Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 11. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Evropska komisija Sloveniji v jesenski gospodarski napovedi za letos napoveduje 6,2-odstotno gospodarsko rast. To je 0,8 odstotne točke več od julijske napovedi, že takrat pa je za 1,7 odstotne točke dvignila napoved iz maja. V 2023 v Bruslju pričakujejo 0,8-odstotno krepitev BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj kot julija. Inflacija bo po napovedih Bruslja letos 9,2-odstotna, kar je 1,6 odstotne točke več od julijske napovedi. V 2023 naj bi se umirila na 6,5 odstotka.

LJUBLJANA - DZ je obravnaval predlog interventnega zakona, s katerim se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka. Za toliko bo tudi omejen dvig oskrbnin v domovih. V Svobodi, SD in Levici so zadovoljni, da bodo upokojenci dobili pomoč, v SDS in NSi pa kritični, ker bodo večji znesek dobili tisti z višjimi prejemki.

LJUBLJANA - Kakšen bo postopek zvišanja minimalne plače, se Ekonomsko-socialni svet (ESS) še ni uskladil. Socialni partnerji so na tokratni seji opravili prvo razpravo o tem vprašanju in se dogovorili, da jo bodo nadaljevali prihodnji petek. Že zdaj pa je jasno, da bo minimalna plača v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov neto, je povedal minister Luka Mesec. Takrat bo na dnevnem redu tudi predlog shem subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, ki ju pripravlja vlada in bosta podjetjem po Meščevih besedah pomagali preživeti zimo.

LJUBLJANA - Redno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci sprejemali proračunske dokumente za prihodnji dve leti, se bo začelo v ponedeljek, 21. novembra. Na njej jih čaka tudi splošna razprava o zakonskem predlogu, ki je namenjen zaščiti žvižgačev.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo predvidoma zagnali do konca meseca, so povedali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja sicer začasno izklopili 14. oktobra.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih letos ustvarila sedem milijard evrov prihodkov od prodaje, kar je 128 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kljub močni rasti prihodkov se je čisti dobiček zaradi regulacije cen goriv krepko znižal; znašal je 24 milijonov evrov in je bil medletno za 74 odstotkov nižji.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 619 PCR in 3596 hitrih testih potrdili 555 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 38 bolnikov, kar je 12 manj kot dan prej, na intenzivni negi pa 15, eden manj kot dan prej. Umrl je en človek s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je odločilo, da mora država plačati odškodnino, ki je nastala kreditodajalcu zaradi ponarejenih osebnih dokumentov kreditojemalca. Ta je ponarejene dokumente pridobil na upravnih enotah, policija pa je ugotovila, da so uradniki nedosledno izvajali identifikacijo oseb pri izdaji dokumentov, poročajo današnje Slovenske novice.

LJUBLJANA - Vinogradniki in vinarji zaznamujejo martinovo, zanje prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po Sloveniji postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike se izteka volilna kampanja, ob polnoči bo začel veljati volilni molk. Do tedaj imata predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar še priložnost za prepričevanje volivcev, naj v nedeljo pridejo na volišča in oddajo glas za enega izmed njiju.

LJUBLJANA - Na četrtkov zadnji dan predčasnega glasovanja pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 22.348 volivcev oziroma 1,4 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo približno 4,8 odstotka volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije.

LJUBLJANA - Volilna napoved, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bo rezultat na nedeljskih predsedniških volitvah tesen. Prednost Nataše Pirc Musar pred Anžetom Logarjem namreč znaša le dobri dve odstotni točki. Pri tem bo pomembno vlogo igrala volilna udeležba - nižja ko bo, bolj ugoden bi bil lahko rezultat za Logarja. Za Pirc Musarjevo naj bi v nedeljo glasovalo 51,2 odstotka udeležencev volitev, za Logarja pa 48,8 odstotka.

LJUBLJANA - Slovenski škofje pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev pozivajo k udeležbi na glasovanju. Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci, je udeležba na volitvah "državljanska in krščanska dolžnost", volivce, še posebej katoličane pa vabijo, naj v nedeljo "razumno ter odgovorno oddajo svoj glas".

mrn/mrn
© STA, 2022