Županske volitve: V Velenju več kandidatov napoveduje reorganizacijo občinske uprave

pripravila Vesna Pušnik Brezovnik

Velenje, 12. novembra - Več kandidatov za župana Mestne občine Velenje med prioritetami napoveduje reorganizacijo občinske uprave. Nekoliko se razlikujejo v odgovorih o stališču do prestrukturiranje regije, za STA pa so odgovarjali tudi na vprašanje, kaj bodo storili za zagotovitev stanovanj za mlade, ki jih v Velenju še vedno primanjkuje.

Velenje.
Grb občine Velenje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lidija Črnko, 55 let, specialistka andragogike (Gibanje Svoboda)

Članica Gibanja Svoboda, ki je že vrsto let zaposlena v Knjižnici Velenje, se bo v primeru izvolitve najprej lotila pregleda proračuna za 2023 in optimizacije dela občinske uprave. Med njene prioritete spadajo stanovanja za mlade in načrti za izgradnjo soseske za mlade v osrednjem delu mesta. Zavzema se za čimprejšnje sprejetje zakona o prestrukturiranju savinjsko-šaleške regije, ki bo omogočil črpanje sredstev za prestrukturiranje, naložbe in nove projekte. Prav tako se zavzema za vzpostavitev sklada za pravični prehod, ki bo omogočal uvajanje novih tehnologij in spodbujal krožno gospodarstvo ter zagotovil nova delovna mesta, pri čemer poudarja podporno vlogo lokalne skupnosti.

Peter Dermol, 44 let, univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike (SD in skupina volivcev)

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj, član SD in zadnji dve leti velenjski župan bo v primeru vnovične izvolitve nadaljeval pripravo projektov in delno reorganiziral občinsko upravo. Napoveduje vzpostavitev energetske pisarne za pomoč občanom in poslovnim subjektom ter vzpostavitev centra za pravičen prehod, ki bo nudil sistemsko podporo v postopkih prestrukturiranja vsem deležnikom. Čeprav se z letnico izstopa iz premoga 2033 ne strinja, je spomnil, da so na občini že začeli postopke prestrukturiranja. Glede mladih pa, da je prav njim namenil prve ukrepe, ko je postal župan. Zdaj je cilj, da v občini do leta 2027 zgradijo 400 novih stanovanj, od katerih bo tretjina namenjena izključno mladim.

Jože Hribar, 52 let, samostojni podjetnik (Naše Velenje)

Predsednik stranke Naše Velenje vse od ustanovitve leta 2018 med prioritetne naloge, če bo župan, postavlja zmanjšanje reprezentativnih stroškov za župana, manj občinske birokracije, zaposlovanje usposobljenih kadrov na občini in zmanjšanje stroškov javnih zavodov. Novim prostorom, kot so promenada, staro Velenje in Vista, je treba po njegovem mnenju dati vsebine, Visto tudi temeljito popraviti. Prepričan je, da se premogovnik ne bo zaprl tako hitro, kot si želi vlada, ter da bo Velenje našlo rešitev za delavce, pa tudi izgradnja lastne toplarne ne bi smela biti huda ovira. Krivdo, da v Velenju ni več stanovanj, pripisuje občinski oblasti. Ta bi morala pritegniti več investitorjev, meni.

Milan Medved, 62 let, doktor znanosti (skupina volivcev)

Zdaj že upokojeni kandidat, ki je širše najbolj poznan po delu v Premogovniku Velenje, se bo v primeru izvolitve najprej lotil temeljite analize stanja in določil prioritetne cilje. Napovedal je več sodelovanja na vseh ravneh in aktivnosti za čimprejšnjo rešitev perečih prometnih težav. Ocenjuje, da zapiranje premogovnika in Termoelektrarne Šoštanj pred začetkom obratovanja druga bloka krške nuklearke ni realen scenarij, sicer pa se zavzema za sprejetje zakona o postopnem zapiranju premogovnika. Dokler ne bo novih stanovanj in premišljenega stanovanjskega programa, je po mnenju člana SLS treba izkoristiti vse obstoječe možnosti, tudi s spremembami namembnosti, nadzidavami in podobno.

Benjamin Strozak, 59 let, diplomirani inženir tehnologije polimerov (Dobra država)

Član stranke Dobra država med prioritete dela župana poudarja zagotovitev dostopnega in učinkovitega zdravstva. Zavzema se za to, da se potenciali mladih izkoristijo, da se upoštevajo potrebe starejših, da prostori dobijo vsebine in da se uvede participativni proračun. Podpira odkop premoga, dokler lahko stroka zagotovi, da je to varno in ekonomsko upravičeno. Glede gradnje stanovanj pa poudarja, da je treba za to zagotoviti prostor in privabiti investitorje ter skupaj z gospodarstvom ustanoviti fond za izgradnjo t.i. kadrovskih stanovanj. Če želimo, da mladi ostanejo v občini, jim mora gospodarstvo zagotoviti delovna mesta in stanovanja, meni nekdanji član stranke LDS, sicer pa podjetnik.

Lidija Šolinc, 44 let, organizatorka socialne mreže (Resni.ca)

Samostojna podjetnica na področju gostinske dejavnosti se bo, če bo izvoljena za županjo, predvsem zavzemala za odpravo nepotizma in klientelizma. Zadala si je tudi cilj mladim zagotoviti zdravo, prijetno in varno okolje, da bodo ostali doma. Posebej si bo prizadevala za ureditev razmer v zdravstvenem domu. Termoelektrarna Šoštanj ima po njenem mnenju strateški pomen za lokalno skupnost, zato bo potrebno premisliti, kako ohraniti delovanje elektrarne in delovnih mest, dobro se po njenem kaže opcija sežiga odpadkov, pri tem bi za mnenje vprašala občane. Na stanovanjskem področju v Velenju vidi težavo v priseljevanju in prijavah začasnih bivanj, kot dobro rešitev pa ocenjuje stanovanjske zadruge.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

vpu/np
© STA, 2022