Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Ameriški mediji so demokratsko senatorko iz Nevade Catherine Cortez Masto razglasili za zmagovalko senatnih volitev v Nevadi proti republikancu Adamu Laxaltu, s čimer imajo sedaj demokrati po torkovih vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata v novem senatu zagotovljenih najmanj 50 sedežev. To pomeni, da so za zdaj na istem, kot so bili pred volitvami, ko je bilo razmerje moči v zveznem senatu 50 proti 50, odločilni glas za večino pa je prispevala demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris. Neodločena ostaja senatna tekma v Georgii, kjer se bosta v drugem krogu pomerila demokratski senator Raphael Warnock ter republikanski izzivalec Herschel Warnock. V novem predstavniškem domu imajo demokrati doslej potrjene 204 sedeže, republikanci pa 211. Za prevzem večine je potrebnih 218 sedežev.

PHNOM PENH - Na vrhu Aseana v Kambodži pričakovano niso sprejeli skupne deklaracije. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za to obtožil ZDA in njihove zahodne zaveznice, ki da so vztrajale pri povsem nesprejemljivem besedilu glede razmer v Ukrajini. Je pa ameriška delegacija med nastopom Lavrova ostala v dvorani. Lavrov je menil, da si skušajo ZDA skupaj z Natom prisvojiti azijsko-pacifiško regijo z njeno militarizacijo. Zveza Nato po njegovih besedah ni več izključno obrambno zavezništvo, ampak namerava v regiji igrati vodilno vlogo ter tako imenovano obrambno linijo že premika na Južnokitajsko morje.

DŽAKARTA - Ministri za zdravje in finance držav skupine G20 so pred srečanjem voditeljev te skupine prihodnji teden na Baliju ustanovili sklad za boj proti naslednji svetovni pandemiji. Trenutno zajema 1,4 milijarde ameriških dolarjev, kar pa po ocenah predsedujočega ni dovolj za uspešno soočanje z novo krizo. Ustanovitev sklada je sporočil predsedujoči srečanju, indonezijski predsednik Joko Widodo, v družbi generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije in predsednika Svetovne banke. Po besedah Widoda bo sicer za soočanje z prihodnjo globalno pandemijo potrebnih 31 milijard dolarjev.

LONDON - Britanski finančni minister Jeremy Hunt je spričo zahtevnega gospodarskega položaja Velike Britanije napovedal obsežno zvišanje davkov.Bojim se, da bomo vsi morali plačevati višje davke, je dejal v pogovoru za televizijo Sky News. Nakazal je, da se bodo davki najbolj zvišali za premožnejše. Finančni minister bo v četrtek predstavil proračunski načrt, ki ga javnost napeto pričakuje. Po poročanju medijev manjka v proračunu okoli 40 milijard funtov (46 milijard evrov), ki jih namerava pokriti z zvišanjem davkov in varčevanjem.

TIRANA - Več tisoč privržencev desno usmerjene opozicije v Albaniji je v soboto v Tirani protestiralo proti levosredinski vladi. Vodja opozicije Sali Berisha je ob tem v nagovoru označil predsednika vlade Edija Ramo za sovražnika svobode in volilne pravice. Obtožil ga je zatiranja, volilnih prevar in korupcije. Gre za nadaljevanje protestov opozicije, ki so se začeli julija. Z njimi želi Berisha, ki je bil leta 1992 prvi svobodno izvoljeni albanski predsednik po padcu komunizma, odstraniti s položaja Ramo, ki je predsednik vlade od leta 2013.

LILLE - V mestu Lille na severu Francije sta se v soboto zrušili dve manjši stanovanjski stavbi. Izpod ruševin ene od njih so potegnili truplo. Obe trinadstropni stavbi v središču mesta so preventivno evakuirali, potem ko so stanovalci opozorili, da se je eden od zidov nagnil, slišali pa so tudi pokanje v strukturi. Po zrušenju so oblasti ugotovile, da se iz ene od stavb ni umaknil moški, ki je za konec tedna tam najel stanovanje. Zakaj je prišlo do zrušenja, pristojni še ugotavljajo.

np/np
© STA, 2022