Slovenski strokovnjaki sodelovali pri pripravi Hudo dobrih iger za več gibanja osnovnošolcev

Ljubljana, 13. novembra - Slovenski strokovnjaki skupine SLOfit so sodelovali v mednarodnem projektu, na podlagi katerega je nastalo 100 Hudo dobrih iger. Gre za igre, pri katerih se učenci zabavajo, hkrati pa spodbujajo telesno aktivnost, ki je pomembna za njihovo zdravje, je za STA poudaril Gregor Jurak z ljubljanske fakultete za šport, ki je sodeloval pri projektu.

Ljubljana, Fakulteta za šport.
Novinarska konferenca Fakultete za šport Univerze v Ljubljani in Slovenske tiskovne agencije o občutnem upadu gibalne učinkovitosti in naraščanju debelosti slovenskih otrok v času covida-19.
Strokovnjak s fakultete za šport Gregor Jurak.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Igre so zmerno do visoko intenzivne in zasnovane tako, da spodbujajo gibanje vseh sodelujočih otrok, tudi tistih, ki so gibalno manj zmogljivi. Nekatere izmed iger so poznane globalno, druge pa prihajajo iz različnih kulturnih okolij.

Na vprašanje, zakaj za otroke ni dovolj le nizko intenzivno gibanje, odgovarja, da je ustrezna intenzivnost vadbe nujno potrebna pri skrbi za zdravje. To laično pomeni, da otroci globoko dihajo in se oznojijo, da se jim malce dvigne srčni utrip, je pojasnil.

da/mrn
© STA, 2022