Županske volitve: Kandidati v Ljubljani za več neprofitnih stanovanj

pripravila Neža Petan

Ljubljana, 12. novembra - Deveterica kandidatov za župana Mestne občine Ljubljana se strinja, da je treba v Ljubljani zgraditi več neprofitnih stanovanj. Za STA so navedli tudi prve tri naloge, ki bi se jih lotili ob izvolitvi, ter pojasnili, kakšna bo njihova stanovanjska politika in koliko prebivalcev Ljubljana še lahko sprejme glede na drugo infrastrukturo.

Ljubljana.
Stanovanje, soba.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tina Bregant, 46 let, doktorica medicinskih znanosti (SLS in Naša dežela)

Rojena Ljubljančanka in zdravnica bi se ob izvolitvi najprej sestala z vodstvom in zaposlenimi v Zdravstvenem domu Ljubljana zaradi pomanjkanja osebnih zdravnikov. Z Zavodom za zdravstveno zavarovanje bi se dogovorila za začasno financiranje ambulant za vse, ki so ostali brez zdravnika. Pripravila bi strategijo za reševanje pomanjkanja osebnih zdravnikov in načrt ohranjanja javnega zdravstva na primarni ravni. Izvedla bi popis praznih stanovanj na območju Mol, ki so v njeni lasti, ter jih vključila v sklad neprofitnih stanovanj. Poskrbela bi za oskrbovana stanovanja in dostop mladih družin do komunalno opremljenih zemljišč, naklonjena je tudi zadružni gradnji. Razmišljala tudi o gradnji kampusa za študente.

Jasminka Dedić, 47 let, doktorica političnih ved (Vesna - zelena stranka)

Dedićeva je v Ljubljano prišla kot študentka, danes pa je zaposlena kot vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje na ministrstvu za javno upravo. Ob izvolitvi bi se lotila izboljšanja kakovosti zraka, razogličenja cestnega prometa in intenzivne ozelenitve mesta. Preprečevala bi nastajanje odpadkov in spodbujala ponovno uporabo, boljše sortiranje in recikliranje odpadkov. Izdelala bi celostno analizo o stanju najemnega trga v Ljubljani in o razširjenosti energetske revščine ter projekcijo po modelu "ekonomike krofa". Prazna stanovanja bi vključila v shemo Javnega stanovanjskega sklada Mol, zgradila neprofitna stanovanja in omejila oddajanje stanovanj preko spletnih platform, kot je Airbnb.

Jasmin Feratović, 26 let, univerzitetni diplomiran ekonomist (Piratska stranka)

Feratović, ki že celo življenje živi na ljubljanskem barju in je sekretar Piratske stranke, bi se v primeru izvolitve najprej lotil gradnje novih javnih najemnih stanovanj, krepitve javnega potniškega prometa ter širitve in izboljšave kolesarske infrastrukture. Spremenil bi občinsko turistično strategijo s poudarkom na razbremenitvi mestnega jedra. Na področju stanovanjske politike načrtuje standardizirano gradnjo večjega števila novih javnih najemnih stanovanj v novih blokovskih soseskah s spremno nujno infrastrukturo (vrtci, parki in igrišča v obliki atrijev znotraj blokov...). Po tem modelu gradnje je predvideno širjenje Ljubljane, in sicer za nekaj 10.000 novih občanov.

Igor Horvat, 49 let, diplomirani ekonomist (SDS)

Ljubljančan je vodja svetniškega kluba SDS v ljubljanskem mestnem svetu. Ob izvolitvi bi poskrbel za dostop do osebnega zdravnika za vse meščane. Lotil bi se energetske oskrbe, v času energetske krize in visokih cen energentov bi subvencioniral zneske položnic za vse prebivalce, sredstva pa bi črpal iz visokih dobičkov Energetike Ljubljana. Nadgradil bi prometni sitem s poudarkom na uskladitvi LPP prog z voznimi redi Slovenskih železnic. K stanovanjski problematiki bi pristopil sistematično in celovito. Podpiral bi politiko Javnega stanovanjskega sklada Mol za gradnjo čim več stanovanj, temu pa bi prilagodil vrtce, šole, zdravstveno oskrbo, kanalizacijski sistem in cestno infrastrukturo.

