Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V državnem zboru poteka razprava o interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je znova pojasnila svoje ravnanje v primeru odpoklica nekdanjega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja in ocenila, da gre pri interpelaciji za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade. Podporo interpelaciji so v razpravi poleg predlagateljice SDS napovedali tudi v NSi. V koalicijski poslanskih skupinah Gibanje Svoboda, SD in Levica pa so poudarili, da so očitki neutemeljeni, in napovedali podporo ministrici.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v pogovoru za STA zatrdil, da to zimo nikogar ne bo zeblo, energije bo dovolj, cene ostajajo regulirane, s prihodnjimi ukrepi pa bo predvidljivost zagotovljena tudi za gospodarstvo. Učinek vseh ukrepov skupaj je v letošnjem letu mogoče ovrednotiti na okoli 400 milijonov evrov, v prihodnjem letu pričakujejo, da bo njihov obseg desetkrat večji. Po predlogih vlade bi se neto prejemki s prihodnjim letom ljudem na minimalni plači dvignili več od rasti inflacije. Del bremena bodo morali prevzeti delodajalci, je dejal. Glede referendumov 27. novembra pa pričakuje, da bodo ljudje ponovno povedali sedanji opoziciji, da so bile volitve 24. aprila izraz ljudske volje.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan tudi po izbrisu terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, pri čemer je bilo prizadetih skoraj 6000 ljudi, še uživa zaupanje premierja Roberta Goloba. Na podlagi ugotovitev o izbrisanih terminih bo Bešič Loredan dobil po Golobovih besedah kvečjemu večjo podporo, da se sistem informatizacije zdravstva uredi.

BRUSELJ - Evropski poslanci iz Slovenije so družno podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju. Poslanci različne politične pripadnosti so se tokrat strinjali, da je Hrvaška na vstop v schengen pripravljena in da je ta v interesu Slovenije. Obenem so sicer opozorili, da to zanjo pomeni tudi nove obveznosti.

LJUBLJANA - NLB je v prvih devetih mesecih letos na ravni skupine ustvarila 377,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 84 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K rasti je največ prispeval prevzem N Banke, nekdanje slovenske Sberbanke. Obrestni prihodki so porasli za 17 odstotkov, neobrestni prihodki za sedem odstotkov, je objavila banka. Poslovni rezultati so odlični in še ne odražajo stopnje stresa, ki ga trg pričakuje, je poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Matična banka je medtem v devetmesečju ustvarila 94,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 11,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA - Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 485,5 milijona prihodkov od prodaje, kar je na ravni enakega obdobja lani. Čisti dobiček se je zvišal za devet odstotkov na 39 milijonov evrov, je objavila družba. Obvladujoča družba skupine Telekom Slovenije je v devetmesečju beležila 430,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot v lanskem obdobju.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija DZ predlaga nekatere spremembe v sestavi preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Med njimi je tudi razrešitev Žana Mahniča in Janeza Magyarja, ki sta bila v komisijo imenovana na predlog SDS. Njuna razrešitev je predlagana, ker ju je komisija imenovala za priči. Predvideno je tudi imenovanje dodatnih članov preiskovalne komisije.

LJUBLJANA - Del zaposlenih v javnem sektorju bo danes dobil izplačane oktobrske plače, pri katerih bodo prvič občutili povišanja iz dogovora, ki so ga vlada in sindikati podpisali pred mesecem dni. Osnovne plače so se povišale za 4,5 odstotka, višje je nadomestilo za prehrano, delu zaposlenih pripada še poračun do višjega regresa.

LJUBLJANA - Pediatrična klinika UKC Ljubljana se v oktobru sooča z dodatnim povečanjem števila okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), okužba s katerim je nevarna za majhne otroke. Na pediatrični kliniki je trenutno hospitaliziranih sedem otrok, dva pa sta v intenzivni enoti, je danes pojasnil predstojnik pediatrične klinike Marko Pokorn.

LJUBLJANA - Skupna vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila septembra za 2,5 odstotka nižja kot avgusta, in sicer zaradi padca v predelovalnih dejavnostih in v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro. V medletni primerjavi je bila skupna vrednost proizvodnje nižja za 0,2 odstotka, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Po letu in pol rasti je število prostih delovnih mest v tretjem četrtletju upadlo. Na voljo jih je bilo 25.300, kar je za 3,5 odstotka manj kot v drugem četrtletju, je objavil statistični urad. Na drugi strani je število zasedenih delovnih mest še vedno v porastu in je tokrat prvič preseglo mejo 800.000.

LJUBLJANA - Kljub nadpovprečno topli jeseni se pristojni pripravljajo na začetek izvajanja zimske službe. Ta bo letos med drugim potekala v znamenju energetske draginje in pomanjkanja reagentov. Za čim večjo pretočnost cest bo ključno sodelovanje med vsemi deležniki, tudi vozniki, so se strinjali udeleženci konference. Dars bo v torek začel izvajati poseben program, s katerim želijo čim manj moteče zagotoviti čim večjo pretočnost in prevoznost cest po državi, je spomnil direktor področja vzdrževanja pri Darsu Damijan Jaklin.

BLED - Računovodski poklic je v Sloveniji stigmatiziran oz. ne uživa takšnega ugleda kot drugod, je bilo slišati na srečanju računovodij na Bledu. Med glavnimi razlogi navajajo kratko zgodovino računovodskih servisov, pomanjkanje integritete, pa tudi premalo znanja. Računovodja je lahko praktično vsak, saj pogoji za opravljanje poklica niso predpisani, so izpostavili.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - V sredo se je po podatkih okrajnih volilnih komisij predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 29.617 volivcev oz. 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev. V torek in sredo skupaj je predčasno glasovalo 3,43 odstotka volivcev, so sporočili iz DVK. Volilna udeležba na predčasnem glasovanju je tako še višja kot v oktobrskem prvem krogu volitev ter precej višja kot pred petimi leti. Predčasno glasovanje je mogoče še danes.

zc/jes
© STA, 2022