Županske volitve: Koprski kandidati za zagotovitev oskrbe z vodo in razbremenitev prometnic

pripravil Bojan Kralj

Koper, 11. novembra - V Kopru so županski kandidati enotni, da je nujno zagotoviti oskrbo z vodo in razbremeniti ceste ob vhodu v pristanišče ter proti meji s Hrvaško, a odloča država. Za STA so odgovarjali na vprašanja, kaj bi najprej naredili po izvolitvi, katerim infrastrukturnim projektom bi dali prednost in kako vidijo ravnovesje med razvojem mesta in pristanišča.

Osp. Vila Xaxat.
Kandidat stranke Zaupanje za župana Mestne občine Koper Peter Bolčič.
Foto: Bojan Kralj/STA
Arhiv STA

Peter Bolčič, 52 let, strojni tehnik (Zaupanje)

Delovodja na občinskem Javnem zavodu za šport, občinski svetnik in bivši poklicni podžupan bi se najprej posvetil proračunu, nato sprejemanju občinskega prostorskega načrta, zatem pa drugim točkam volilnega programa, ki v prvi vrsti nagovarjajo male podjetnike in mlade. Aktivneje se želi vpeti v projekte, ki jih občina izvaja skupaj z državo: Bertoško vpadnico, hitro cesto do meje s Hrvaško, razbremenitev prometa na Šmarski cesti in oskrbo z vodo. Zgraditi želi večnamenski prireditveni center ob mestnem središču, nadgraditi obrtno cono Srmin in zagotoviti dodatne komunalne priveze. Razvoj pristanišča mora biti čim bolj prilagojen potrebam mestnega jedra, zato se bo morala skupnost s konkretnimi predlogi vključiti v načrtovanje, pravi. Podpira razvoj ladijskega turizma.

Aleš Bržan, 46 let, diplomirani inženir tehnologije prometa (Lista Aleša Bržana in Gibanje Svoboda/Oljka)

Aktualni župan bi v začetku morebitnega novega mandata poskusil sestaviti trdno koalicijo in uskladiti prioritete s partnerji. Čim prej bi pripravil ukrepe za pomoč občanom v boju z draginjo. Po njegovih besedah je ključno, da se ne ustavijo infrastrukturni projekti, ki so že v teku, predvsem gradnja kanalizacije na podeželju, vzpostavitev povezave med miljskim vodovodnim sistemom in Rižanskim vodovodom na Sv. Barbari in gradnja dvigala na Markovec. Od Luke Koper pričakuje, da se bo osredotočila na pretovor, ki najmanj obremenjuje okolje, da bo še okrepila ukrepe za zmanjšanje vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti in podpirala delovanje lokalnih skupnosti, ki mejijo na območje pristanišča.

Igor Colja, 63 let, elektrotehnik (Slovenska demokratska stranka)

Upokojeni ladijski častnik za radijske zveze je za župana kandiral že leta 2002, med leti 2005 in 2008 je bil poklicni podžupan. Ob izvolitvi bi si najprej prizadeval za oskrbo z vodo. Stanovanjsko problematiko mladih družin bi reševal s podeljevanjem stavbne pravice na zapuščenem podeželju, kjer bi lahko razvijali samooskrbo in petični turizem po zgledu hrvaške Istre, pravi. Poskrbel bi za izgradnjo še enega doma za ostarele in subvencioniranje pomoči na domu. Zavzel bi se za zeleno preobrazbo pristaniške dejavnosti in umik zdravju škodljivih tovorov. Od Luke Koper bi zahteval namestitev sončnih kolektorjev na vse skladiščne površine, prebivalcem pa bi subvencioniral nakup zvočno izoliranih oken in vrat.

Alan Medveš, 42 let, magister prava (Levica)

Je sekretar poslanske skupine Levice v DZ, stranko pa zastopa tudi v občinskem svetu. Kot župan bi reorganiziral občinsko upravo ter spremenil upravljavski model v javnih podjetjih in zavodih. Z občino Ankaran si želi dokončno urediti delitveno bilanco in druge odprte zadeve. Prizadeval bi si za izgradnjo sodobnega zdravstvenega doma, dokončanje kanalizacijske infrastrukture, oskrbo s pitno vodo, izgradnjo centra urbane kulture in ureditev degradirane infrastrukture. Razvoj pristanišča mora biti po njegovih besedah socialno in ekološko vzdržen, zato bi vzpostavil posvetovalno komisijo, ki bi jo sestavljali predstavniki zaposlenih in vodstva Luke ter predstavniki občine.

Boris Popovič, 60 let, gimnazijski maturant (Koper je naš)

Ob vrnitvi na županski položaj, ki ga je zasedal 16 let, bi najprej pregledal tekoče projekte. Izpostavil je stanovanja nad Dolinsko, kjer da je v načrtih ostalo le še 70 od 195 neprofitnih stanovanj, in kanalizacijo, za katero so v njegovem mandatu pridobili evropska sredstva. Takoj bi začel urejati plažo do meje z Izolo, v plažo pa bi preuredil tudi obmorski park. Prvi dan bi pristopil k urejanju vodnega vira in zahteval ukinitev vinjete. Spomnil je na dogovor z državo o hitri cesti od Škocjana do Stare Šalare in Bertoški vpadnici ter na podpisano pismo o nameri, do kod naj bi se razvijalo pristanišče, do kod pa mesto. Prepričan je, da sobivanje turizma in pristanišča ni le možno, ampak se lahko dopolnjujeta.

Jadranka Šturm Kocjan, 69 let, profesorica psihologije in pedagogike (Socialni demokrati)

Nekdanja učiteljica, poslanka in diplomatka, zdaj pa upokojenka, bi po izvolitvi sestavila ekipo, ki bi nadaljevala začete projekte. Preverila bi realnost obljub pristojnega ministra glede vodnega vira. Pospešila bi sprejemanje prostorskega načrta. Najprej bi se lotila gradnje in obnove vodovodne, kanalizacijske, cestne ter internetne infrastrukture tam, kjer je to najbolj potrebno in je urejena dokumentacija. Poudarja pomen pristanišča za občino, vendar meni, da se lahko širi le na območje zatoka in nikakor ne proti mestu. Luka bi morala po njenem mnenju uporabiti sodobne tehnološke rešitve za zmanjšanje hrupa, osvetlitve in prahu. Do ladijskega turizma je zadržana, saj onesnažuje okolje in je velik porabnik energentov.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

bkr/np
© STA, 2022