Pregled - Slovenija, 6. 11. (nedelja)

Ljubljana, 6. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 6. novembra.

BARI - Na območju mesta Apricena na jugu Italije, kjer je v soboto v nesreči helikopterja umrlo sedem ljudi, med njimi tudi štiričlanska družina iz Slovenije, preiskovalci nadaljujejo preiskavo vzrokov nesreče. Italijansko državno tožilstvo je po poročanju Anse proti neznanim osebam sprožilo preiskavo zaradi suma nenaklepne povzročitve nesreče in večkratnega uboja. Najverjetnejša vzroka za strmoglavljenje sta bila tehnična napaka in slabe vremenske razmere. V mestu Apricena je zaradi nesreče danes dan žalovanja.

ŠARM EL ŠEJK - V egiptovskem Šarm el Šejku se je z uvodnim plenarnim zasedanjem začela 27. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah - COP27, ki bo potekala do 18. novembra. Letos so v ospredju izzivi, s katerimi se v luči podnebnih sprememb soočajo države v razvoju, med pomembnejšimi vprašanji bo zagotavljanje finančne pomoči tem državam. Pomembnejše dogajanje na konferenci se bo začelo 7. in 8. novembra, ko bo potekal vrh voditeljev. Slovenijo bo na uvodnem vrhu predstavljal predsednik republike Borut Pahor, ki bo v ponedeljek tudi nagovoril zbrane.

LJUBLJANA - V okviru praznovanja 70-letnice knjižne zbirke za mladino Sinji galeb je bila na odru Vodnikove domačije premiera pripovedovalske predstave Lukec in njegov škorec, ki je nastala po istoimenski zgodbi Franceta Bevka in je prvič izšla v Sinjem galebu leta 1931, pozneje pa še leta 1977 in 2020. Zgodba o zapuščanju doma in življenju v daljni neznani deželi je aktualna še danes.

PLIBERK - Med nagrajenci letošnjega dvojezičnega literarnega natečaja Koroška v besedi, ki ga razpisuje mestna občina Pliberk na avstrijskem Koroškem, sta slovenska pesnica Stanka Devjak, ki je prejela nagrado za liriko, in pisatelj ter gledališki ustvarjalec Tomaž Lapajne Dekleva, ki je prejel nagrado za prozo.

LJUBLJANA - Ljubljanski policisti so bili zjutraj obveščeni, da svojci ne morejo stopiti v stik s starejšima osebama, ki sta sami živeli na območju Šiške. Policisti so s pomočjo gasilcev vstopili v stanovanje, kjer so našli mrtvi osebi. Vzrok smrti še ni znan. Po prvih podatkih smrt oseb ni posledica kaznivega dejanja ali nesreča, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

gm/apo/gm
© STA, 2022