S centrom Kemijskega inštituta bo dostop do naprednih genskih in celičnih zdravil lažji

Ljubljana, 7. novembra - Na Kemijskem inštitutu si prizadevajo za ustanovitev centra za tehnologijo genske in celične terapije, ki bi bolnikom omogočil dostop do napredenih genskih in celičnih zdravil. V Sloveniji imamo vrhunske strokovnjake, ki bi jih center lahko povezal, hkrati pa pomenil tudi pocenitev novih metod zdravljenja, so poudarili na okrogli mizi.

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Okrogla miza o prenosu genskih in celičnih biomedicinskih raziskav do bolnikov v sodelovanju znanost-klinika-pacienti, ki jo pripravlja Kemijski inštitut.
Foto: Bor Slana/STA

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na inštitutu Roman Jerala računa, da bo ustanovljen v prihodnjem letu, predvsem s pomočjo sredstev evropskega inovacijskega sklada.

O pomenu centra je govoril tudi predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana Samo Zver. Izpostavil je, da so najnovejše metode zdravljenja bolnikov vedno dražje, zato bi se lahko v prihodnosti zgodilo, da zdravljenje ne bi bilo več mogoče. Lasten center v Sloveniji bi tovrstna zdravljenja pocenil.

da/jes
© STA, 2022