Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so z oktobrom znova vzpostavili sistem brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov. Pri tem je bilo prizadetih 5977 oseb, ki so jim izbrisali prihodnje termine. Med njimi je na srečo del posameznikov, ki so čakali na rentgen prsnega koša, kjer čakalnih dob praktično ni, je dejala Alenka Kolar z ministrstva. Odgovornost pripisujejo napakam zdravstvenih izvajalcev pri zamikanju terminov.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS je sprejela rebalans letošnjega finančnega načrta s 194-milijonskim primanjkljajem, ki ga bo ZZZS še uspel pokriti z lastnimi sredstvi. Skupščino in vodstvo ob tem skrbijo projekcije poslovanja, saj bo ZZZS v letu 2023 predvidoma posloval s primanjkljajem v višini 412 milijonov evrov, ki ga zavod ne bo več mogel pokriti.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča za spremembe plačnega sistema javnega sektorja na vladi predvidoma predstavila čez dva tedna. Predvideva, da bodo na vladi sprejeta še v novembru, takoj zatem pa načrtujejo tudi javne posvete na to temo, je ministrica pojasnila po današnji seji sveta za sistem plač v javnem sektorju. Na njej so se sicer seznanili z gibanjem plač v javnem sektorju v obdobju od leta 2008.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je podelil več odlikovanj. Red za zasluge so prejeli Slovenski gorniški klub Skala, Zveza geografov Slovenije in nekdanji ustavni sodnik Franc Testen. Medaljo za zasluge pa sta dobila raziskovalka zgodovine slovenske medicine Zvonka Zupanič Slavec in raziskovalec krajevne zgodovine Mihael Naglič.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bil pridelek grozdja predvidoma za okoli desetino manjši kot lani, ko so ga po podatkih statističnega urada pridelali okoli 84.000 ton. Ni hud padec, a sta bila dva zaporedna letnika, ki nista bila preveč bogata, zato vinarji večjih zalog vina nimajo, je povedal direktor Vinske družbe Slovenije in prvi mož sežanskega podjetja Vinakras Marjan Colja. Kakovost je po lanski vrhunski letos nekje v povprečju zadnjih let.

BRDA - Več kot 20 let je že, odkar so v Goriških Brdih začeli razmišljati o gradnji term. Prvotne idejne zasnove so se spreminjale, lokacija pa je ostajala ista - Spa resort Brda bodo postavili v bližini Dobrovega. Zdaj je novogoriška družba BHR Resort in nepremičnine začela s pridobivanjem dovoljenj, graditi pa bodo predvidoma začeli spomladi. Vrednost investicije je ocenjena na več kot 30 milijonov evrov.

LJUBLJANA - V ponedeljek se je zaključil javni poziv za izbiro kandidatov za profesionalne člane svetov zdravstvenih zavodov. Na razpis se jih je prijavilo 192, med njimi je večina sedanjih članov svetov zavodov, je povedal v. d. direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder.

NOVA GORICA - Na okrožnem sodišču je bil predobravnavni narok v zadevi smejalni plin. Štirje od šestih obtoženih za smrt bolnikov zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice leta 2015 so se izrekli za nedolžne. Začetek sodne obravnave je napovedan za marec prihodnje leto.

LJUBLJANA - S kostumsko dramo o avstrijski cesarici Sisi z naslovom Korzet režiserke Marie Kreutzer se začenja 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). V 33. izvedbi bo do 20. novembra prikazal približno 90 celovečernih in okoli 30 kratkih filmov. Za nagrado vodomec bo tekmovalo deset filmov.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih književnih prevajalcev je v torek zvečer Jermanovo nagrado za leto 2022 podelilo prevajalki Anji Naglič za prevod zbirke esejev Ornament množice Siegfrieda Kracauerja. Za nagrado je bila nominirana še Suzana Koncut za Pet čutov: filozofija mešanih teles Michela Serresa.

LJUBLJANA - Pesnica, sociologinja in aktivistka Nataša Velikonja, prejemnica letošnje Jenkove nagrade za pesniško zbirko Prostor sred križišč, je za STA spregovorila o pluralnosti družbe, moči poezije in uporu proti kulturni prisvojitvi. "Volja do osebnostne integritete je močnejša od homofobnega terorja," je povedala.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je po podatkih okrajnih volilnih komisij, ki jih je povzela Državna volilna komisija, svoj glas oddalo 24.760 volivcev oz. 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev. Predčasno je možno glas oddati do vključno četrtka.

LJUBLJANA - Kandidata za predsednika republike Anže Logar in Nataša Pirc Musar napovedujeta, da bosta, če bosta izvoljena, namenila veliko pozornosti vprašanjem Zahodnega Balkana, ki, kot menita, sodi v evropsko družino. Logar napoveduje nadaljevanje prizadevanj s svoje nekdanje ministrske funkcije, Pirc Musarjeva pa nadgradnjo pobude Brdo-Brioni.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob oddaji glasu na predčasnem glasovanju za volitve predsednika republike dejala, da je prepričana, da bo tokrat zmagala ženska. Od nje pričakuje tvorno sodelovanje in dobre odnose. Sicer pravi, da bo sodelovala z vsakim, ki želi dobro za državo. Volivce je pozvala, da se udeležijo glasovanja.

LJUBLJANA - V ZZB NOB Slovenije so pred drugim krogom predsedniških volitev podprli Natašo Pirc Musar. V njej vidijo "zaupanja vredno kandidatko, ki se bo kot predsednica republike postavila v bran vladavine prava, človekovih pravic in demokracije, ki se bo zgledovala po svetlih plateh naše zgodovine ter se zavzemala za blagostanje posameznikov in skupnosti".

LJUBLJANA, - Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je še danes možno oddati zahteve za nekatere posebne oblike glasovanja, kot sta glasovanje izven okraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu zaradi bolezni.

bg/bdo
© STA, 2022