Zoran Janković, 69 let, univerzitetni diplomirani ekonomist (Jože Mermal s skupino volivcev)

Janković je župan zadnjih 16 let, ob ponovni izvolitvi pa bi najprej končal začeta dela, in sicer gradnjo kanalizacije, mestnih stanovanj in plinsko-parne enote. Lotil bi se gradnje infrastrukture na področjih zdravstva (ZD Metelkova, Jarše, Rakovnik), športa (bazena Ilirija, Vevče, stadion Žak), kulture (Center Rog, minipleks Ajdovščina, Baragovo semenišče) in izobraževanja (vrtcev, šol). Zagotovil bi okoli 2000 dodanih mestnih stanovanj na 11 lokacijah (Povšetova, Rakova jelša I-III, Jesihov štradon, Pesarska, Zelena jama, Resljeva, Zvezna ulica, Cesta dveh cesarjev in Massarykova), sprejeti občinski podrobni prostorski načrti pa omogočajo še dodatnih 3000 stanovanj. Omogočil bi tudi gradnjo stanovanj za trg.

Tomaž Ogrin, 82 let, magister kemije (Zeleni Slovenije in Konkretno)

Ob izvolitvi bi upokojenec opravil inventuro aktivnosti Mestne občine Ljubljana, financ, projektov in mestnih zemljišč ter ustavil njihovo privatizacijo. Ustavil bi tudi projekta kanalizacije C0 čez območje pitne vode za Ljubljano ter garaže pod tržnico. Restavriral bi Plečnikov stadion in dokončal Stožice. Opravil bi revizijo projekta železniške postaje in občinskega prostorskega načrta ter vzpostavil zelene oaze visokih košatih dreves. Urbanizem bi vodila ekipa in ne posameznik. Na področju stanovanjske politike bi znižal ceno kvadratnega metra stanovanja, izvajal zadružno gradnjo, poskrbel za večjo vključitev državnega sklada, opravil študijo rasti mesta in ne bi gradil nadstandardnih stanovanj.

Aleš Primc, 48 let, univerzitetni diplomirani filozof (Glas za otroke in družine)

Primc je rojeni Ljubljančan in opravlja delo kontrolorja na terenu. Ob izvolitvi bi vsem občanom zagotovil osebnega zdravnika v bližini doma. Aktivno bi sofinancirali izgradnjo dvigal v blokih in večnadstropnih hišah, ki jih še nimajo. Takoj bi uvedel 1000 evrov dobrodošlice, ki bi jih ob rojstvu otroka prejela mama. Ukinil bi zaračunavanje parkirnin in kazni stanovalcem ob njihovih blokih in hišah. Dolgoročni najemniki občinskih stanovanj bi imeli možnost odkupa stanovanja, v katerem živijo, tako, da se jim bi znižala cena za doslej plačane najemnine. S tem denarjem bi občina dobila sredstva za pospešeno obnovo starih in gradnjo novih stanovanj.

Mojca Sojar, 58 let, gimnazijska maturantka (NSi)

Organizatorka potovanj in dogodkov ter vodja svetniškega kluba NSi v mestnem svetu bi ob izvolitvi najprej sestavila ekipo. Opravila bi pregled projektov, ki se izvajajo in finančnih konstrukcij. Lotila bi se ureditve javnega zavoda Zdravstveni dom Ljubljana, energetske oskrbe Ljubljane, gradnje manjkajoče kanalizacije in ureditve kritičnih točk v prometu. Meni, da Ljubljana glede na obstoječo spremljajočo infrastrukturo skoraj ne more sprejeti novih prebivalcev. Pred pospeševanjem novogradenj bi opravila pregled in digitalizacijo stanovanjskih nepremičnin, zlasti praznih nepremičnin v lasti Mol in države ter stanovanj, ki ostajajo prazna.

Nataša Sukič, 60 let, diplomirana inženirka elektrotehnike (Levica)

Sukičeva je poslanka Levice in podpredsednica državnega zbora, za županjo Ljubljane pa je kandidirala že leta 2014. Ob izvolitvi bi se najprej lotila demokratizacije odločanja, razvoja družbene infrastrukture in trajnostne mobilnosti ter stanovanjske politike. Podvojila bi sredstva za javna najemna stanovanja, povečala fond Javnega stanovanjskega sklada na 5 odstotkov celotnega fonda do 2030, torej za 7000 stanovanj. Realizirala bi pilotno stanovanjsko zadrugo in reformirala zemljiško politiko za aktivacijo zemljišč ter praznih stanovanj. Meni, da morajo biti vlagatelji pozorni na kapacitete družbene infrastrukture in zagotoviti sredstva za njeno vzpostavitev.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

npe/np
© STA, 2022