apo/mo/tz
© STA, 2022